Covid-19 si sanatatea mintala
Sfaturi practice prin care poti gestiona problemele de sanatate mintala
- Un nou studiu realizat de Universitatea Oxford indică faptul că pacienţii COVID pot dezvolta depresie şi anxietate.
Principalele complicații psihice după infecția cu COVID-19
De asemenea, s-a observat că până la 4% dintre pacienții care au avut COVID-19 au dezvoltat tulburări ale spectrului psihotic cel mai adesea în perioada de recuperare. Sub tratament antipsihotic adecvat acestea simptome se remit în cel mult 4-6 săptămâni. Selectarea medicamentelor trebuie să se bazeze pe recomandările existente, comorbiditățile persoanei și medicația curentă.
Un alt studiu recent efectuat în Italia, ce a inclus pacienți care au avut COVID-19, a observat că 55,7% dintre ei au avut cel puțin o afecțiune psihiatrică simptomatică. Nu putem însă afirma că acestea sunt superpozabile cu diagnosticele din DSM 5 sau ICD, deoarece datele au fost extrase din chestionare completate de pacienți. Au fost obținute în schimb o varietate de biomarkeri, care totuși s-au dovedit a nu fi asociați cu niciunul dintre simptomele psihiatrice, sugerând că, consecințele asupra sănătății mintale nu ar fi putut fi o manifestare a simptomelor fizice.
Din cauza condițiilor de stres care însoțesc recuperarea post-covid și a consecințele stresului asupra sănătății mintale a supraviețuitori și familiile lor, sechelele psihologice pot persista luni sau ani. Adresarea către un specialist în sănătate mintală poate crește calitatea vieții și poate grăbi recuperarea.
Persoanele care au avut COVID-19 și în special, cei care au suferit o formă severă, prezintă un risc crescut de suicid. Pandemia COVID-19 adaugă un factor de risc de suicid pe care profesioniști în sănătate mintală trebuie să îl evalueze și monitorizeze. Factorii ce cresc riscul de suicid în contextul COVID-19 includ probleme economice, izolarea socială și incertitudinea cu privire la viitor.