Unul din clienții noștri știa că fiicei sale îi lipsea abilitatea de a-și face noi prieteni. Copilul său era mereu respins de ceilalți și venea mereu acasă plângând și spunând că „nimeni nu mă place”. Dar părintele nu știa ce anume să o învețe. I-am sugerat să meargă într-o excursie cu clasa copilului și să urmărească de la distanță cum interacționează copilul său. Și-a dat seama imediat de ce fiica sa era respinsă – nu îi plăcea să aștepte până îi venea rândul și încerca mereu să se bage în fața celorlalți. Mai mult, îi încuraja și pe alții să facă același lucru. Primul lucru cu care a putut să-și ajute copilul a fost să o învețe să respecte regulile sau să le schimbe cu acordul celorlalți.
Încearcă să-ți observi copilul cum interacționează cu ceilalți. Poți găsi o abilitate care să-i fie de folos copilului tău?
Iată câteva din cele mai importante probleme care cercetătorii susțin că sunt critice în dezvoltarea competențelor de socializare ale copiilor noștri:
Competențe esențiale în socializare
Privitul Față în Față, Ascultarea Unei Conversații, Rezolvarea Conflictelor, Cum se Prezintă, Întâlnirea cu Oameni Noi, Începerea Unei Conversații, Intrarea în Grup, Tratarea Respingerii, Păstrarea Calmului, Refuzul, Încurajarea, Cererea Permisiunii, Scuzarea, Împărțirea, Joaca cu Rândul, Rezolvarea Problemelor, Împingerea, Politețea, Sugerarea unei Activități, Identificarea și Exprimarea Emoțiilor, Susținerea Puctului de Vedere, Exprimarea Sentimentelor, Acceptarea de Critici, Compromisuri, Negociere
Lista poate continua. Începe prin a alege abilitatea de care copilul tău are nevoie cel mai mult acum și arată-i cum să o pună în practică.
Sugestie: Arată-i cum se face – nu-i spune ce să facă. Copilul învață mai bine abilitățile când i se arată cum se face – comparativ cu atunci când doar li se spune.
Acest următor pas este crucial. Copilul tău trebuie să învețe o nouă manieră de interacțiune cu ceilalți. Felul în care îi prezinți această metodă este critic în decizia lui dacă va încerca metoda nouă sau nu.
Găsește un moment oportun în care să-i explici noua metodă copilului tău. Discutați despre utilitatea acestei metode, despre cât de importantă este și apoi asigură-te că îți poate arăta cum să aplice noua metodă corect. Mergeți la un loc de joacă pentru ca să poată observa alți copii care folosesc aceeași metodă.
Observarea noii metode puse în aplicare îl ajută pe copil să o copieze, ca s-o poată încerca singur. Fii creativ când îl înveți noua metodă. Secretul este să nu-i ții o predică copilului despre ce încerci tu să-l înveți. În schimb, arată-i sau explică-i într-un context. Și ajută-ți copilul să exerseze și să aplice noua metodă.
Iată câteva variante de a-ți învăța copilul noua metodă:
Adoptă și tu metoda respectivă, pentru ca cel mic să te poată vedea folosind-o în viața de zi cu zi
Nu este suficient doar să-i spui copilului tău ce-ar trebui să facă. Copilul tău trebuie să încerce să aplice noua metodă pe alți copii. Fără exersare, copilul tău nu se va simți în largul lui să aplice noile metode de socializare în relație cu alții. Pasul 3 constă în găsirea de variante distractive prin care poți să exersezi ce ai învățat, până când poate folosi asta fără supravegherea adulților.
„Un studiu al Universității Standford dovedește că cei mai indicați copii pe care să aplice ce-a învățat sunt cei pe care nu-i știe deja, cei care sunt mai mici ca vârstă sau cei care sunt mai puțin pricepuți.”
Ține minte, copilul tău se va simți inconfortabil încercând ceva nou cu copiii pe care îi cunoaște. O sa ii fie mai dificil astfel isi faca prieteni.
1. Căutați un verișor mai mic, un vecin, sau prietenul din parc. Odată ce copilul exersează (și exersează, și exersează), acesta va fi mai capabil să folosească abilitățile cu propriul grup de prieteni.
2. Păstrați scurtă sesiunea de practică. Nu copleșiți copilul.
3. Păstrați distracția sesiunii – aceasta nu este menită a fi o sesiune de îndrumare, cum ar fi învățarea matematică!
4. Stai la o distanță confortabilă pentru a oferi spațiu copilului.
5. Dacă copilul tău are probleme în grupul de prieteni, oferă sugestii, dar numai în privat – niciodată în fața altor copii. Păstrează demnitatea!
6. Asigură-te că faceți sesiunile la domiciliu. Repetarea este crucială pentru învățare.
7. Implicați alți membri ai familiei, astfel încât aceștia să poată modela abilitatea copilului tău.
Experții în dezvoltarea copiilor au descoperit că o parte esențială a predării abilităților sociale este evaluarea performanței copilului împreună. Procesul de evaluare (rapid și scurt), ajută copilul să evalueze și să învețe abilitățile. Consideră-te un antrenor – cei mai buni întotdeauna redau talentul și arată sportivilor exact ceea ce au făcut bine sau rău. Acest pas este crucial pentru creșterea performanței. De îndată ce poți, discutați modul în care a decurs ședința de practică și pune întrebări:
– Cum ți s-a părut?
– Ce-ai spus?
– Cum crezi că te-ai descurcat?
– Ce vei face diferit data viitoare?
Nu critica copilul pentru ce nu a făcut, în schimb laudă-l pentru ce a făcut bine sau pentru orice nouă încercare. Schimbarea este greu de realizat. Recunoaște succesul…micile eforturi și micile realizări.
Dacă copilul tău nu a avut succes, explică-i ce nu a mers bine, ca să încerce diferit data viitoare. De îndată ce copilul se simte confortabil cu abilitatea, ești gata să-l înveți alta.
Studiile arată că durează minimum 21 de zile ca un copil – sau adult – să învețe o abilitate nouă. Continuă să-ți ajuți copilul să exerseze până când începe să folosească singur noua metodă cu prietenii.
Apreciază-i efortul – cât de mic ar fi – aceste lucruri sunt dificile și copilul are nevoie de sprijin. Dacă nu vezi vreo îmbunătățire, stima de sine a copilului tău scade, sau observi o schimbare marcată în personalitatea copilului tău (se retrage, se închide în sine, răbufnește, nu se concentrează, etc.), caută ajutor imediat!
Mulți terapeuți sunt instruiți în dezvoltarea competențelor sociale și pot oferi soluții.
Grupurile pentru dezvoltarea abilităților copiilor sunt disponibile în zona ta, și sunt mulți specialiști în sănătate mintală care facilitează ajutarea copiilor să învețe aceste abilități esențiale. Este importat ca cei mici sa comunice eficient cu prieteni. Prietenia joacă un rol enorm în respectul de sine și succesul copilului tău. Nu trece cu vederea această parte din viața copilului tău.
Medic Primar Psihiatru
Psihoterapeut cu peste 15 ani de experienta (peste 10.000 de ore de lucru cu clientii), cu formare in Analiza Tranzactionala
Experienta si interes profesional in psihoterapia persoanelor care sufera de tulburare bipolara si tulburare de personalitate borderline
Fondator al Retelei de Clinici Private Hope
Presedinte al Asociatiei de Terapie Dialectic-Comportamentala
Trainer DBT