De la pregatirea petrecerii pentru Anul Nou la intocmirea rezolutiei pentru anul care o sa urmeze, perioada sarbatorilor poate fi dificila pentru cei anxiosi. Cu toate acestea, planificarea in avans pentru a avea parte de o sarbatoare pozitiva poate ajuta la diminuarea stresului. Poti stabili rezolutii pozitive care nu sunt complicate si nerealizabile.
Gandirea pozitiva in privinta anului care a trecut si pastrarea atentiei la momentul prezent pot fi utile pentru a aduce recunostinta si bucurie de sarbatorile de Anul Nou.
Exemplul Ioanei
Putem lua exemplu Ioanei care, in ajunul Anului Nou sta stresata, acoperita intr-o patura confortabila. Se va pregati pentru petrecerea de Revelion a prietenului ei „ peste zece minute”. Ea a decis acelasi lucru cu 10 minute inainte. Nu numai ca nu voia sa mearga, dar intreaga aventura a facut-o sa se simta nelinistita.
Toate acestea au facut-o sa se simta rau si sa prezinte dureri la nivelul stomacului. Vorbim despre un stres de sarbatori. Perioada sarbatorilor de iarna este una in care multe persoane se simt coplesite. O principala cauza este cea a asteptarilor nerealiste legate de actualul stil de viata.
Daca iti faci griji asa cum si Ioana a procedat, petrecerea de Revelion nu este chiar cel mai minunat moment pe care il astepti. Noul an poate veni cu o multime de lucruri noi si experiente neintalnite pana acum. Persoanele anxioase pot considera ca aceasta perioada a anului este destul de suparatoare. Daca starile de anxietate iti dau probleme in aceasta seara, exista modalitati prin care poti face aceasta petrecere mai linistita si placuta. Concentrarea pe nevoile tale, respectarea limitelor tale si intrarea intr-un cadru mental pozitiv in mod deliberat, te poate ajuta sa faci din Revelion o sarbatoare si experienta minunata!
Daca ai stari de anxietate, poate stii deja: consumul in exces de bauturi alcoolice iti poate agrava gandurile anxioase. Combinatia dintre o noapte nedormita si o mahmureala proasta, este o reteta pentru multe griji inutile pana dimineata. Fa-i organismului o favoare si incearca sa bei doar apa sau racoritoare de sarbatori. Poti, insa, sa gusti din sampanie sau sa te bucuri de o bautura cu prietenii, dar fa tot posibilul sa nu exagerezi.
Evita emotiile putenice declansate de planificarea in ultimul moment. Incearca sa planifici cu cateva ore, zile, saptamani inainte totul.
Poate petrecerile din casa nu sunt exact modalitatea in care vrei sa te simti bine in noaptea de Revelion. Sau nu ai chef sa risti mergand la o petrecere privata. De ce sa nu faci o mica cercetare si sa gasesti un eveniment de care sa te bucuri cu adevarat? Nu stii niciodata cine ar putea fi incantat sa participe cu tine la o seara romantica. Efectuarea propriilor planuri scade semnificativ stresul si nevoia neaparata de a face din acest eveniment o noapte de neuitat.
Poate ca, totusi, corpul si mintea ta solicita de fapt o noapte de relaxare! Nu este deloc o rusine sa ramai acasa cu o patura confortabila, un foc si o carte buna. Atat timp cat doresti sa faci asta. A intra in Noul An in mod pasnic, cu o stare de spirit relaxata, poate fi schimbarea pe care o cautai!
Rezolutia de Anul Nou poate fi, de asemenea, o ingrijorare. Te simti vinovat pentru ca nu ai indeplinit obiectivele de anul trecut. Sau iti faci griji ca nu vei fi la inaltimea anului acesta. Rezolutiile pot fi dificile pentru persoanele anxioase. Daca ideea de a transmite rezolutii in acest an iti aduce un sentiment de eliberare, da-ti voie sa faci acest lucru.
Daca decizi sa creezi lista cu rezolutii, redu o parte din stres incadrandu-le intr-un limbaj pozitiv. In loc sa spui ca „nu vei mai fi atat de nelinistit” in anul care urmeaza decide sa „asortezi fiecare ingrijorare cu doua ganduri pasnice”. Incearca „sa folosesti exercitii de respiratie profunda” atunci cand simti ca anxietatea creste. In loc sa te hotarasti sa te „opresti sa te judeci” pentru ca ai anxietate, incearca sa-ti cresti auto-acceptarea. Este mult mai usor sa incepi sa faci ceva nou, mai ales daca obiectivul tau este specific.
Exemplu: Sa faci 5 respiratii profunde, sa zambesti in mod deliberat, sa meditezi sau sa repeti o mantra. Toate acestea te pot ajuta sa obtii acelasi rezultat.
Rezolutiile de Anul Nou includ adesea obiective de sanatate fizica. Noile diete, planurile si obiectivele de pierdere in greutate sunt foarte importante in aceasta perioada a anului. Desi aceste lucruri sunt adesea utile, ele pot fi coplesitoare pentru persoanele care se lupta deja cu probleme de sanatatea mintala. Incearca sa incluzi „sanatate mintala imbunatatita” in planurile tale din acest an.
Alege sa fii specific despre modul cum vei realiza acest lucru. Apelarea la ajutor profesionist de la un psihoterapeut sau un cabinet psihologic, pot fi mijloace productive in acest scop.
Este un moment bun pentru a face cateva analize reflective despre anul trecut. Pentru a evita anxietatea de sarbatori ia in considerare urmatoarele:
Pentru a intra in noul an cu o stare pozitiva, gaseste o modalitate de a te sarbatori. Scrie un e-mail sau o scrisoare in care sa te feliciti pentru realizarile de anul acesta. Sau pur si simplu felicita-te pentru ca ai incheiat anul cu bine. A fost un an cu foarte multe incercari. Recunoasterea succeselor tale in acest fel poate face minuni pentru linistea ta interioara la sfarsitul anului.
Elimina grijile legate de depresie si anxietate din viata ta, de presiuni financiare!
ARTICOLE RECOMANDATE
Medic Primar Psihiatru
Psihoterapeut cu peste 15 ani de experienta (peste 10.000 de ore de lucru cu clientii), cu formare in Analiza Tranzactionala
Experienta si interes profesional in psihoterapia persoanelor care sufera de tulburare bipolara si tulburare de personalitate borderline
Fondator al Retelei de Clinici Private Hope
Presedinte al Asociatiei de Terapie Dialectic-Comportamentala
Trainer DBT