Hartuirea psihologica este o forma de comportament ofensator care implica cuvinte, comportamente sau actiuni repetate, ostile si nedorite, care sunt dureroase, umilitoare sau insultatoare. In astfel de situatii, demnitatea si sanatatea emotionala sau fizica a victimei sunt amenintate, iar mediul de lucru sau de studiu devine unul toxic. Pentru a discuta despre hartuire psihologica, este esential ca individul care o practica sa o realizeze cu intentie, in scopul de a perturba echilibrul mental al celeilalte persoane.
Hartuirea psihologica implica un comportament repetitiv. Numarul de repetari necesare pentru a se incadra in hartuire variaza in functie de gravitatea comportamentului, a cuvintelor sau a actiunilor si de efectul acestora asupra victimei. Cu toate acestea, un singur eveniment grav poate constitui hartuire daca are consecinte similare si produce un efect daunator si de durata asupra victimei.
In acest caz, este cel mai bine sa actionezi rapid pentru a preveni deteriorarea situatiei. Daca nu se depun eforturi, este probabil ca hartuirea sa continue si sa se agraveze.
Comportamentul abuziv transforma mediul victimei intr-unul ostil. Aceasta devine reticenta in a-si continua activitatile in acel spatiu si se simte extrem de inconfortabila atunci cand trebuie sa fie prezenta in acel mediu.
Comportamentul ostil are scopul de a provoca un rau. In astfel de cazuri, victima nu trebuie sa-si fi exprimat in mod clar dezacordul cu fiecare comportament, comentariu sau actiune individuala pentru ca acestea sa fie considerate nedorite. Victimele unei hartuiri psihologice sunt responsabile pentru a-si exprima dezacordul si a cere faptuitorului sa inceteze.
Comportamentul vatamator vizeaza, de obicei, demnitatea sau bunastarea psihologica sau fizica a persoanei abuzate. In astfel de situatii pot aparea diminuarea stimei de sine, deteriorarea functiilor normale ale corpului uman sau un dezechilibru psihologic sau emotional. Victimele hartuirii psihologice pot prezenta simptome precum plans, depresie, probleme de memorie, descurajare, iritabilitate, agitatie, lipsa de interes, izolare, lipsa de incredere si de stima de sine scazuta, oboseala, tulburari de somn, tulburari digestive, pierderea poftei de mancare, dureri de spate, transpiratie, ameteli, tremor si greata.
Hartuirea psihologica la locul de munca este un fenomen din ce in ce mai raspandit care se termina in general intr-un razboi in care castiga cea mai credibila versiune, de multe ori cea a angajatului sau a angajatorului sau. In acest context, este important ca organizatiile sa aiba politici si proceduri clare pentru a preveni si gestiona astfel de situatii si sa ofere sprijin angajatilor care sunt victime ale hartuirii psihologice la locul de munca.
Hartuitorii pot fi colegi, subordonati, superiori sau persoane care se afla in afara locului de munca (furnizori, clienti, familie etc.). Daca situatia are loc intre angajati din cadrul aceleiasi companii, se numeste hartuire psihologica interna, dar daca hartuitorul nu lucreaza in cadrul companiei, se numeste hartuire externa.
Hartuirea psihologica se poate manifesta in diferite moduri la locul de munca:
Fara o interventie adecvata la locul de munca, consecintele hartuirii psihologice pot cauza probleme privind sanatatea emotionala cum ar fi anxietate, depresie, dificultati de adaptare, stres post-traumatic. Persoana hartuita se simte amenintata, nesigura si vulnerabila in propriul mediu de lucru. Aparitia anxietatii poate duce la o stare de alerta constanta, tensiune crescuta si dificultati de concentrare.
Pyschological Harassment mentioneaza ca, in cazul unei hartuiri psihollogice la locul de munca sunt recoamandate urmatoarele actiuni:
Hartuirea psihologica este o problema serioasa care poate avea consecinte grave asupra sanatatii mintale a individului afectat. Impactul ei poate fi unul durabil si poate afecta in mod semnificativ calitatea vietii persoanei hartuite.
Pentru a gestiona si preveni hartuirea psihologica, este esential sa acordam atentie semnelor si simptomelor. Un psihoterapeut poate oferi ajutor si suport unei persoane care a fost victima hartuirii psihologice.
In cazul in care cunoasti pe cineva care se confrunta cu acest comportament ofensator din partea unui agresor, este necesar sa-i oferi sprijin si suport adecvat. De asemenea, este important sa fie promovat un mediu de lucru sau un mediu social sanatos precum si interventii prompte si eficiente in cazul in care apar situatii de hartuire.
Medic Primar Psihiatru
Psihoterapeut cu peste 15 ani de experienta (peste 10.000 de ore de lucru cu clientii), cu formare in Analiza Tranzactionala
Experienta si interes profesional in psihoterapia persoanelor care sufera de tulburare bipolara si tulburare de personalitate borderline
Fondator al Retelei de Clinici Private Hope
Presedinte al Asociatiei de Terapie Dialectic-Comportamentala
Trainer DBT