Mitul ca toate medicamentele psihotrope fac acest lucru a pornit de la faptul ca anumite clase prezinta, intr-adevar, un risc. Insa acestea sunt o minoritate, respectiv:
Si tocmai pentru ca prezinta acest risc, medicii psihiatri le prescriu, dar luand in considerare beneficiile si dezavantajele. Mai apoi acestia le discuta cu pacientii, monitorizandu-le permanent evolutia.
Restul medicamentelor psihotrope, precum antidepresivele, antipsihoticele sau timostabilizatoarele nu prezinta riscul de a te face sa depinzi de ele.
Efectul terapeutic al medicamentelor asupra unor simptome poate fi amplificat de psihoterapie. Intr-adevar, in unele tulburari psihice, psihoterapia este considerata prima linie de tratament. Totodată, tratamentul medicamentos este adaugat in functie de particularitatile fiecarui caz cand apare lipsa de raspuns. In alte tulburari psihice, atat psihoterapia, cat medicatia sunt considerate la fel de eficiente.
Medicamente de sinteza au fost dezvoltate avand la baza studii clinice, care au implicat numerosi pacienti cu aceleasi tulburari psihice. Studiile au demonstrat faptul ca medicamentele de sinteza sunt sigure si eficiente pentru tratarea acestor tulburari. In schimb, tratamentele naturiste nu beneficiaza de studii de inalta calitate care sa le recomande in tratamentul tulburarilor psihice.
Ca orice alt medicament, un agent psihotrop are efecte terapeutice, pozitive, dar si efecte adverse. Insa, nu exista vreo dovada clara a faptului ca medicamentele psihiatrice pentru copii si adolescenti ar avea mai multe efecte adverse decat alte medicamente obisnuite.
Nicidecum. Medicamentele psihiatrice pot reda copiilor si adolescentilor dispozitia de dinaintea instalarii tulburarii psihice si au rolul de a imbunatati calitatea vietii si a creste, astfel, functionalitatea.
Medicatia psihiatrica la copii si adolescenti pentru a ajuta la problemele de sanatate mintala devine tot mai frecventa si in randul acestor categorii de varsta.
Daca sunt prescrise corespunzator, de catre un specialist in sanatate mintala si luate conform planului de tratament, medicamentele pot reduce sau elimina simptomele si pot imbunatati functionarea zilnica a copiilor si adolescentilor care sufera de tulburari psihice.
La ora actuala, multi copii urmeaza tratamente medicamentoase pentru tulburarea de deficit de atentie (ADD) si tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie (ADHD). De asemenea, medicamentele psihotrope pot fi prescrise copiilor care sufera de autism, tulburare obsesiv-compulsiva (TOC). Lor li se adauga cazurile de depresie si alte afectiuni incadrate in sfera sanatatii mintale.
Conform unui articol care analizeaza tratamentul psihiatric medicamentos la copii si adolescenti , publicat in American Academy of Child & Adolescent Psychiatry, acestea pot fi incadrate in:
Citeste mai multe despre medicatia ADHD-ului la copii din articolul nostru.
Medicamentele psihiatrice la copii si adolescenti pot reprezenta o parte eficienta a tratamentului pentru tulburarile psihice la acestia. Acest lucru a fost favorizat de aparitia unui numar tot mai mare de medicamente psihiatrice noi, cu diferite utilizari la copii si adolescenti. Copiii si adolescentii reprezinta o categorie speciala de pacienti care necesita o atentie semnificativa atunci cand vine vorba despre medicatia psihiatrica.
Pentru a determina care medicamente vor fi cele mai eficiente pentru acestia, medicii cu specializare in psihiatrie pediatrica utilizeaza informatii din diverse cercetari, practica curenta, experienta clinica, precum si informatiile despre fiecare copil in parte.
Dar, inainte de a recomanda orice medicament, medicul psihiatru care prescrie trebuie, intr-o prima etapa, sa efectueze o evaluare psihiatrica detaliata.
Medic Primar Psihiatru
Psihoterapeut cu peste 15 ani de experienta (peste 10.000 de ore de lucru cu clientii), cu formare in Analiza Tranzactionala
Experienta si interes profesional in psihoterapia persoanelor care sufera de tulburare bipolara si tulburare de personalitate borderline
Fondator al Retelei de Clinici Private Hope
Presedinte al Asociatiei de Terapie Dialectic-Comportamentala
Trainer DBT