Cand parintii sunt furiosi
Majoritatea copiilor stiu ca exista momente când părinții sunt furioși. Este un adevăr clar pentru că cei mici știu să apese butoanele și să facă acele comportamente care îi supără cel mai tare. În ciuda iubirii pentru ei, sau poate din cauza ei, părinții nu sunt mereu pregătiți pentru intensitatea furiei pe care o pot experimenta.
Deși este supărător și adesea surprinzător, este normal pentru mulți părinți să se găsească la capătul răbdării lor. Frustrarea poate crește pe măsură ce sunteți mamă 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână, an după an. Chiar când părinții își iubesc copiii foarte mult, furia este firesc să apară. Cu cât iubirea este mai mare, cu atât mizele și emoțiile implicate sunt mai mari.
Parintele nervos – categorii
Există multe categorii de părinți care nu se potrivesc descrierii de mai sus și de aceea acest articol nu li se adresează.
Categoria părinților neimplicați și nervoși care își descarcă furia și frustrările asupra copiilor, pentru că își doresc copii „cuminți” care să nu îi deranjeze.
Categoria părinților care apreciază educația copiilor lor și care cred că pedepsele corporale sunt necesare pentru o educație „sănătoasă”
Categoria părinților „prefecți” care după psihoterapie și multe cărți de parenting reușesc să nu arate furie niciodată copiilor lor.
În afară de aceste categorii de mai sus, ceilalți părinți se confruntă zilnic nu doar cu furia copiilor, ci și cu propriile lor furii. Învățând mai multe despre furie și modalități mai sănătoase de a o exprimă, puteți reduce frecvența cu care „vă pierdeți cu firea”. Ar putea dura ceva timp, dar puteți practica moduri de a vă exprimă furia care păstrează și, în unele cazuri, chiar îmbunătățesc relația voastră cu copiii.
Modalități de exprimare sanatoase:
1. Vindecați furiile trecutului
Parentajul poate fi terapeutic. Vă poate arăta unde sunt problemele dvs. și vă motivează să le rezolvați. Dacă trecutul dvs. este încărcat cu furie nerezolvată, luați măsuri pentru a vă vindecă înainte de a face rău copilului. Studiile au demonstrat că acei copii ale căror mame exprimă adesea furie sunt mult mai predispuși să fie dificil de disciplinat. Identificați problemele din trecut care ar putea contribui la furia dumneavoastră. Identificați situațiile actuale care vă destabilizează, cum ar fi nemulțumirea față de locul de muncă, soțul/soția, sinele sau copilul.
Amintiți-vă, emoțiile dumneavoastra se oglindesc. Dacă copilul dvs. vede o față furioasă cronică și aude o voce furioasă, aceasta este persoana pe care este mai probabil să o copieze.
2. Schimbați perspectiva
Fiecare persoană are un buton de furie. Unii părinți sunt atât de predispuși la furie, încât atunci când explodează, până și câinele caută un loc să se ascundă. Încercați acest exercițiu. În primul rând, împărțiți-vă „faptele necorespunzătoare” ale copiilor dvs. în „mărunțișuri” (neplăceri), care nu merită enervarea, și „grave”, care produc suferință altora, proprietății sau pun copilul în pericol și în care o atitudine urgentă este necesară.
Propuneți-vă să vă enervați doar la lucrurile grave și să vă controlați la mărunțișuri. Deși nu este ușor, veți observa în timp o diferență în comportamentul dumneavoastră. Puteți observa, de asemenea, că nu va fi la fel de ușor cum pare. Atunci când apare o problemă reală, sunteți mai condiționați să vă controlați.
De exemplu, un copil smulge vopsea de pe perete. Te-ai condiționat să nu explodezi. Ești în mod firesc supărat și este util pentru copilul tău să-ți vadă nemulțumirea. Treceți cu fermitate prin scurta conferință „nu”, dar fără a lăsa furia să vă facă să țipați. Apoi, cereți un timp de pauză. Odată ce v-ați liniștit, insistați pe lângă copil (dacă e destul de mare) să vă ajute să curățați mizeria. A fi în controlul mâniei ca părinte îi oferă copilului mesajul:
“Mami este furioasă și are dreptul să fie așa. Nu-i place ce am făcut, dar tot mă place și crede că sunt suficient de capabil ca să fac curat după mine.”
De multe ori, ce simțim după furie ne deranjează mai mult decât greșeala copilului. Odată ce am realizat că ne putem controla sentimentele mai ușor decât copiii noștri își pot controla comportamentul, reușim să îndurăm aceste etape frustrante ale copilăriei și viața cu copiii noștri devine mult mai ușoară.
3. Faceți din furie un aliat
Dacă realizați ce vă enervează, puteți să fiți mai atent la aceste situații și să vă pregătiți să rezistați la ele. Cu timpul, reacția la aceste evenimente scade în intensitate
4. Iertați-vă
Dacă realizați că v-ați pierdut cu firea, fiți sinceri și cereți scuze copilului. Dar acceptați că nu sunteți perfect și transmiteți acest mesaj și mai departe. Perseverați în a găsi metode de a rări momentele de furie.
5. Documentați-vă
Aflați despre diferitele etape de dezvoltare ale copiilor, nevoile lor în această perioada și diferențele dintre băieți și fetițe. Fiecare etapă vine cu nevoile sale și dacă înțelegeți ce motivează fiecare copil, veți ajunge să vă deranjeze mai puțin ceea ce face acesta.
6. Cereți ajutor
Dacă știți că treceți printr-o perioada grea sau descoperiți că nu reușiți să vă stăpâniți emoțiile prea bine, cereți ajutor de specialitate. Un psihoterapeut vă poate ajuta să vă schimbați viața pentru a face mai mult loc emoțiilor pozitive.