Distractia este un remediu natural foarte important pentru sanatatea psihica
Traim intr-o lume din ce in ce mai competitiva si intensa, opozabile cu distractia. Cariera, familia si mediul online sunt in competitie pentru timpul din viata noastra. In plus, suntem coplesiti de sfaturi despre cum sa avem o dieta echilibrata, sa dormim destul si sa facem miscare, pentru a duce vieti sanatoase. Insa toate aceste cerinte lasa prea putin timp pentru distractie si activitati relaxante, care sunt la coada listei de prioritati. Specialistii ne avertizeaza insa ca distractia joaca un rol crucial in sanatatea mintala.
Desi poate parea un rasfat sau o intreprindere triviala, distractia e un element foarte important al dezvoltarii si sanatatii noastre mintale. Toate mamiferele se joaca, si nu e doar o coincidenta, specialistii sustin ca jucatul este o activitate cu avantaj evolutiv, cu rol in dezvoltarea cognitiva, sociala si fizica. Distractia e definita ca timp petrecut in mod voluntar, facand lucruri care nu au legatura cu munca sau responsabilitatile noastre.
Distractia ne imbunatateste viata in nenumarate moduri, demonstrate de oamenii de stiinta:
persoanele care se distreaza in mod regulat au un nivel de satisfactie ridicat in legatura cu viata lor, o functionare fizica si psihologica mai buna decat cei care nu includ distractia in rutina zilnica;
ne protejeaza de evenimentele stresante, pe care le toleram mai usor;
are un efect marcant asupra depresiei, fie ca interventie la persoanele care sunt diagnosticate, fie ca masura preventiva;
ne ajuta sa ne recuperam dupa o perioada stresanta, oferind oportunitati sa ne refacem resursele epuizate;
induce emotii pozitive si reduce stresul resimtit. Este asociata cu niveluri scazute de cortizol (hormonul stresului), care in cantitati prea mari poate cauza dureri de cap, anxietate, depresie, crestere ponderala si tulburari de concentrare si memorie;
este asociata cu o greutate si tensiune arteriala mai mica.
O meta-analiza a examinat efectul terapiei prin dans asupra persoanelor cu afectiuni fizice sau psihice, precum anxietate, depresie, dementa, tulburari alimentare, cancer, poliartrita reumatoida, si au descoperit ca in aproape toate studiile analizate, terapia prin dans a imbunatatit calitatea vietii si bunastarea participantilor si a redus simptomele de anxietate sau depresie. Dansul, ca terapie sau ca hobby, are un efect benefic asupra organismului prin mai multe mecanisme:
neurochimic: ca orice forma de activitate fizica, atunci cand dansam se elibereaza endorfine, care ne dau o stare de bine;
apropierea fizica: atingerea este vitala pentru bunastarea noastra, si are un efect anesteziant, calmant, micsorand pulsul si tensiunea arteriala;
relational: sincronizarea cu alte persoane este esentiala in dezvoltarea relatiilor sociale, iar dansul este o activitate care stimuleaza cooperarea.
Fie ca e vorba de pictat, tricotat, gatit o reteta noua sau cântat, creativitatea este asociata cu o imbunatatire a starii emotionale si un entuziasm crescut. Activitatile creative sunt asociate cu o stare de flow, de imersie totala si delectare in actiunea intreprinsa, avand un efect pozitiv asupra senzatiei de fericire. In plus, creativitatea vine ca un antidot la rutina zilnica, care ajunge sa devina plictisitoare.
Desi presupun o investitie financiara mai importanta, beneficiul vacantelor este pe masura, si poate dura multe saptamani, sau chiar luni dupa incheierea acestora. Pe langa pauza de la factorii stresori de acasa, calatoritul este o sursa bogata de distractie si de experiente pozitive, interculturale, de invatare. In plus, o vacanta diminueaza anxietatea si imbunatateste somnul, ceea ce are un impact semnificativ asupra starii de bine generale. Atunci cand revenim acasa dupa o vacanta, suntem odihniti, mai optimisti si pregatiti sa facem fata provocarilor care ne asteapta.
Poate suna simplist, dar rasul e la indemana oricui si are efecte extraordinare asupra sanatatii fizice si psihice:
relaxeaza corpul si elibereaza tensiunea;
potenteaza raspunsul imun, facandu-ne mai rezistenti la contactarea de boli contagioase;
stimuleaza eliberarea de endorfine, hormonii bunastarii, care diminueaza durerea si determina o stare de euforie;
protejeaza inima, imbunatatind circulatia si previne infarctul sau alte afectiuni cardiovasculare;
imbunatateste starea generala, fiind un antidot pentru emotii negative precum furie, tristete sau frica;
contribuie la o atitudine optimista, care reduce stresul sau anxietatea cauzate de situatii dificile.
