Ghid Borderline

Pentru a ne putea da seama de tratamentul necesar pentru tine, trebuie să începem printr-o analiză și o evaluare. În această fază sunt determinate tipul afecțiunii, vechimea, gravitatea, modul în care se manifestă, problema de bază și modul în care îți afectează sănătatea și comportamentul.

Tratamentul tulburărilor emoționale analizează din două puncte de vedere: medical și terapeutic. Urmărim întocmai indicațiile din cele mai recente ghiduri internaționale de tratament.

Din punct de vedere medical se analizează în ce măsură afectează starea de sănătate și comportamentul indus de aceasta. Pentru această parte este necesar să aveți o consultație de evaluare cu un medic de specialitate. În urma evaluării efectuate de către acesta, vă poate recomanda un tratament medicamentos necesar sau, în cazurile mai grave, chiar și o metodă specifică de tratament.

Din punct de vedere terapeutic se analizează comportamentul cauzat de tulburare, efectele sursă cât și toate elementele care au contribuit la conturarea acestei probleme.

ghid insomnie

Trebuie să știi de la început că tulburarea în sine nu este cauza problemelor tale. Ea este doar un efect, o metodă pe care organismul a creat-o pentru a te ajuta să faci față anumitor probleme. Introducem aici termenul de comorbiditate. Acesta înseamnă că sunt prezente mai multe afecțiuni la o persoană în același timp, afecțiuni care au legătură între ele.

De exemplu: plâng sau nu vorbesc cu nimeni când sunt deprimat, devin agresiv când sunt neliniștit, cumpăr lucruri scumpe, pe care nu mi le permit, pentru a arată lumii că sunt valoros.

Așadar, o primă parte a procesului terapeutic se va axa pe identificarea problemei și găsirea motivației necesare pentru a realiza această schimbare până la capăt.

O altă parte a procesului se axează pe analiza problemei de fond, așa cum a fost exemplificat și mai sus, și găsirea de metode alternative de a face față acesteia, alta decât comportamentul actual.

Terapia individuala

Psihoterapia se recomandă tuturor persoanelor care au nevoie de ajutor pentru dezvoltare personală, pentru îmbunătățirea calității vieții, dar și ca tratament pentru acele nemulțumiri sau disfuncționalități care se încadrează într-un dignostic psihiatric.

Dacă mergi la psihoterapie, nu ești nebun ci chiar dimpotrivă! Psihoterapie fac numai oamenii suficient de „sănătoși” încât să observe că sunt aspecte din viața lor care nu sunt cum și-ar dori și că au nevoie de ajutor profesionist pentru schimbare!

Implică și o parte care analizează foarte atent procesul de recădere. Este cunoscut faptul că parcursul terapeutic aferent tulburărilor emoționale este un proces evolutiv, cu suișuri și coborâșuri. Pe parcursul terapiei începem să căpătăm abilități care ne ajută să devenim din ce în ce mai rezistenți comportamentelor nocive și stimulilor din ce în ce mai puternici. Când pe această perioadă de timp întâlnim un stimul mai puternic decât nivelul nostru curent, cu siguranță suntem tentați să avem același comportament care a dus la apariția tulburării emoționale.

Terapia este un proces pe termen lung, și de multe ori avem tendința să ne îndepărtăm de principala noastră problemă și să discutăm pe seama problemelor mai mici. Alteori, deși terapeutul depune eforturi considerabile, nu suntem în postura să putem evolua în procesul terapeutic.

În aceste situații aplicăm cu succes o variantă alternativă terapiei individuale, respectiv terapia de grup, unde poți găsi soluții la problema ta prin intermediul problemelor celorlalți.

Terapia de grup

Este metoda de terapie folosită cu precădere după o perioadă inițială de terapie individuală. În perioada de terapie individuală te poți deschide mai ușor către o singură persoană și să te confesezi ei. Astfel că se pot aborda aici problemele legate de intimitate.

Ulterior depășirii acestei faze, multe persoane găsesc foarte utila terapia de grup. Este destinată de regulă persoanelor care au probleme în a accepta părerea unei singure persoane ca o soluție pentru ele. De asemenea, întâmpină dificultăți în a se analiza pe sine și de aceea apreciază găsirea soluțiilor proprii prin găsirea de soluții pentru colegii din aceeași situație.

Psihoeducația

Majoritatea programelor noastre au în componență și partea de psihoeducație. Aceasta este de fapt un training de abilități care sunt menite să va ajute să gestionați pozitiv stările pe care le aveți. Aceste abilități se învață, se exersează și se aplică direct pe problemele voastre personale. Aceste abilități vor ajuta ca stările nocive pe care le aveți să apară din ce în ce mai rar… până la dispariție, iar intensitatea acestora să fie din ce în ce mai mică.

