De ce apare aceasta lipsa de concentrare la copii? Precum adultii, copiii se confrunta cu tot mai multe responsabilitati, mai ales in ceea ce priveste scoala. Nu de multe ori, parintii pot observa schimbari in comportamentul celor mici. Una dintre cele mai frecvente schimbari este lipsa de concentrare. Lipsa de concentrare si atentie la copii poate aparea din urmatoarele cauze:
Acesta din urma este principalul motiv pentru care diagnosticarea si tratamentul de specialitate sunt recomandate. Afla din acest articol care pot fi cauzele lipsei de concentrare si atentie la copii, cum poate fi aceasta diagnosticata si care sunt posibilitatile de tratament.
Lipsa de concentrare la scoala este primul semnal de alarma pentru parintii care observa schimbari la copii. Aceasta se poate manifesta prin note mai mici, atentie deficitara la teme, precum si greutati de memorare.
Oboseala sau chiar plictiseala se pot numara printre factorii care duc la un deficit de concentrare la copii, in timp ce la altii atentia se dezvolta in alt ritm. Exista situatii cu care parintii se pot confrunta si care sa ii duca cu gandul la o afectiune de ordin psihologic.
Printre semnele lipsei de concentrare la copii se pot numara:
Acestea sunt doar cateva dintre semnele care pot duce parintii cu gandul la o afectiune precum deficitul de atentie sau ADD (Attention Deficit Disorder) sau chiar ADHD (Attention-deficit/hyperactivity disorder). Inainte de a trage concluzii, insa, lipsa de concentrarii la copii, ca afectiune din spectrul deficitului de atentie, trebuie sa fie diagnosticata la un cabinet de psihiatrie pediatrica. Acolo, specialistul poate determina cauzele, confirmand sau infirmand prezenta unei tulburari.
Atunci cand parintii observa o lipsa de concentrare si de memorie la copii doresc sa aiba un diagnostic corect. Un consult de specialitate este recomandat, iar o clinica ce are o abordare holistica si poate propune solutii inovatoare poate fi de un real folos in rândul copiilor.
Diagnosticarea lipsei de concentrare la un copil se va face in cadrul unui consult cu un medic pediatru unde va avea loc o evaluare psihologica, si se realizeaza si in functie de varsta. Recomandarea este ca acesta sa aiba loc dupa varsta de 7 ani. Pana in acest moment, neatentia si dezinteresul fac parte din etapele normale de dezvoltare.
Un diagnostic corect presupune ca simptomele deficitului de atentie sa fie vizibile in toate activitatile intreprinse de copil. Adica atat acasa, cat si la gradinita, la scoala sau la joaca. Pentru ca ADD-ul poate fi o afectiune mostenita, istoricul medical al familiei extinse poate fi cerut de medicul specialist. De asemenea, se va cere si o evaluare din partea invatatorului celui mic, pentru a putea stabili cauzele lipsei de concentrare. Diagnosticarea acesteia in mod corect si cat mai rapid este foarte importanta pentru stabilirea tratamentului corespunzator.
Pentru a-si menține atentia, incurajeaza copilul sa lucreze intr-un spatiu linistit si organizat, departe de televizor, telefon sau alte dispozitive care ii pot distrage atentia. Asigura o alimentatie sanatoasa si stil de viață sanatos. Alimentele bogate in nutrienti pot imbunatati atentia si functionarea creierului. Opteaza pentru rutine sănătoase. O rutina previzibila ajuta copilul sa stie la ce sa se astepte si il pregateste mental pentru momentele de concentrare.
In baza unui control psihiatric complet si amanuntit, medicul specialist va propune tratamentul adecvat pentru lipsa de atentie si concentrare la copii.
In cazul terapiei, cea cognitiv-comportamentala este una dintre cele mai indicate pentru aceasta afectiune. Aceasta trebuie sa se desfasoare pe o perioada indelungata de timp pana se vor vedea efectele. Atunci cand lipsa de concentrare la copii are nevoie si de medicatie ADHD, medicul pediatru poate face recomandarile necesare pentru un tratament complet. Acestea vor ajuta creierul sa secrete dopamina si norepinefrina in cantitati normale. Acestea vor ajuta la cresterea capacitatii de concentrare.
Diagnosticarea cat mai rapida a lipsei de concentrare va avea beneficii majore pentru copil. Ii va reda linistea emotionala si ii va oferi sustinere in recapatarea controlului asupra vietii.
Lipsa de concentrare la copii poate avea cauze multiple. Atunci cand acestia par ca nu reusesc sa se concentreze sau sunt hiperactivi si agitati, este recomandat un consult de specialitate la psihiatru. Este necesar ca acesta sa confirme sau sa infirme diagnosticul de deficit de atentie/hiperactivitate. In cazul in care lipsa de atentie este datorata acestei afectiuni, exista diverse metode, printre care terapia si medicamentele, care vor ajuta copiii sa isi creasca puterea de concentrare si a îmbunătăți memoria. Astfel atat parintii, cat si cei mici isi poat relua vietile obisnuite.
Sursa foto: Pixabay.com.