Anxietatea de sarbatori afecteaza peste 10% din romani si 45% din populatie nu a cunoscut vreodata bucuria sarbatorilor.
De la pregatirea petrecerii pentru Anul Nou la intocmirea rezolutiei pentru anul ce o sa urmeze, perioada sarbatorilor poate fi dificilă pentru cei anxiosi. Cu toate acestea, planificarea în avans pentru a avea parte de o sărbătoare pozitivă poate ajuta la ușurarea stresului. Poti stabili rezoluții pozitive care nu sunt complicate și nerealizabile. Gândirea pozitiva in privinta anului ce a trecut și păstrarea atenției la momentul prezent poate fi util pentru a aduce recunoștință și bucurie de sărbătorile de Anul Nou.
Anul acesta, a fost unul foarte dificil, datorita schimbarilor si grijilor provocate de pandemia de covid19. Am fost total scosi din zona noastra de confort si foarte multe din regulile care le consideram normale s-au schimbat. O foarte mare grija in aceasta perioada este ca nu stim cum vor fi sarbatorile de iarna. Daca va trebui sa stam inchisi in case sau daca vom putea fi cu familia. Petrecerile mari precum cele organizate de revelion sunt cam excluse. La fel se preconizeaza si pentru minivacantele la munte pe partiile de ski. Iar foarte munlti dinte noi nu ne vom putea vizita neamurile sau prietenii.
Traditiile noastre vor trebui schimbate si este necesar sa gasim o cale sa ne bucuram de ele in noua forma.
Exemplul Ioanei
Putem lua exemplu Ioanei care in ajunul Anului Nou sta inclestata intr-o patura confortabila si a decis că se va pregăti pentru petrecerea de Revelion a prietenului ei „ Peste zece minute”. Ea a decis același lucru cu 10 minute înainte. Nu numai că nu voia să meargă, dar întreaga aventură a făcut-o neliniștită dincolo de incredere.
Toate au făcut-o să se simtă rău si să o doara stomacul. Vorbim despre un stres de sarbatori. Perioada sarbatorilor de iarna este una in care multe persoane se simt coplesite. O principala cauza este cea a asteptarilor nerealiste legate de actualul stil de viata.
Dacă iti faci griji ca si Ioana, petrecerea de Revelion nu este chiar cel mai minunat moment pe care il astepti. Noul an poate veni cu o mulțime de lucruri noi si experiente neintalnite pana acum. Persoanele anxioase pot considera că această perioadă a anului este destul de supărătoare. Dacă starile de anxietate îți dau probleme în această seară, există modalități prin care poți face această petrecere mai liniștită și plăcută. Concentrarea pe nevoile tale, onorarea limitelor tale și intrarea într-un cadru mental pozitiv în mod deliberat te poate ajuta să faci din Revelion o sărbătoare si experienta minunată!
Dacă ai stari de anxietate, poate stii deja că bautura in exces iti poate agrava gândurile anxioase. Combinația dintre o noapte nedormită și o mahmureală proastă, este o rețetă pentru multe griji inutile pana dimineața. Fa-i organismului o favoare și încearca să bei doar apa sau racoritoare de sărbători. Poti însă să gusti din șampanie sau să te bucuri de o băutură cu prietenii, dar fa tot posibilul să nu exagerezi.
Evita emotiile putenice declansate de planificarea în ultimul moment. Incearca să planifici cu cateva ore, zile, saptamani inainte totul.
Poate petrecerile din casă nu sunt exact modalitatea in care vrei sa te simti bine in noaptea de Revelion. Sau nu ai chef să risti mergand la o petrecere privata. De ce să nu faci o mică cercetare și să găsești un eveniment de care să te bucuri cu adevărat? Nu știi niciodată cine ar putea fi încântat să participe cu tine la o seara romantica. Efectuarea propriilor planuri scade semnificativ stresul si nevoia neaparata de a face din acest eveniment o noapte de neuitat.
Poate că totusi corpul și mintea ta solicită de fapt o noapte de relaxare! Nu este deloc o rușine să ramai acasă cu o pătură confortabilă, un foc și o carte bună. Atât timp cât doresti să faci asta. A intra in Noul An în mod pașnic, cu o stare de spirit relaxată, poate fi schimbarea pe care o căutai! Gasesti o gramada de sfaturi utile pe internet despre tulburările de anxietate
Rezolutia de Anul Nou poate fi, de asemenea, o ingrijorare. Te simți vinovat pentru că nu ai îndeplinit obiectivele de anul trecut. Sau îți faci griji că nu vei fi la inaltimea anului acesta. Rezoluțiile pot fi dificile pentru persoanele anxioase. Evident, cea mai simplă modalitate de a atenua tulburarile de anxietate în privința rezoluțiilor de Anul Nou este să nu faci deloc. Dacă ideea de a transmite rezoluții în acest an iti aduc un sentiment de ușurare, da-ti voie să faci acest lucru.
Dacă decizi să le faci, redu o parte din stres încadrându-le într-un limbaj pozitiv. În loc să spui că „nu vei mai fi atât de neliniștit” în 2021, decide să „asortezi fiecare îngrijorare cu două gânduri pașnice”. Incearca „să folosești exerciții de respirație profundă” atunci când simți că anxietatea crește.
În loc să te hotărăști să te „oprești să te judeci” pentru că ai anxietate, încearcă să-ți crești auto-acceptarea.
Este mult mai ușor să începi să faci ceva nou, mai ales dacă obiectivul tău este specific. Stabilirea unui obiectiv pe care îl poți îndeplini zilnic la o anumită oră (primul lucru dimineața, chiar înainte de culcare). Exemplu: Să faci 5 respirații profunde, să zâmbești în mod deliberat, să meditezi sau să repeti o mantră te poate ajuta să obții același rezultat.
Rezoluțiile de Anul Nou includ adesea obiective de sănătate fizică. Noile diete, planurile de exercițiu și numerele de pierdere în greutate sunt foarte importante în această perioadă a anului. Deși aceste lucruri sunt adesea utile, ele pot fi copleșitoare pentru persoanele care se luptă deja cu sănătatea lor mentală. Încearca să incluzi „sănătate mintală îmbunătățită” în planurile tale din acest an. Fi specifica despre modul cum vei realiza acest lucru. Apelarea la ajutor profesionist de la un psihoterapeut sau un cabinet psihologic, comunicandu-le celor dragi despre experiența ta și urmărirea îngrijirii de sine pot fi toate mijloace productive în acest scop.
Este un moment bun pentru a face câteva analize reflective despre anul trecut. Pentru a evita anxietatea de sarbatori ia în considerare urmatoarele:
Pentru a intra în noul an cu o stare pozitiva, găseste o modalitate de a te sărbătorii. Scrie-ți un e-mail sau o scrisoare in care te feliciti pentru realizarile de anul acesta. Sau pur și simplu felicita-te pentru că ai încheiat 2020 cu bine.A fost un an cu foarte multe incercari. Recunoașterea succeselor tale în acest fel poate face minuni pentru liniștea ta interioara la sfârșitul anului. Elimina grijile legate de depresie si anxietate din viata ta, de presiuni financiare si grijile legate de vaccinul anticovid.
ARTICOLE RECOMANDATE