Tulburarea de personalitate borderline este o condiție complexă de sănătate mintală, care influențează profund modul în care o persoană se vede pe sine și pe cei din jur. Această afecțiune face ca viața de zi cu zi să fie o provocare continuă, din cauza unor relații instabile, adesea caracterizate de o intensitate emoțională extremă, și a unor acte impulsive. În același timp, persoana poate avea o imagine de sine distorsionată, ceea ce adaugă și mai multă dificultate în gestionarea situațiilor cotidiene.
Nu pune Tulburarea Borderline pe seama stresului sau a unui temperament coleric.
În cazul în care aceste manifestări apar tot timpul, ele pot indica o tulburare psihică numită „tulburare de personalitate borderline” adică „la limită”.
Datele statistice arată că 6% dintre oameni au această problemă. Din fericire, poate să fie controlată cu medicamente și psihoterapie.
Mărturie:
O studentă la Arte mărturisește că ani întregi a văzut lumea numai în „alb și negru”. Orice replică sau împrejurare, pentru alții banale, o făceau să își piardă controlul și o aruncau în haos.
Dacă astăzi nu îmi stă bine bluza, lucrurile se duc într-o extremă pentru că asta înseamnă că nu arăt bine. Asta înseamnă că nu știu eu să mă îmbrac.
Nu mai sunt bună la nimic altceva, nici la facultate, nici în rest, doar mă izolez și stau acolo, mă ascund în spatele propriilor mele ziduri
a declarat Sabina Cruceanu, una dintre clientele noastre diagnosticate cu Tulburare de personalitate Borderline, și care este și participant la programul „Găsește-ți echilibrul!”. Ea este prima persoană cu borderline care apare la o televiziune expunându-și problemele prin care a trecut.
Termen:
Încă nu avem în limba română un termen pentru acest tip de tulburare psihică, în engleză “borderline” înseamnă la limită, imprevizibil, pe marginea prăpastiei. Poate să fie, de exemplu, un șofer căruia îi taie altul calea în trafic și are imediat o criză de „isterie” sau furie extremă. Nu doar că îl înjură, dar pornește în urmărirea lui ca să se răzbune. Sau poate să fie o mamă pentru care un comportament nepotrivit al copilului. O notă mică la școală înseamnă o tragedie, pe care o disecă zile în șir.
Și toate acestea se manifestă pe perioade lungi luni sau ani la rând, cu intensitate și cu frecvență mare a crizelor. Există o diferența clară față de un individ care, deși are un temperament coleric, este împăcat cu sine, are prieteni și relații bune cu familia. În schimb, persoana afectată de tulburare borderline trăiește dramatic și dureros orice eveniment i se întâmplă.
Explicație:
Viața lui e un dezastru continuu, suferă foarte mult și în ciuda eforturilor extraordinare, aproape eroice, de a se schimba, nu reușește, atunci acel „așa e el/ea” merită îndrumat să caute ajutor.
a declarat în interviul de la ProTV Dr. Gabriella Bondoc, fondatoarea Asociatiei DBT România și coordonatorul singurului program complet de tratament al tulburării borderline din România, denumit sugestiv „Găsește-ți echilibrul”.
În general totul pleacă de la un abuz sau o dezamăgire din copilărie, care distrug echilibrul viitorului adult. Pacienta noastră, Sabina, a avut nevoie de o perioadă de terapie ca să înțeleagă următoarele:
„Nu am cum să fiu eu cea mai rea persoană din univers, în așa fel încât să fac toți oamenii să plece de lângă mine.”
A declarat la interviu psihoterapeutul Oana Munteanu, care are experiență în terapia cu persoanele cu borderline și conducător al unuia din grupurile de abilități psihologice, care sunt necesare în tratamentul corect al tulburării.
Tratamentul corect aplicat este pe 3 linii de tratament.
Aceste trei linii de tratament sunt:
Nici pastilele și nici discuțiile nu funcționează însă în lipsa asumării problemelor de pacient însuși.
METODA TERAPEUTICĂ CEA MAI EFICIENTĂ PENTRU BORDERLINE
PROGRAM DE TRATAMENT SPECIFIC BORDERLINE – GĂSEȘTE-ȚI ECHILIBRUL
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]