Totul despre tulburarea bipolara
Despre tulburarea bipolara nu s-a vorbit deloc pe canalele de media de catre pacienti. Practic nu am aflat niciodata de la ei cum vad lucrurile. La acest barbat, de exemplu, boala s-a declansat in studentie.
Desi terminasem cursurile, ma simteam foarte energic, plin de viata. Nu mai puteam sa dorm noaptea. Tendinta este sa suni toti prietenii pe care ii ai in agenda.
Cand nu era totul atat de roz, cum va simteati?
Nu-ti vine sa vezi pe nimeni, sa vorbesti cu nimeni. Iti este greu practic si sa traiesti.
Despre Ingrijirea pacientului
Statistic, 1 din 20 de romani au tulburare bipolara. Adica aproape 800.000 de oameni.
De 10 ori mai putini ajung sa primeasca oficial un diagnostic.
Asta pentru ca nu merg la medic, ingroziti de faptul ca apropiatii ii vor privi drept nebuni.
Despre Tulburarea Bipolara a lui Alex
El este este primul pacient care sufera de aceasta afectiune si accepta sa vorbeasca despre ea. Desi dramatica prin manifestari, afectiunea poate fi tinuta in frau.
Aveam impresia ca lumea este impotriva mea… ca se fac vraji împotriva mea.
Pentru pacienti, cel mai greu lucru este sa recunoasca si sa accepte diagnosticul. Despre tulburarea bipolara, se cunoaste faptul ca este genetica si ca se manifesta prima data in tinerete.
Simptome
Despre tulburarea bipolara este de mentionat episodul de varf, care inseamna o explozie de energie. Omul are 1 milion de planuri si 1 mie de vise. Lumea este a lui. Vorbeste mult, iar ideile curg una dupa alta. Nu-si rezerva timp pentru odihna si, pe moment, nici nu crede ca are nevoie. In decurs de cateva luni, sau chiar de saptamani, pacientul ajunge la celalalt pol. Este trist, stors de energie. Are senzatia ca nimeni nu-l intelege si ca nu valoreaza nimic. Cu greu gaseste putere sa se ridice din pat si sa fac un dus, sau sa iasa din casa pentru cumparaturi.
Dr. Gabriella Bondoc: – despre tulburarea bipolara
Ceva se intampla chimic in creierul lor. Nu este ceva ca un viciu , un moft sau o slabiciune. episoadele depresive dor foarte tare. Oamenii sunt extrem de afectati de ele, sufera foarte tare. Dar poate cele mai periculoase sunt episoadele maniacale, pentru ca „prajesc” neuronii. Afecteaza direct functionarea creierului.
Este practic ca si cum te-ai fi nascut cu un pod de transport al emotiilor fragil, care te tine o perioada. Acesta va functiona pana cand viata iti va aduce greutati din ce in ce mai mari, care la un moment dat rup podul. Viata celor care sufera de aceasta afectiune este una cu urcusuri si coborasuri. Trec rapid de la depresie profunda, la exaltare.
In fiecare dintre noi exista un fel de „termostat” pe care-l folosim atunci cand avem nevoie sa ne reglam emotiile. Pentru persoanele cu tulburare bipolara, acest termostat este de multe ori stricat. Asa ca, ei au la dispozitie un singur buton pentru emotii. PORNIT/OPRIT.
Perceptii despre tulburarea bipolara al lui Alex
Te simti ca si cum tot creierul tau s-ar aprinde dintr-o data. In episodul depresiv este ca si cum ai avea greutatea de 1 tona.
Iti este greu sa te misti. Este ca un zacut. Este un zacut periculos pentru ca poate fi insotit si de ideatia de suicid.
Prin psihoterapie, pacientii si familiile lor invata sa traiasca cu aceasta conditie unica, fara sentimentul vinovatiei si fara temeri.
Am zis, nu eu sunt nebun. Voi sunteti nebuni pentru ca nu sunteti ca mine.
Este o boala cu care poti trai daca-ti urmezi tratamentul si daca asculti de cine trebuie. Este important sa ajungi pe mainile cui trebuie. Altfel este riscant.
De-a lungul istoriei multe personalitati marcante au avut aceasta afectiune. De la lideri politici precum Churchil sau compozitori straluciti ca Ceaikovski, la scriitori ca Baudelaire sau Edgar Allan Poe. Boala nu-si alege pacientii, insa are tratament.
Tratamentul tulburarii bipolare
Tratamentul consta in: medicamente pentru tulburarea bipolara + grup de psihoeducatie + terapie individuala.
Pacientii trebuie sa aiba un regim de viata aproape militaresc. Ex: aceeasi ora de culcare, aceeasi ora de sculare, un anumit numar de exercitii fizice, un anumit numar de persoane cu care te intalnesti.
Specialistii atrag atentia ca avem nevoie de o viata echilibrata si o copilarie cat se poate de ferita de socuri emotionale pentru a putea tine cumplita afectiune departe de mintea noastra.
Dupa multi ani in care primeau doar sedative si antipsihotice, pacientii romani pot invata acum despre boala in discutii de grup. Apoi fac cateva luni de sedinte individuale.
Terapie individuala, dar mai ales tratament psihiatric si cel medicamentos pot fi complet decontate de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.
Fara ajutor, bipolarii ajung la crize de grandomanie, viziuni false sau, in extrema cealalta, intentii de suicid.
Partener media: STIRILE ProTV; STIRILE TVR
Citeste mai departe: