Depresia in autoizolare – Trebuie sa recunoastem ca sentimentele de anxietate, stres si ingrijorare in legatura cu coronavirusul (COVID-19) pot aparea la multe persoane in aceasta perioada. Poti avea grija de sanatatea ta chiar si in carantina sau autoizolare incepand de acum.
Este normal ca oamenii sa fie preocupati de focarul coronavirus. Incarca sa-ti amintesti in permanenta ca expertii medicali si oamenii de stiinta din intreaga lume lucreaza din greu pentru a trata pe cei afectati si a dezvolta un vaccin cat mai repede posibil.
Mediatizarea excesiva
Fiind expus la volume mari de informatii negative, se poate intensifica sentimentul de anxietate. Desi este important sa fiti la curent cu noutatile, ar fi indicat sa limitati fluxul de informatii daca incep sa va deranjeze pe dvs. sau pe un alt membru al familiei.
Incearca sa pastrezi un anumit sentiment de normalitate. Mentinerea unei rutine, cum ar fi sa te ridici din pat si sa te imbraci sau sa faci ceea ce faci de obicei, poate afecta pozitiv sanatatea mentala. Iar sanatatea mentala buna promoveaza o sanatate fizica buna.
Kinetoterapeutii incurajeaza persoanele care stau acasa sa devina creative si spun ca fiecare miscare conteaza.
Asa ca, chiar daca stam in casa, trebuie sa facem miscare. Si nu avem nevoie de echipament special pentru asta.
Asociatia American Heart recomanda adultilor sa se angajeze in cel putin 150 de minute activitate moderata pe saptamana.
Exista o tehnica numita respiratie diafragmatica. Culcati-va pe spate si puneti mainile pe regiunea abdominala. Cand inspirati, faceti burta sa se ridice. Si atunci cand expirati, burta ar trebui sa cada. Ramaneti in pozitia respectiva si repetati de 10 ori
Panica raspandita poate complica eforturile de gestionare eficienta a focarului. Faceti tot posibilul sa stati calm si urmati sfaturile oficiale, in special in respectarea obiceiurilor de igiena.
Sfat: incercati sa nu faceti presupuneri
Pentru a contribui la un sentiment de bunastare a comunitatii, incercati sa va amintiti ca virusul COVID-19 poate afecta pe oricine, indiferent de nationalitate sau etnie si nu uitati ca cei infectati nu au facut nimic rau. Gestionati-va sanatatea mentala in timp ce va aflati in auto-izolare sau carantina
Din aceiasi CATEGORIE:
Reducerea starilor de anxietate si de panica
Medic Primar Psihiatru
Psihoterapeut cu peste 15 ani de experienta (peste 10.000 de ore de lucru cu clientii), cu formare in Analiza Tranzactionala
Experienta si interes profesional in psihoterapia persoanelor care sufera de tulburare bipolara si tulburare de personalitate borderline
Fondator al Retelei de Clinici Private Hope
Presedinte al Asociatiei de Terapie Dialectic-Comportamentala
Trainer DBT