Teama de razboi vine intr-un context in care oamenii sunt deja epuizati emotional dupa 2 ani de pandemie.
Un trecator: “Am oscilat intre a-l suna pe sotul meu sa mergem sa ne facem pasapoartele sau daca mai investim anul acesta in ceva sau stam linistiti”
Dr Gabriella Bondoc:
“Este normal in primul rand sa ne fie teama de razboi si as incepe cu recomandarea de a accepta partea asta din noi. Sa incercam sa nu luptam impotriva ei neaparat. Sa incercam sa respiram si sa ne relaxam corpul in asa fel incat sa ne linistim macar fizic. Sa incercam sa ne limitam macar expunerea la stiri. Suntem cu atat mai fragili si mai expusi manipularii cat suntem mai adanc intr-o stare de anxietate. Empatia este un mecanism care ne ajuta sa gestionam mai usor frica.
Ce facem cand seara avem aceasta teama de razboi intensa? Ne-am uitat la stiri, ne este frica sa nu avem cumva din nou cosmaruri legate de razboi. Putem sa facem un dus, o baie calda sau chiar si un pahar cu lapte cald. Acestea au rolul de a ne relaxa corpul, si automat au efect si asupra mintii.”
Adultii raman busola emotionala a copiilor. Sta in puterea lor ca teama razboilului sa nu invadeze si mintea celor mici.
Din pacate in casele Romanilor televizorul este aprins mereu. Este un lucru pe care eu nu-l recomand. Copii sunt destul de fragili emotional, mai ales dupa o perioada de pandemie.
Specialistii ne indeamna sa invatam sa gestionam teama de razboi, pentru a lua decizii rational si pentru a ne ferii mai usor de stirile false. Putem sa facem pace doecamdata, macar in mintea noastra.
Reportaj realizat de Stirile TVR avand ca invitat pe Dr. Gabriella Bondoc, Medic Primar psihiatru si Psihoterapeut.