Cum reusim sa calmam aceste emotii?
Incepem prin a stii prin ce trecem. Al doilea pas ar fisa verific cumva ca emotia mea este in tandem cu realitatea, se justifica sau nu. In situatia data se justifica foarte clar. Este normal sa avem anxietatea de diverse grade, sa avem frica de razboi de diverse grade. Apoi, avem nevoie sa ne punem intrebarea: “ Ok, ce pot eu sa fac pentru mine, cum pot sa fac sa ma simt mai bine?” Nu neaparat sa ajung sa nu simt frica, ci sa o tolerez sa am simptome mai mici fizice, reduse.
O modalitate este cea de a incerca sa ma relaxez fizic, si aici sunt niste exercitii pe care o sa le descriem. Ar putea sa ajute pe un timp limitat, dar conteaza totusi si anume sa imi incordez diverse grupe musculare.
Incepand de la degetele de la picioare, continuam cu gambe, coapse, fesieri, muschi abdominali, brat, antebrat, muschii umerilor si omoplatii.
Trebuie sa le incordam cat putem noi de tare, pe masura ce inspiram aer. Facem dupa o pauza, ne tinem respiratia si mentinem incordarea extrem de mare, cat putem noi de tare a grupelor musculare sau a intregului corp. Dupa care dupa ce expiram brusc, relaxam brusc musculatura. Dupa ce am experirat si relaxat, imi centrez atentia pe senzatile din acea zona musculara. E importanta aceasta observatie, pentru a putea face diferenta si contientizarea intre starea de incordare si starea de relaxare.
Corpul reinvata sau isi readuce aminte sa se relaxeze. Excercitiul acesta il putem face 2,5 sau 10 minute cand avem nevoie si putem. Ideea e sa nu ne grabim si sa putem forma acest ritm natural al corpului nostru.
Acesta este un exercitiu care ajuta pe moment cand simt ca pierd controlul, cand simtim un ghem un stomac.
O prima metoda fac o relaxare musculara pe abdomen, las sa se disipeze tensiunea asta fizica. Aceasta ajuta creierul sa inteleaga ca daca corpul s-a relaxat, nu este pericol, asa ca la nivel psihic ma relaxez.
Nu inseamna ca devin zen si imi trece frica de razboi cu totul, dar devine gestionabila.
Vorbim de o tehnica de relaxare musculara progresiva. Efecul este destul de simplu, de fiecare data cand muschii se incordeaza si apoi se relaxeaza, diferenta dintre incordare si relaxare linisteste creierul.