Copilul tau are nevoie de ajutor? Apeleaza la un specialist.
Comportamentul la școală a unui copil nu poate sa fie citit atat de usor de parinti! De cum intră pe ușa școlii, copilul tău începe să simtă tensiune în corp. Este o nouă zi de școală sau grădiniță și totodată o nouă zi în care profesorii se vor purta cu copiii în funcție de note și de performanțe. Iar cerințele sunt din ce în ce mai mari. Nici cu colegii nu îi e prea ușor pentru că pe unii îi simpatizează iar pe alții îi detestă, și ei se judecă unii pe ceilalți și se aliază în funcție de standardele și de etichetele pe care le-au învățat de la adulți. Iar vorbele copiilor sunt tare sincere și usturătoare! Ce mici ajung adesea să se rănească între ei și să sufere mulți ani în urma unor simple vorbe.
Este o încercare continuă și dificilă, de multe ori ținută ascunsă, de a face față presiunii profesorilor, care îi îndeamnă să muncească pentru fiecare materie, presiune la care din nefericire se alătură și părinții. Să ia premii și titluri, să se conformeze fără drept de apel la părerile celui mai popular sau mai agresiv elev. Toate astea, cu sacrificii mari, și cu siguranță fără plăcere. În final rezultă un mare conflict interior, neacceptare de sine, rușine și foarte multă suferință. Copilul tău devine un elev care „nu reușește să se integreze în mediul școlar”. Comportamentul la școală începe să fie altul.
Cum recunoastem cand un copil nu s-a integrat la scoala?
Cea mai frecventă cauză întâlnită în comportamentul la școală este legată de dificultatea de a-și controla emoțiile și comportamentul în situații ce pot fi stresante, tipică copiilor, dar apărută la un copil vulnerabil. De exemplu:
Il pot face pe copil vulnerabil și apoi expunerea la stresul școlar (de exemplu, prima zi din noul an de grădiniță sau un test) îi pot depăși capacitatea de reglare a emoțiilor. Astfel poate dezvolta un copil un comportament retras sau agresiv (comportament inadecvat). Atunci când un copil este adesea stresat, speriat, trist sau tensionat la orele de curs, și performanța lui școlară scade, ceea ce creează un cerc vicios.
Comportamentul elevului în sălile de clasă este deosebit de important. Când vorbim despre educație timpurie, aceasta joacă un rol esențial în formarea comportamentului la școală.
Reacomodați treptat copilul cu un program asemănător cu cel din timpul școlii – de la ora de culcare și ora de trezire până la activitățile din timpul zilei.
Cum ar trebuie copiii sa adopte un anume comportament in salile de clasa? Cum ii putem invata sa ceara permisiunea, sa-si arate respect pentru cadre didactice?
Uneori, integrarea la școală e dificilă și pentru cel mai adaptabil copil, dar, cu implicare din partea părinților lucrurile pot fi mai bune. Acesta poate dobândi un comportament pozitiv.
Abordarea acestor teme cu copilul nu este întotdeauna ușor de realizat. Dacă aveți dificultăți, este recomandat să cereți ajutorul unui specialist. Psihologul poate discuta mult mai ușor cu copilul, îi poate observa reacțiile, știe cum să pună problema. De asemenea, știe cum să se adapteze la situație pentru a-l putea ajuta pe cel mic sa adopte un comportament pozitiv si sa se muleze tuturor regulilor clasei și, în general, regulilor școlii.
In cadrul clinicii Hope, avem terapeuți cu experiență îndelungată în lucrul cu copiii care ajuta in dezvoltare personala. Specialistii au rezultate foarte bune și cu siguranță îl pot ajuta pe cel mic să se bucure mai mult de școală sau grădiniță, de beneficiile acestora, fara a mai simți tensiune în această privință.