Burnout Simptome
Sindromul burnout e mai mult decât un stres de intensitate maximă.
Având în vedere ritmul alert al vieții cotidiene, dinamica și presiunile constante la locul de muncă, este vital să înțelegem și să știm să gestionăm fenomenul cunoscut sub numele de sindrom burnout sau sindrom de burnout.
Din acest articol vei afla toate detaliile despre burnout. Vorbim despre: ce înseamnă, burnout simptome caracteristice, dar și care este impactul asupra sănătății.
Sindromul burnout este caracterizat ca fiind un cumul de epuizare emoțională, fizică și mentală, dat fiind stresul cronic și prelungit la locul de muncă. Mai pe larg, vorbim despre sindromul burnout ca fiind acele modificări cognitive și afective care determină dezvoltarea unei stări de epuizare cronică pe fondul problemelor profesionale. Sindromul burnout vine cu oboseală intensă, scăderea motivației și a productivității, permanente stări de neputință, deziluzie și lipsă de satisfacție. Ceea ce ne îngrijorează și mai tare este că aceste efecte se resimt în toate mediile. Vorbim despre locul de muncă, interacțiunile sociale, dar și acasă cu familia.
Sindromul burnout poate avea următoarele cauze:
Sindromul burnout debutează lent și se manifestă treptat. Iată care sunt semnele și simptomele burnout-ului.
Sindromul burnout poate determina și apariția unor manifestări de ordin fizic: lipsa poftei de mâncare, dureri de cap și dureri la nivel muscular. Lor li se adaugă îmbolnăvirile frecvente și imunitatea slabă. Pe lângă simptomele apărute la nivel fizic, sindromul burnout, uneori denumit și boala burnout activează și la nivel emotional. În acest sens, se caracterizează prin lipsa motivației, abordări negative ale situațiilor, diminuarea satisfacției și a sentimentului de realizare.
Când vorbim despre comportament, o persoană cu burnout preferă să se izoleze de ceilalți, întârzie mai mereu cu livrarea sarcinilor pentru că este depășită de situație și, de asemenea, întârzie la evenimentele la care trebuie să fie prezentă. În unele cazuri, persoanele afectate de burnout au tendința de a consuma cantități mai mari de alcool și cafea pentru a îndeplini sarcinile de lucru.
Organizația Mondială a Sănătății a stabilit că sindromul burnout include „sentimente de epuizare sau epuizare energetică, distanțare mentală față de locul de muncă sau sentimente de negativism sau cinism legate de locul de muncă și eficacitate profesională redusă.” Deși burnout-ul are simptome asociate stresului, este de luat în calcul faptul că pentru confirmare sunt necesare eliminarea anumitor afecțiuni, printre care: tulburări ale dispoziției, tulburări asociate anxietății, stresului sau tulburări de adaptare.
De altfel, diagnosticul sindromului de burnout nu dispune de metode specializate de analiză. Cele mai utilizate măsuri la ora actuală sunt chestionarele pentru autoevaluare care pot clarifica și deosebi dintre ceea ce reprezintă epuizarea psihică și fizică și existenta altor afecțiuni mentale (depresia, anxietatea etc)
Sindromul burnout poate să afecteze sănătatea fizică și mentală. Persoanele cu această afecțiune au un risc mai crescut în a dezvolta depresie, anxietate, anumite boli cardiovasculare și probleme imunitare, digestive precum tulburări de somn. În plus, burnout-ul are un impact negativ, determinând degradarea relațiilor personale, familiale și favorizând epuizarea emoțională.
Prevenirea și gestionarea eficientă a burnout-ului implică luarea unor măsuri proactive pentru menținerea un echilibru între viața personală și profesională. Totodată, este important să investim timp în odihnă și recuperare, precum și să căutăm sprijin social și emoțional. La fel de importante sunt și tehnicile de meditație, exercițiile fizice practicate cu regularitate și dezvoltarea abilităților de gestionare a stresului.
Clinica Hope îți oferă și un program complet cu informații valoroase și servicii specializate de sănătate mintală pentru a face față burnout-ului și stresului la locul de muncă.
Apasă pentru detalii despre program
În primul rând, în cazul în care suspectezi că te confrunți cu anumite simptome care duc cu gândul la sindrom de burnout, recomandarea este să se apeleze la un specialist care activează într-o clinică de sănătate mintală. Doar așa vei avea siguranța că beneficiezi de informații valide și vei putea face următorii pași în direcția ameliorii simptomelor. Terapia individuală sau de grup, terapia cognitiv-comportamentală și tehnicile de gestionare a stresului pot fi folosite pentru a trata sindromul burnout.
Urmatoarele sfaturi pentru prevenirea sau tratarea epuizarii te pot ajuta să faci față simptomelor. În plus poți să îți recastigi energia, concentrarea și starea de bine.
În unele cazuri, este necesar ca terapia să fie susținută prin medicație, la recomandarea unui medic psihiatru.
O persoană cu burnout este vizibil afectată de o oboseală persistentă, este irascibilă, lipsită de motivație și prezintă dificultăți de concentrare.
[/vc_column_text]