Depresia la varstnici
Depresia la varstnici este destul de ridicata in tara noastra. Cei mai multi sunt departe de copiii lor si dupa decesul sotului/sotiei devin din ce in ce mai retrasi si mai deprimati. De altfel, ratele de depresie în randul persoanelor cu varsta de peste 65 de ani variaza intre 10 si 20%.
Exista modalitati diferite prin care tehnologia poate ajuta la combaterea acesteia, in special la varstnici. Un instrument care a fost testat recent este platforma de comunicare Skype. Comunicarea video a demonstrat ca reduce simptomele depresiei, arata rezultatele unui studiu publicat in octombrie 2018 in Jurnalul American de Psihiatrie Geriatrica.
Oamenii de stiinta de la Universitatea Oregon de Sanatate si Stiintă au intreprins un studiu pentru a examina masura in care mediile sociale pot reduce sentimentele dpresive. Pentru aceasta, au analizat patru tipuri diferite de tehnologii de comunicare online: chat video, e-mail, retele sociale si mesagerie instant. Populatia testata cuprinde persoanele cu varsta de cel putin 60 de ani.
In cazul persoanelor varstnice, se estimeaza ca mai mult de doua milioane din cei 34 de milioane de cetateni ai SUA in varstă de 65 de ani si peste sufera de o formă de depresie. Unul dintre motivele pentru aceasta, este o asociere cu durerile fizice legate de imbatranire si rata de depresie. Skype-ul este o modalitate buna de a tine legatura cu cei dragi.
Cercetatorii au evaluat simptomele acestei tulburari, pe baza raspunsurilor la chestionare, timp de doi ani. Rezultatele studiului au aratat ca:
- cei care au folosit in mod regulat functii de chat video, cum ar fi Skype sau FaceTime au avut aproape 50% din nivelul simptomelor depresive
- au avut niveluri semnificativ mai scazute de depresie decat alti adulti care folosesc tehnologii alternative de comunicare, cum ar fi e-mailul.
Ce putem face in aceste conditii?
Comunicati des cu seniorii din viata voastra prin canale video, in special cand nu puteti fi impreuna cu ocazia Sarbatorilor de Iarna.
Societatea la ora actuala ne impune un ritm din ce in ce mai alert. Astfel ca in incercarea de a ne gasi rostul devenim foarte ocupati. Ajungem sa petrecem mai mult timp cu colegii de la munca decat cu familia sau prietenii. Nu mai avem timp pentru hobby-urile noastre sau pentru momentele de relaxare.
Un astfel de ritm alert isi pune cu siguranta amprenta atat asupra sanatatii fizice cat si a celei emotionale. Toti din jurul nostru isi mentin mai mult sau mai putin acest ritm alert. Mai putin o fac insa varstnicii si copii. Viata lor are o cu totul un alt ritm si alte nevoi. Nu se poate spune ca nu ne inteleg, insa apare o distantare si frustrare/dezamagire crescanda in sufletul lor. Asa ca indemnul nostru este urmatorul: Chiar daca nu reusesti sa treci pe la familia ta de sarbatori, foloseste macar apelul video sau o aplicatie in genul celei de mai sus.
Cu siguranta va conta foarte mult pentru toata lumea. Astfel poti sa ii tii mai aproape si sa luati din bucuria sarbatorilor cat mai mult. Ca sa nu mai vorbim ca depresia la varstnici poate fi evitata.