Sanatatea Emotionala
In primul rand pe noi ar trebui sa ne intereseze sanatatea lor emotionala. In acest moment lucrurile sunt destul de imprevizibile. Ei au cel mai mult nevoie sa stie ca pot sa apeleze la noi si sa isi manifeste ingrijorarile, emotiile , gandurile . Pentru asta avem nevoie:
- sa le cream un spatiu de siguranta acasa. Ca sa facem acest lucru, in schimb, trebuie sa avem niste resurse la indemana.
- sa le oferim din timpul nostru. Sunt unele discutii si intrebari care nu pot fi bagate acolo, intre 2 email-uri.
- sa-i ascultam. Tendinta noastra ca adulti este sa ii intrerupem destul de des pe copii, pentru ca stim noi mai bine. Dar ei totusi au nevoie sa poata sa isi exprime ingrijorarile, trairile, gandurile fata de adult.
Aici intervine ceea ce putem face noi foarte bine ca adult, si anume, sa normalizam aceste trairi.
Suntem intr-o situatia foarte complexa, si exista multe lucruri pe care nu putem sa le controlam. Este normal ca, din cand in cand , copilul sa fie anxios, sa aibe tot felul de griji si ganduri. Nu trebuie sa trecem nici in cealalta parte in care sa le minimalizam emotiile. Pentru noi adultii, care suntem atat de mult prinsi in grijile noastre cotidiene s-ar putea sa trecem usor cu vederea peste lucruri care , pentru ei, sunt foarte importante.
Grupul de prieteni.
Cum fac sa interactionez cu grupul de prieteni? Cum fac sa ma intorc in grupul de prieteni cu care nu am tinut foarte mult legatura. Sunt copii care au ramas alaturi de parinti in aceasta perioada; sunt copii care pe parcursul verii poate au fost la bunici sau in alta parte. Ei au nevoie de sprijinul nostru sa se reintegreze in acest grup.
Scoala online in stadiile terminale
Ce se intampla cu copii ce se afla intr-un stadiu terminal, clasa a 8-a sau in clasa a 12-a. Ei au de sustinut examene foarte importante pentru viata lor. Cel putin examenul de clasa a 8-a este un moment tare greu. Poate este chiar mai greu decat cel de clasa a 12-a din punct de vedere emotional. Este practic un concurs cu presiune foarte mare. Pe langa aceasta, mai avem si presiunea mastii de protective cu care nu suntem obisnuiti.
Intradevar, s-ar putea ca examenul de clasa a 8-a sa fie putin mai dificil. Avem in vedere ca nici macar nu avem o experienta anterioara. In ce priveste copii mai mari putin, avem o oarece lejeritate. Ei au deja experienta testarii nationale. Ei totodata isi manageriaza altfel emotiile.
De foarte multe ori se intampla sa ajunga in cabinet copii de clasa a 8-a si nu au nici cea mai vaga idee ce urmeaza sa se intample, care sunt pasii. Nu au un top anume al liceelor catre care ei isi doresc sa se indrepte. Cumva, totul este foarte confuz pentru ei. In primul rand, cred ca asta trebuie sa le oferim, informatii.
In conditiile in care totul este asa de impredictibil, informatiile vor ajuta sa isi stabileasca o structura a ceea ce au ei de facut. Astfel ne putem concentra pe scopul/obiectivul nostru si nu catre toate celelalte griji.
Obisnuirea copiilor cu masca pe fata
Ma gandesc inclusiv, daca ar fi o idee, sa se faca cu ei anumite antrenamente. Ex: Haide sa lucrezi cateva exercitii acasa, dar cu masca pe fata. Este realizabil? Aduce rezultate un astfel de experiment?
Cred ca depinde de la copil la copil. Vor fi tot timpul copii care se vor adapta foarte usor si nu vor avea nici o problema sa se adapteze inclusiv in conditiile de examen. Dar daca pentru copilul nostru ne dam seama ca ar fi un pic mai dificil sa se adapteze, orice exercitiu are o valoare mult mai buna pentru a asigura un rezultat mult mai bun in ziua examenului.
Este aceasta socializare online suficienta, pe mesaje, pe videochat?
Este una din cele mai frecvente intrebari pe care o primesc in cabinet de la parintii ingrijorati. Mai ales in acest context al pandemiei.
- Pana acum le-am spus ca socializarea online nu este indeajuns de buna. Trebuie sa mearga sa se intalneasca fata in fata.
- Acum brusc deodata le spun ca este OK socializarea online. Daca vrei sa te vezi cu pritenii tai suna-i pe telefon. Poate nu ai voie sa iesi afara cand iti doresti tu.
Socializarea online nu este buna sau rea. Nu putem sa o bagam in una din cele 2 categorii.
Socializarea si scoala online sunt pur si simplu un instrument pe care noi il avem la indemana pentru a interactiona cu ceilalti. In functie de modul in care-l utilizam, ca durata de timp, poate sa aduca un beneficiu sau nu. In toata aceasta perioada, inclusiv pentru noi adultii, s-a dovedit a fi un instrument foarte util. Am putut tine legatura cu prienteii, membrii familiei si inclusiv serviciul nostru. Cumva trebuie sa-i incurajam si pe ei sa imbratiseze tot acest beneficiu pe care-l aduce socializarea online. Scoala online este o alternativa foarte utila. Trebuie sa le reamintim ca suntem intr-o situatie extraordinara. In momentul in care ne vom intoarce la regulile de dinainte, va trebui sa fim capabili sa functionam si online.