„Sunt depresiv” sau „am depresie”…
Sunt propozițîi pe care le auzim frecvent. Știm oare ce implică sau ce înseamnă? Sau este un diagnostic pe care ni-l dăm singuri după ureche?
Vorbim despre depresie ca despre un episod, în primul rând, de afectare a felului în care ne simțim în mod constant. Felul în care ne simțim în mod constant îl numim oficial și din punct de vedere psihiatric dispoziție.
Așadar episodul depresiv este:
Printre acestea ar fi o scăderea a plăcerii, a chefului de viață, o afectare a apetitului și multe altele de acest gen.
Care este momentul când ar trebui să cerem ajutor specializat?
Dacă reușim să ne dăm seama că suferim de depresie și au trecut 2 săptămâni de când nu ne e bine, ar fi bine să mergem la doctor.
Episodul depresiv și depresia în sine este una dintre cele mai frecvente tulburări de sănătate emoțională cu care ne putem confrunta. Vorbim la femei de o frecvență de 15% la nivel mondial, iar la bărbați de 5-12%. Vorbim astfel de o afecțiune destul de des întâlnită și despre care ar trebui să avem un minim de cunoștințe, pentru că o persoană din 10 ar putea să sufere în jurul nostru de așa ceva.
Există analize care ne pot ajuta?
Foarte puține analize care pot face acest lucru. Analizele care se fac se referă la nivelul de serotonină. Desigur este una din substanțele cele mai frecvent asociate depresiei, însă nu singura. Pe celelalte le putem măsura mai mult sau mai puțin exact, și mai degrabă diagnosticul este unul cel mai adesea bazat pe simptome.
Ne prezentăm la medic, îi povestim ce se întâmplă, iar medicul în capul lui sau de față cu noi calculează dacă avem 5 simptome din cele 9 ale unui episod depresiv. Pentru că trebuie să avem cel puțin 5 din cele 9. Astfel diagnosticul se pune pe un fel de gravitate.
Am un nivel de gravitate astfel încât să-mi afecteze mai multe domenii din viață, viața profesională, cea socială, atunci da, putem să punem diagnosticul și vorbim și de o intervenție.
DIN ACEEASI CATEGORIE:
Medic Primar Psihiatru
Psihoterapeut cu peste 15 ani de experienta (peste 10.000 de ore de lucru cu clientii), cu formare in Analiza Tranzactionala
Experienta si interes profesional in psihoterapia persoanelor care sufera de tulburare bipolara si tulburare de personalitate borderline
Fondator al Retelei de Clinici Private Hope
Presedinte al Asociatiei de Terapie Dialectic-Comportamentala
Trainer DBT