Ingrijirea bebelusului este un subiect delicat pentru tinerii parinti, mai ales daca nu au mai trecut prin aceasta experienta pana acum. De aceea, este esential ca informatiile despre ce ar trebui sa faca acestia in primele luni din viata micutului sa fie unele corecte din punct de vedere medical si, mai ales, sa provina din surse sigure.
Sunt foarte multe lucruri pe care proaspetele mamici le pot gasi dificile la inceput, precum: baita, ingrijirea fetei si pielii bebelusului, igiena buricului, alaptarea, curatarea hainelor si multe altele. De aceea, este recomandat ca inainte de venirea pe lume a celui mic, viitorii parinti sa participe la cursuri de educatie prenatala si sa parcurga diverse articole despre parenting. Cursurile te ajuta sa intelegi cat mai bine toate etapele, de la travaliu si nastere, pana la planificarea primelor saptamani alaturi de bebe.
Un studiu realizat pe 191 de femei insarcinate, arata ca 25% dintre acestea au o teama mare de nastere.
De asemenea, stresul posttraumatic dupa nastere variaza de la 1,5% la 6% in cazul proaspetelor mamici. De aceea, prevenirea depresiei post-partum este un pas foarte important care imbunatateste dinamica de cuplu si cea a familiei.
Ingrijirea bebelusului in primele saptamani de viata nu trebuie sa fie un motiv de ingrijorare pentru parinti, deoarece, la scurt timp, acest proces va deveni o rutina bine pusa la punct. Ea ar trebui sa se concentreze asupra catorva aspecte:
De obicei, dureaza in jur de 1-3 saptamani pana se usuca si cade singur. Pana la acest moment, parintii pot tapota bine bontul ombilical cu comprese sterile si alcool de 70°, pentru a putea dezinfecta si deshidrata tesutul cat mai bine;
Toaleta oculara se va face cu ajutorul compreselor sterile si a serului fiziologic, prin stergerea ochiului dinspre coltul extern, spre cel intern. In ceea ce priveste nasul, pompa de cauciuc ar trebui folosita doar pentru cantitati mari de secretii. In caz contrar, picurarea de ser fiziologic in fiecare nara si folosirea unor betisoare speciale pentru stergere sunt suficiente. Nu in ultimul rand, igiena gurii se face cu ajutorul unei comprese sterile si glicerina simpla, stergandu-se cu atentie interiorul obrajilor, gingiile si limba.
De asemenea, toaletarea unghiutelor este importanta, pentru a-l impiedica pe cel mic sa se zgarie pe fata. Se pot taia dupa baie, pentru ca sunt moi si delicate. Foloseste o forfecuta speciala pentru bebelusi si asigura-te ca este curata si dezinfectata.
Ingrijirea imediat dupa nastere consta si in spalarea hainutelor. Este recomandat ca acestea sa fie separate de cele ale adultilor si sa se foloseasca detergenti speciali antibacterieni si antifungici. In ceea ce priveste alaptarea micutului, laptele matern este ideal pentru dezvoltarea armonioasa. Acesta asigura toti nutrientii de care el are nevoie pentru un organism sanatos.
Dupa ce aduci bebelusul acasa, temperatura incaperilor ar trebui sa fie undeva intre 21 si 24 de grade, insa, unii copii prefera camere ceva mai racoroase, pentru a se putea odihni. Iti poti da seama de temperatura potrivita pentru bebe prin verificarea extremitatilor, adica a mainilor si picioarelor. Daca acestea sunt reci, este momentul sa incalzesti mai bine locuinta. Umiditatea este un aspect la fel de important si ar trebui sa fie mentinuta intre 60% si 65%.
Nu in ultimul rand, ar trebui sa cunosti semnele de alarma pe care cel mic ti le poate transmite si sa mergi imediat la doctor. Daca iti doresti sa fii informata corect si sa iti ingrijesti bebelusul cu cea mai mare atentie, ia in considerare sfaturile de mai sus. Nu uita ca medicul pediatru trebuie consultat in orice situatie care te pune pe ganduri.
Medic Primar Psihiatru
Psihoterapeut cu peste 15 ani de experienta (peste 10.000 de ore de lucru cu clientii), cu formare in Analiza Tranzactionala
Experienta si interes profesional in psihoterapia persoanelor care sufera de tulburare bipolara si tulburare de personalitate borderline
Fondator al Retelei de Clinici Private Hope
Presedinte al Asociatiei de Terapie Dialectic-Comportamentala
Trainer DBT