Iti propun sa aflam impreuna care sunt cauzele atacului de panica si mai ales cum poate fi controlat.
Specialistii spun ca ni se intampla tuturor, macar o data, la varsta adulta. Deseori un asemenea episod e confundat cu un atac de cord sau o alta boala acuta.
Poti ajunge direct la urgente, cu o durere chinuitoare de cap si o gheara in piept, desi ai un organism sanatos. Frecvent, la camera de garda vin pacienti convinsi ca au suferit un infarct sau un atac cerebral. Prima descriere a starilor prin care au trecut recent e cu siguranta dramatica.
Atacul de panica se poate declansa oriunde:
Practic, timp de 10-20 de minute, intreaga fiinta se prabuseste, inima bate nebuneste. Iti e greata sau te doare cumplit stomacul, ai frisoane, transpiratii reci sau pielea fierbinte. Tremuri, ametesti si crezi ca pierzi controlul. Din fericire, de multe ori setul standard de investigatii arata ca inima si creierul sunt bine. Si atunci intervine specialistul, care va explora o a treia varianta: atacurile de panica. Acestea sunt o parte dintre simptomele caracteristice unui atac de panica.
DR. GABRIELLA BONDOC, medic psihiatru:
„Denumim atac de panica o astfel de descarcare de adrenalina, de hormoni de stres, cu simptome foarte variate”.
Apare un soi de conglomerat de tahicardie, de puls foarte accelerat, de trahipnee – respira superficial si des. O senzatie de „o sa mor”, „o sa fac un atac de cord”. Stiu cazuri de pacienti care au fost operati de abdomen acut chirurgical, pentru o astfel de durere extrem de puternica la nivelul abdomenului.
In spatele acestor simptome exista un factor declansator.
Din prezent: o problema de la serviciu sau o divergenta in familie ori poate ceva din trecut.
Din copilarie.
Din pacate, un prim atac de panica te face sa asociezi locul in care s-a produs cu starea de neliniste. Acest lucru modifica total cauzele atacului de panica. Declanseaza o reactie in lant: imi e teama sa nu mi se intample din nou. Tocmai aceasta frica persistenta creeaza o asa-numita anxietate anticipatorie. Adica devine mult mai probabil sa trec printr-un nou atac de panica, daca aceste ganduri negative persista.
DR. GABRIELA BONDOC: „Tulburarile de anxietate si tulburarile de panica sunt atat de frecvente, incat n-ar trebui sa fie o rusine pentru nimeni. Daca aceste simptome iti afecteaza viata, cu siguranta trebuie sa mergi la medic, psihoterapeut sau la ambii. Recomandarea mea este catre medicul psihiatru. Acesta te poate directiona catre psihoterapie si/sau tratament medicamentos”.
Cu medicamente, simptomele tulburarii de panica dispar in cateva saptamani. E de preferat totusi ca pacientul sa sustina procesul de vindecare cu sedinte de psihoterapie, prin care sa ajunga la sursa problemei si sa o controleze.
Psihoterapia are succes atunci cand episoadele apar tot mai rar si nu mai provoaca frica.
Sursa: CSID
Medic Primar Psihiatru
Psihoterapeut cu peste 15 ani de experienta (peste 10.000 de ore de lucru cu clientii), cu formare in Analiza Tranzactionala
Experienta si interes profesional in psihoterapia persoanelor care sufera de tulburare bipolara si tulburare de personalitate borderline
Fondator al Retelei de Clinici Private Hope
Presedinte al Asociatiei de Terapie Dialectic-Comportamentala
Trainer DBT