Ce trebuie sa faci

Pasul 1

Mergi la medicul de familie pentru o scrisoare de trimitere

Vorbește cu medicul tău de familie despre îngrijorările legate de sănătatea ta. Dacă îți împărtășește îngrijorările legate de starea ta emoțională, îți va recomanda să mergi la o clinică de specialitate pentru a fi ajutat cu problema respectivă. În funcție de procedura permisă, îți poate da o scrisoare de trimitere cu care să te prezinți la medicul de specialitate.

În cazul în care trăirile tale sunt mai vechi și au fost diagnosticate mai demult pe această temă, poți sări peste acest pas.

Pasul 2

Programează-te pentru o consultație de evaluare

Odată ce medicul de familie ți-a confirmat că ai putea avea o afecțiune, este cazul să te programezi pentru evaluarea inițială. Te poți programa sunând la 0724 792 901. Suntem disponibili de luni până vineri între orele 9:00 – 21:00.

Cu această ocazie poți vedea care din locațiile noastre este mai aproape de tine, aici.

Pasul 3

Evaluarea inițială

În cadrul consultației inițiale, medicul nostru te va examina și îți va analiza situația. Îți vor fi adresate o serie de întrebări specifice, pentru a putea evalua:

  • Dacă afecțiunea ta se poate trata în clinică sau este cazul unei spitalizări
  • Care din metodele de terapie sunt cele mai indicate pentru tine

Scopul consultului inițial nu este de a-ți oferi deja soluții, ci de a face o analiză structurată a simptomelor tale curente și a experienței. Se va stabili un diagnostic și dacă este cazul, vei primi o rețetă și indicații privind luarea medicamentelor.

Evaluarea inițială durează de regulă 55 de minute.

Pasul 4

Recomandarea de tratament

În funcție de diagnosticul stabilit de medic, va trebui să alegi una din următoarele opțiuni:

  1. Situația ta este foarte gravă: caz în care ai nevoie de administrare de medicație, urmărirea efectelor și supraveghere 24 de ore din 24. Acest tip de tratament se poate administra numai în spitalele de stat sau instituțiile special abilitate. Așadar, vei primi un bilet de trimitere și vom face toate demersurile pentru a te ajuta să găsești loc la unul din spitalele cu care colaborăm. Aceste cazuri au o incidență foarte mică.
  2. Diagnosticul este stabilit, însă nu și gravitatea situației. În acest caz, vei fi îndrumat către unul din terapeuții noștri pentru efectuarea unor teste. Testele sunt psihologice și au rolul de a ajuta medicul să afle cu exactitate gravitatea situației pentru unele cazuri particulare.
  3. Diagnosticul este clar. În acest caz, medicul va ști cu siguranță ce tratament să-ți recomande pentru afecțiunea pe care o ai. Tratamentul poate fi de tip terapie și/sau medicamentos. Cea mai mare parte a afecțiunilor emoționale se tratează prin terapie. Medicația are rolul doar să ajute organismul să aibă o stare de bine, însă nu remediază problema de bază.

Pasul 5

Programul terapeutic

Clinica Hope este singura clinică din România care oferă programe complete de tratament pentru afecțiunile în care este specializată. Există mai multe tipuri de formări pentru terapeuți, tipuri variate de terapie și mai multe metode de punere în aplicare.

Tratamentul pe care-l promovăm este bazat pe cele mai înalte standarde științifice stabilite de ghidurile medicale internaționale și Organizația Mondială a Sănătății. Astfel, în programele noastre aplicăm cea mai eficientă metodă de terapie pentru afecțiunea respectivă și o completăm cu psihoeducație, pentru eficientizarea rezultatelor.

Ședințele de terapie durează 50 de minute și au o regularitate de una pe săptămână. În anumite etape ale tratamentului, acestea sunt completate cu sesiuni de psihoeducație care au și ele o regularitate de una pe săptămână.

Totul începe la noi cu UN CONSULT LA MEDIC.

Stabilește o programare!

Eforturile de a construi programe complete de tratament au adus clinicii în 2018 o neașteptată apreciere internațională, Clinica Hope devenind singura clinică din România care a primit, în mai 2018, prestigiosul premiu Rose of Paracelsus, decernat de Asociația Medicală Europeană pentru „Bune practici medicale” – Best Medical Practice.
Prin programele noastre, ne dorim să-ți oferim toate șansele de recuperare și beneficiile pentru sănătate și să-ți oferim înapoi Speranța și Echilibrul!