Desi e un subiect dezbatut de zeci de ani, nu exista un consens cu privire la atitudinea pe care ar trebui sa o aiba parintii in legatura cu Mos Craciun. Opiniile specialistilor sunt impartite in doua tabere radicale.
- Una care sustine ca e benefic sa alimentam credinta in Mos Craciun. Sa le oferim copiilor amintiri frumoase asa cum am avut si noi.
- Alta, care sustine, precum Renzo Sereno in articolul sau din 1951, ca aceasta practica este doar in beneficiul parintilor. Ei ii supun pe copii acestor ritualuri, indiferent de dorintele lor. Este un lucru care erodeaza increderea copiilor in adulti si le afecteaza dezvoltarea.
Sa analizam cateva temeri legate de aceasta practica!
Imi invat copiii sa fie creduli si le afectez dezvoltarea cognitiva
Atunci cand suntem mici, adultii din jurul nostru sunt sursele primare de informatie cu privire la lumea din jur, iar asta e perfect normal, pentru ca setea de cunoastere si curiozitatea nu sunt egalate inca de abilitatile noastre cognitive. Cu alte cuvinte, avem multe intrebari, dar nu putem inca sa aflam pe cont propriu raspunsurile, asa ca apelam la cei din jur.
Povestile despre Mos Craciun sunt in evidenta contradictie cu legile fizicii. Este imposibil ca acestia sa ajunga la toti copiii din lume intr-o singura zi, sa zboare sau sa urmareasca permanent copiii de pretutindeni. Motivul pentru care copiii cred aceste povesti este ca sunt spuse de figuri de incredere si autoritate din viata lor, cum ar fi parinti, bunici, profesori. Astfel, copiii aleg sa creada ceea ce spun acestia.
Efectul poate fi acela de a continua sa pastreze aceeasi atitudine si la maturitate.
Toata societatea conspira la intretinerea acestei minciuni, de la media, la companii si educatori. Astfel, micutii nu pot fi condamnati de credulitate pentru ca sunt pacaliti. In plus, studiile arata ca majoritatea copiilor nu mai cred in Mos Craciun la varsta de 8 ani. Aceasta este si varsta la care incepe perioada ,,concreta operationala”. Este denumita astfel de Jean Piaget, psiholog cunoscut pentru teoria despre dezvoltarea cognitiva. In timpul acestei etape, copiii incep sa aplice logica si ratiunea evenimentelor concrete.
Mosul, Iepurasul si Zana Maseluta, necesari pentru o imaginatie bogata
„Cunoastem ambele teorii si suntem des intrebati de parinti cum este mai bine. Credem ca este mai plauzibil ca atunci cand sunt mici, copiii sunt dispusi sa creada in Mos Craciun. Acest lucru se datoreaza pentru ca nu au uneltele intelectuale de a descoperi minciuna. Atunci cand cresc si se dezvolta cognitiv, rezolva singuri misterul, precum un puzzle. Acest lucru ii poate face chiar sa se simta mandri”, ne explica Dr. Gabriella Bondoc, medic psihiatru, psihoterapeut si parinte al unui baiat de 7 ani care inca mai crede in Mos Craciun.
Studiile arata ca acei copii de 4 ani care inventeaza frecvent scenarii si personaje fantastice in timpul jocului, indiferent de nivelul lor de inteligenta, sunt mai capabili decat ceilalti copii sa faca diferenta intre aparenta si realitate. De altfel, ei pot sa inteleaga asteptarile altora. Desi Mos Craciun sau Zana Maseluta nu sunt necesari pentru ca cei mici sa aiba o viata imaginara bogata, cu siguranta au o contributie la aceasta. Este mai ales datorita faptului ca la aceasta naratiune participa intreaga lume.
O unealta de santajare a copiilor?
Mos Craciun este o figura pozitiva, portretizat mereu zambitor, rosu in obraji si cu un ras molipsitor. Insa asta nu-i opreste pe parinti sa-l transforme dintr-o figura caritabila intr-un judecator al meritelor si comportamentelor celor mici. Astfel, povestile despre lista de copii nazdravani ai Mosului, care nu primesc nimic, intocmita cu ajutorul elfilor care ne urmaresc mereu, poate fi o unealta la indemana in disciplinarea copiilor. Acest „santaj” poate duce la probleme de moralitate. Copiii nu invata sa faca distinctia dintre bine si rau, intre comportamente pozitive, acceptabile si unele negative. Ei deduc ca trebuie sa se comporte intr-un anumit fel pentru a primi ceea ce vor, atunci cand sunt observati.
Un studiu a descoperit ca subiectii de 5-9 ani erau mult mai putin predispusi la a trisa in jocul cu ceilalti daca credeau ca un personaj imaginar, Printesa Alice, era in camera cu ei.
