Ți se-ntâmplă să ajungi acasă epuizat după o zi lungă de muncă, nemaidorindu-ți altceva decât să te relaxezi și să auzi, încă înainte de a apuca să-ți dai jos haina și pantofii : „Mami, hai să te joci cu mine!“?
Ei bine, oricât ți s-ar părea de greu, după ce vei citi cele de mai jos îți va fi, probabil, și mai greu să spui „nu“.
Copiii au nevoie să se joace singuri sau cu alți copii fără intervenția adulților și trebuie să le acordăm timp pentru asta, dar numeroase studii au arătat că este foarte important și să se joace cu părinții, petrecerea timpului cu aceștia fiind o tendință firească a copilului la vârste mici. De asemenea, există multe beneficii pentru copil în ceea ce privește sănătatea fizică, psihică și socială. Jocul îl ajută să dezvolte diferite aptitudini, precum și să-și gestioneze mai bine emoțiile. Iar jocul cu părinții contribuie mai mult la abilitatea sa de a interacționa social, decât jocul cu alți copii.
Părinții îi pot oferi copilului un tip de joacă mai matur și mai variat, deoarece, firește, știu mai multe despre lumea înconjurătoare, ceea ce poate spori imaginația copilului în moduri în care jocul cu alți copii n-o poate face. Pe de altă parte, și părinții, la rândul lor, vor avea numeroase beneficii de pe urma acestei activități. Hormonul oxitocină joacă un rol important în legătura dintre copil și părinte, precum și în alte comportamente sociale și emoționale. Nivelurile de oxitocină cresc atunci când vă jucați cu copilul dumneavoastră, iar rezultatul este similar celui al unui masaj relaxant.
Jocul va crea și consolida o legătură puternică între tine și el, îi va arăta că este iubit și îi va da încredere în tine, astfel că îți va împărtăși mai ușor problemele lui și mai târziu, chiar și în dificila perioadă a adolescenței sau la vârste adulte.
Joaca cu copilul tău presupune o atitudine activă: să-l observi, să-l asculți, să-l sprijini, să-l angajezi în conversații și să-l înțelegi. Interacțiunea trebuie să fie reciprocă, dar încearcă să nu intervii sau să-l contrazici tot timpul. Permite-i să-și exploreze mediul și senzațiile. Lasă-l pe el să fie cel care te atrage în joc. Asta îi va dezvolta competențele și în ceea ce privește relația cu copii de vârste apropiate. Și nu uita: zâmbește, râzi și fă-l și pe el să râdă. Satisfacția va fi în aceeași măsură a ta, cât și a lui – și te asigurăm că vă veți și distra foarte bine!
Dacă sunt mai mulți copii, e bine să te joci atât cu fiecare în parte, cât și cu toată familia împreună. În cazul în care ești părinte singur sau ai un singur copil, este bine, de asemenea, ca din când în când să inviți rude sau prieteni să se joace cu el (ei) alături de tine.
Iată câteva sugestii:
Îl vei ajută astfel să-și dezvolte imaginația, concentrarea, percepția asupra mediului înconjurător.
Poți folosi animale de pluș sau marionete pentru a ilustra situații din viața reală, ajutându-l astfel să învețe să rezolve anumite probleme și să interacționeze cu alți oameni. Fă așa încât unele păpuși să ilustreze și comportamentul greșit, apoi, împreună cu copilul, descoperiți care ar fi fost cel corect. Apoi lasă-l să încerce singur.
Jucați-vă afară (alergați, jucați-vă cu mingea sau dă-l în leagăn, de exemplu). Asta îi va stimula abilitățile fizice și îi va da curajul și obișnuința să și le manifeste constant.
(cărți, jocuri pe planșeta, alte jocuri). Ajută-l să învețe să acționeze cu rândul, să câștige sau să piardă. Laudă-l și încurajează-l, râzi împreună cu el.
Copiii de școală primară au o imaginație bogată și le place să se exprime. Oferă-le oportunități de a crea lucruri, cum ar fi să deseneze, să picteze, să sculpteze sau să scrie. Împreună puteți exersa creativitate și, totodată, vă puteți relaxa.
Copiii adoră jocurile care le dezvoltă vocabularul și abilitățile de comunicare. Poți să începi să le citești povești, să le cânți cântece sau să vă jucați împreună jocuri care implică ghicitori.
Așa cum am arătat și pe parcurs, joaca cu tine și alți adulți îi va dezvolta copilului atât sănătatea fizică și psihică, cât și abilitățile manuale și raționale, logica, sensibilitatea artistică, răbdarea, capacitatea de a rezolva probleme, respectul de sine, aptitudinile sociale și creativitatea, capacitatea de a înțelege cum arată lumea înconjurătoare.
Reține o regulă importantă!
Este important să păstrezi mereu un ton de joacă, nu transforma aceste momente plăcute într-o activitate de tip educațional. Activitățile trebuie să fie total relaxate.
Nu există un timp anume pe care trebuie să-l aloci jocurilor cu copiii, nevoile acestora pot varia destul de mult. Dar trebuie să îți găsești timp cât mai des, chiar și în cazul copiilor care aparent se descurcă foarte bine singuri și nu te solicită explicit.
Observă-ți copilul, jucați-vă împreună, comunicați și sprijiniți-l oricând, oriunde! O legătură puternică între tine și copilul tău e esențială, iar tu trebuie să reții acest lucru.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Medic Primar Psihiatru
Psihoterapeut cu peste 15 ani de experienta (peste 10.000 de ore de lucru cu clientii), cu formare in Analiza Tranzactionala
Experienta si interes profesional in psihoterapia persoanelor care sufera de tulburare bipolara si tulburare de personalitate borderline
Fondator al Retelei de Clinici Private Hope
Presedinte al Asociatiei de Terapie Dialectic-Comportamentala
Trainer DBT