Pentru a rade mai mult, incepe prin a zambi, acesta fiind primul pas catre o doza sanatoasa de ras. Uita-te la comedii, mergi la show-uri de stand-up, joaca-te cu copii si animale, fa glume, pentru a crea mai multe oportunitati de a rade.
Munca este una dintre principalele surse de stres din vietile noastre, provocand adesea anxietate sau sindrom de burnout. Intrucat ne petrecem o mare parte din viata la munca, daca aceasta nu ne aduce bucurie, e important sa compensam prin activitatile din timpul liber. Acestea pot sa ne ofere sensul pe care il cautam, sa ne imbunatateasca stima de sine, si sa ne ofere motivatia care ne lipseste.
Sportul este consacrat ca o sursa importanta de beneficii pentru sanatatea noastra. Daca e practicat ca un hobby este o ocazie de a face miscare si de a ne relaxa, fara presiunea rezultatelor. Cu atat mai mult, spre deosebire de miscarea individuala, experienta e mai distractiva pentru ca echipa inlesneste senzatia de comunitate si coeziune, favorizeaza formarea de legaturi cu coechipierii, iar emotiile pozitive sunt sporite de grup, in timp ce acelea negative devin mai usor de suportat datorita sprijinului celor din jur. Optiunile sunt si ele foarte multe: de la fotbal, cel mai popular sport din Romania, la volei, handball, sau baschet.
Plimbatul este un obicei sanatos, dar conteaza si unde ne plimbam. Studiile arata ca mediul natural este unul extrem de benefic pentru sanatatea noastra psihica, ceea ce nu e surprinzator, tinand cont ca spatiile urbane, pline de beton, in care locuim sunt contrastante cu originile speciei noastre. Chiar daca nu esti tipul aventuros, natura poate insemna si parcul din spatele blocului. Plimbatul in natura e o metoda ieftina si la indemana de a ne relaxa si simti bine, avand rezultate imediate:
reducerea stresului si a ruminatiei (gandurile recurente, negative);
imbunatatirea concentrarii;
cresterea creativitatii;
imbunatateste calitatea somnului, avand efecte asupra ceasului biologic.
Desi e practicata inca din Antichitate in Orient, meditatia a fost introdusa in Vest abia secolul trecut, iar efectele sale asupra sanatatii, demonstrate stiintific, au dus la popularizarea rapida a acesteia. Meditatia e un termen umbrela, ce reuneste o serie de activitati intreprinse pentru a ajunge la o stare superioara de constiinta, dintre acestea facand parte mindfulness.
Mindfulness reprezinta concentrarea pe prezent si traitul in momentul de fata. Respiratia e folosita cel mai des pentru a ne ajuta sa ne ancoram in aici si acum, dar orice obiect sau activitate pot deveni material pentru practica mindfulness: mancatul, bautul unei cesti de ceai cald, curatenia. Daca esti incepator, te poti inscrie la un curs de mindfulness, precum cel organizat de clinica Hope, Mindfulness la purtător , sau sa asculti inregistrari online, de meditatie mindfulness ghidata. Insa cu timpul, vei putea practica singur, ideal ca parte din rutina ta zilnica.
Singuratatea si izolarea sunt extrem de nocive pentru sanatatea mintala, putand cauza depresie, dependenta, probleme de somn sau Alzheimer. Trecem printr-o epidemie a singuratatii, Regatul Unit instituind chiar un Minister al singuratatii, pentru a combate acest fenomen. Conexiunile puternice si timpul de calitate petrecut cu cei dragi au un rol protector impotriva sentimentului de alienare. Asadar, asigura-te ca aloci suficient timp activitatilor distractive cu prietenii.
Cititul e o activitate imersiva care ne poate oferi o pauza bine-meritata de la grijile si responsabilitatile vietii de zi cu zi. Dar beneficiile cititului sunt mai importante de atat, existand practica recenta a biblioterapiei, in care specialistii te ajuta sa explorezi relatia ta cu cartile, si iti fac recomandari de lectura care te pot ajuta sa raspunzi la intrebarile existentiale care te preseaza, dar si sa gasesti consolare la problemele cu care te confrunti si emotiile pe care le simti.
Fie ca te ajuta sau nu sa gasesti raspunsuri la intrebari presante, cititul e o activitate placuta, care ne face mai empatici, mai creativi si mai flexibili.
Medic Primar Psihiatru
Psihoterapeut cu peste 15 ani de experienta (peste 10.000 de ore de lucru cu clientii), cu formare in Analiza Tranzactionala
Experienta si interes profesional in psihoterapia persoanelor care sufera de tulburare bipolara si tulburare de personalitate borderline
Fondator al Retelei de Clinici Private Hope
Presedinte al Asociatiei de Terapie Dialectic-Comportamentala
Trainer DBT