Studiile arata si ca atunci cand copiii nu mai cred in Mos Craciun sau alte fiinte imaginare care le urmaresc comportamentul, nu mai sunt motivati sa se comporte moral. (sa nu triseze, sa nu minta, sa nu se comporte urat cu colegii). Asa cum afirma in articolul sau din anul 1951 Renzo Sereno, cadourile de Craciun sunt ca o „mita” pe care parintii o ofera copiilor in schimbul unui comportament adecvat.
Personajele nu trebuie sa fie o amenintare
Insa, aceasta tehnica nu e neaparat legata de Craciun, ci de modul de parenting pe care il are fiecare. Chiar daca nu si-ar invata copiii sa creada in Mos Craciun, parintii ar putea oricand recurge la alte creaturi fantastice sau minciuni pentru a-i motiva pe copii sa fie cuminti. Alti parinti pot sa cultive credinta in Mos Craciun fara amenintari si conditionari legate de cadouri. Le spun ca acesta le aduce cadouri tuturor copiilor, pentru ca stie ca indiferent de ceea ce fac, toti copiii sunt buni.
O alternativa pentru aceasta tehnica de a incuraja comportamentul moral al copiilor este de a fi un exemplu de moralitate, ca parinte. La inceputul vietii invatam predominant prin imitatie. De asemenea, pot fi utile discutii si reflectii cu privire la motivele pentru care anumite comportamente sunt acceptate in societate si altele nu.
Credinta ca primesti ceea ce meriti e gresita
Copiii sunt invatati ca regulile lui Mos Craciun sunt meritocratice. Cine e cuminte primeste tot ce isi doreste, cine nu, primeste carbuni. Insa, dezamagirea poate fi imensa atunci cand copiii isi dau silinta sa fie ascultatori pe tot parcursul anului si sa nu primeasca ce si-au dorit. Motivele pot fi variate: parintii nu si-au permis sa le cumpere lucrurile respective; si-au dorit lucruri pe care parintii nu le pot oferi, precum un fratior, sa ninga de Craciun sau ca bunica sa se faca bine. Din pacate, universul nu functioneaza dupa aceste reguli. Desi copiii trebuie ocrotiti, frustrarea lor va fi cu atat mai mare cand descopera aceasta realitate.
O alternativa este aceea de a le spune copiilor cu sinceritate ca Mosul sau Iepurasul incearca sa bucure toti copiii. De asemenea, putem sa invatam copiii sa se bucure mai mult de experienta decat de lucrurile materiale. Acest lucru se poate intampla oferindu-le o experienta magica de Craciun sau de Paste, cu multa iubire, jocuri si activitati impreuna. ,,Acestea sunt menite sa eclipseze cadourile” precizeaza Alice Dima, psihoterapeut cu experienta in lucrul cu copiii.
Sentimentul de tradare si stricarea relatiei cu cei mici
Una dintre primele reguli pe care le invatam cand suntem mici, acasa si la gradinita, este sa nu mintim. Copiii sunt pedepsiti pentru asta. In mod ironic, chiar sunt amenintati ca Mosul nu o sa mai vina daca sunt prinsi mintind. Momentul in care, copiii inevitabil descopera ca parintii si toti ceilalti adulti din viata lor i-au mintit in legatura cu aceste figuri fabuloase, se pot simti tradati si confuzi in legatura cu regulile parintilor lor.
In realitate, insa, studiile indica faptul ca desi copiii pot simti tristete, furie sau dezamagire atunci cand afla ca Mos Craciun nu e real, de obicei aceste emotii sunt de scurta durata. Copiii trec peste eveniment, ca peste o etapa fireasca in dezvoltarea lor. Cei care sunt mai tristi sunt, de fapt, parintii. E posibil ca acestia sa regrete ca se incheie o etapa din viata copiilor lor, ca acestia au crescut sau ca si-au pierdut inocenta. Tocmai aceste temeri ii pot determina pe unii parinti sa intretina minciuna chiar si la o varsta avansata, de 9-10 ani, la care cel mai probabil copiii mint pentru a nu-si dezamagi parintii.
Metoda corecta
„Cea mai buna metoda de a aborda acest moment este de a fi sincer si deschis atunci cand copilul incepe sa puna intrebari. Trebuie sa ai increderea ca cei mici sunt pregatiti sa afle. Daca va intreaba direct „Exista Mosul?”, oglinditi intrebarea, pentru a-i stimula sa-si creeze propriul rationament. Aplelati la intrebari precum: „Tu ce crezi? Ca nu? De ce?” ne invata Alice Dima.
In concluzie. Nu exista un raspuns la intrebarea daca e bine sa mintim copiii in legatura cu Mos Craciun, Iepurasul de Paste sau Zana Maseluta. Atata timp cat urmam niste principii sanatoase, cu siguranta putem considera acestea niste minciuni nevinovate. Sunt chiar fara consecinte serioase asupra dezvoltarii celor mici, care poate avea chiar beneficii de pe urma lor..