Viata alaturi de un bipolar poate fi una cat se poate de normala, de vreme ce sunt respectate tratamentele si recomandarile unui medic specialist.
Tulburarea bipolara este afectiunea psihica care tine de starile de dispozitie ale unui individ (fie episoade de dispozitie foarte joase, fie foarte inalte). Ea afecteaza capacitatea de a judeca limpede, comportamentul si starea de spirit, in special la nivel emotional. O persoana cu tulburare bipolara detalii tulburare bipolara prezinta o stare de dispozitie care alterneaza intre extreme: un bipolar se confrunta cu episoade depresive si momente cand apar manifestari maniacale/hipomaniacale.
Intre cele doua episoade, persoana se comporta si se simte normal.
Organizatia Mondiala a Sanatatii arata ca in anul 2019, peste 40 de milioane de oameni sufereau de tulburare bipolara. Ceea ce trebuie sa retinem este ca tulburarea bipolara se desfasoara pe tot parcursul vietii, nu se vindeca, dar se trateaza.
Viata alaturi de un bipolar poate fi insotita de provocari. Insa, cu multa rabdare din partea celor din jur si cu programe specializate, recomandate de medici si realizate in cadrul unor clinici cu expertiza in sanatate mintala, lucrurile pot fi simplificate. Atunci cand observi anumite particularitati anormale in comportamentul celor de langa voi, recomandarile ar fi sa incepeti sa le notati si sa le transmiteti unor cadre medicale.
Informarea din surse sigure si autentice va ajuta sa intelegeti si sa gestionati mai bine situatia si manifestarile celui de langa voi. Doar asa veti reusi sa pastrati si sa dezvoltati relatii sanatoase, stabile, chiar si in momentele cand boala este in faza cronica.
In timpul manifestarilor maniacale, un bipolar este cuprins de o energie pe care cu greu o poate tine in frau. Pe langa energie, apare ingamfarea si tendintele de exagerare. Persoana cu tulburare bipolara are impresia ca poate fi capabila sa realizeze absolut orice.
In relatiile cu partenerul, viata alaturi de un bipolar se complica. Apar permanente conflicte, fara existenta unor motive intemeiate. Lucrurile sunt si mai apasatoare pentru un bipolar care intra intr-o relatie noua. La inceput de drum, prejudecatile primeaza. In acest sens, sa-i marturisesti partenerului ca te confrunti cu tulburare bipolara poate necesita timp.
Arata-i afectiune, vorbeste-i cu calm si fa-l sa inteleaga ca acceptarea ajutorului medical de specialitate poate fi solutia salvatoare.
Un bipolar surprins in timpul episoadelor maniacale poate intra in jocuri sau activitati care il pun in pericol. Ne referim aici la promiscuitate sexuala, jocuri de noroc, consumul de substante interzise. In timpul fazelor maniacale, se observa si o oarecare inclinatie spre vorbit in mod excesiv, fara a le da celor din jur posibilitatea de a interveni.
In decursul episoadele maniacale pot aparea si simptome psihotice. Afla care sunt acelea.
Citeste articolul despre simptomele psihotice in episoadele maniacale.
În episoadele depresive, o persoana care sufera de tulburare bipolara alege sa se retraga. Se simte tot mai trista si comunica din ce in ce mai putin. Pierderea energiei ii face pe bipolari sa prefere discutiile scurte, pentru ca si ei, la randul lor, sa ofere mesaje limitate. Episoadele depresive genereaza si stari generale apatice, cu melanconie si neliniste. In aceasta etapa, unii bipolari resimt si un sentiment al inutilitatii. Acestia au inclinatii in a se considera vinovati pentru orice se intampla. Tot in decursul episoadelor depresive, bipolarul se simte respins, de aici si motivatia scazuta in a comunica.
O alta manifestare in episoadele depresive este si lipsa de interes pentru actiunile care, odata, aduceau satisfactie. Lor li se adauga (in cazurile episoadelor depresive majore) tendintele suicidale, capacitatea scazuta de a judeca si, in unele cazuri, pierderi in greutate.
Viata alaturi de un bipolar poate fi incarcata cu emotii. Pentru ca lucrurile sa decurga intr-o directie favorabila, comunicarea este esentiala. Ca o concluzie generala, putem spune ca atata vreme cat bipolarul este constient de afectiunea sa, isi respecta tratamentul si continua sa mearga la sedintele de terapie, acesta va fi capabil, alaturi de partener, sa faca fata tuturor provocarilor vietii.
Medic Primar Psihiatru
Psihoterapeut cu peste 15 ani de experienta (peste 10.000 de ore de lucru cu clientii), cu formare in Analiza Tranzactionala
Experienta si interes profesional in psihoterapia persoanelor care sufera de tulburare bipolara si tulburare de personalitate borderline
Fondator al Retelei de Clinici Private Hope
Presedinte al Asociatiei de Terapie Dialectic-Comportamentala
Trainer DBT