Cateva sfaturi legate de reducerea starilor de anxietate si de panica create de contextul coronavirus. Nu numai cei care se confrunta cu stari de anxietate si de panica in mod obisnuit vor fi resimtit in aceasta perioada o exacerbare a acestor stari. Tuturor ni se va intampla in aceasta perioada sa observam: panica; anxietate; ca ne este dificil sa ne relaxam sau chiar sa adormim. Fiti atenti si considerati ca parte de frica si urmatoarele:
Starile de frica fac parte dintr-un proces normal de adaptare la aceasta situatie traumatizanta de coronavirus si n-ar trebui sa le considerati ceva patologic.
Desigur, daca intensitatea acestor simptome va impiedica sa va pastrati calmul sau va impiedica sa treceti cu bine prin aceasta perioada, ar fi bine si sanatos sa consultati, evident online, un profesionist pe aceasta ramura. Optati fie pentru psihoterapie online, fie pentru un psihiatrie online.
Haideti sa vedem ce putem face pentru a ne usura aceste stari in plin coronavirus.
Stabiliti o ordine clara a activitatilor pe care le faceti in casa in mod obisnuit. Incercati sa pastrati aceasta rutina in fiecare zi.
Mindfulness-ul inseamna sa stai constient in prezent. Desigur ca este mai complicat de facut decat de spus cand in mintea noastra sunt numai griji legate de coronavirus. Reusim sa facem mindfulness si in momentul in care suntem foarte atenti chiar la modul in care spalam vasele. Sau suntem foarte atenti la senzatiile pe care le avem intr-un anumit moment… De ex: cand mancam o ciocolata sau cand ne mangaiem copilul.
Tehnicile de mindfulness sunt dovedite stiintific ca reduc starile de anxietate.
Fiindca viitorul creat de coronavirus este incert, cu atat mai mult si mai important si mai adaptativ este sa ne putem bucura si concentra pe momentul prezent. Daca momentul prezent este clar ceva pe care putem sa contam. Insa starile aceastea de incertitudine si de pericol create de coronavirus vor continua se pare cateva saptamani bune. Si fiindca vorbim de o perioada de stres prelungit, am scris aici o gramada de tehnici pe care le putem folosi. Sunt scrise cu acronimul I.M.P.R.O.V.E. si sunt luate din tehnicile de terapie dialectic comportamentala dezvoltate de Marsha Linehan. Asa ca nu-mi apartin. Sunt insa extreme de eficiente si sunt special create pentru a usura suferinta create atunci cand stresul este prelungit.
Iata ce putem sa facem:
Pentru ca sa ne usuram suferinta ne putem permite sa visam. Sa plecam cu mintea in calatorii. Sa plecam cu mintea intr-un viitor in cand toate aceste lucruri vor fi de domeniul trecutului si vom fi depasit cu bine aceasta pandemie de coronavirus. Sunt convinsa ca se va intampla. Vreau sa va aduceti si voi zilnic puterea ca se va termina si sa va imaginati ce ve-ti face in acel moment. Ce lucruri v-ar placea sa vi le permiteti. Vorbim de lucruri pe care in perioada asta de izolare nu aveti voie sau nu este recomandat sa le mai faceti.
Pentru cei care sunteti inclinati catre gasirea sensului acestei perioade, incercati sa gasiti un sens pozitiv perioadei prin care trecem. Vi se spune de catre multi profesionisti in aceasta perioada urmatorul lucru. Folositi aceasta perioada de izolare, de distantare sociala ca sa invatam lucuri despre noi insine. Ne confruntam cu aspecte cu care nu ne-am confruntat niciodata. Descoperim noi limite si incercam sa fim mai intelepti, mai calzi. Sa constientizam lucrurile care sunt esentiale si cat de mult ne preocupam inainte cu lucruri, care iata ca nu sunt considerate eminamente de viata si de moarte. Sigur ca nu ne va face sa anulam suferinta acestei perioade dar cu siguranta ne va face sa ne simtim ceva mai impacati cu ea. Anume sa-I gasim un aspect pozitiv.
Incercam sa gasim in rugaciune sprijinul de care avem nevoie ca sa trecem cu totii cu bine peste aceasta perioada grea. Nu numai pentru noi dar si pentru toata omenirea. Pentru cei care nu au neaparat o credinta incercati sa ganditi pur si simplu: imi doresc foarte tare da-mi fie mai bine; imi doresc foarte tare sa le fie mai bine celor dragi mie, imi doresc foarte tare ca omenirea sa treaca cu bine peste aceasta perioada.
Puneti-va intreaga incarcatura emotionala si intreaga concentrare in aceasta dorinta.
Sunt o multitudine de tehnici de relaxare. Lucrurile simple raman insa de baza. Un dus placut; o mancare buna; sa stam in cada; sa citim o carte; sa ne bucuram de un spectacol online. De ce nu si lucrurile si ma placute: sa ne tinem copii in brate si sa ne bucuram de mirosul lor. Asta insemna insa sa reusim sa consitentizam, sa respiram, sa ne dam voie sa detensionam zonele incordate din corpul nostru.
Fara relaxare musculara nu vom reusi sa relaxam mintea.
“Cate un lucru in fiecare moment” inseamna sa nu va preocupati decat de lucrul pe care-l faceti in acel moment. Daca este sa spal vasele, spal vasele si nimic mai mult. Daca este sa facem lectii cu copilul facem doar lectii cu copilul. Evitati pe cat se poate sa va ganditi tot timpul la situatia prin care trecem. Sa fie tot timpul dat drumul la stiri. NU. Acordati fie dimineata fie seara o jumatate de ora pentru a va pune la current cu ultimele recomandari ale autoritatilor. Poate si cu stirile legate de coronavirus …si atat.
Pentru ca a lasa ingrijorarea si gandurile legate de situatia de primejdie prin care trecem sa fie tot timpul in fundalul mintii noastre va face panica sa fie constanta. Astfel greu le vom depasi… chiar si cu toate tehnicile.
Sigur ca nu putem sa plecam in vacanta in aceasta perioada, dar putem sa ne luam vacanta de la ingrijorare. Pentru 24h sau 48h putem sa inchidem orice canal de comunicare care ne comunica stiri panicante. Putem sa ne imaginam ca plecam intr-o vacanta. Sau pur si simplu luam vacanta chiar si de la discutiile cu prietenii care ne vor alarma sau nu. Incercam sa plecam cu mintea, cu sufletul intr-o zona unde ne este mai bine.
Cu forte proaspete putem a doua zi reveni si sa ne reancoram in realitatea prezenta, care din pacate nu este cea mai buna.
Daca nu reusit sa va ganditi la lucruri pozitive. Daca nu reusiti sa va bucurati ca: avem mai putine cazuri decat in alte tari; ca apropiatii nostri sunt sanatosi; etc.
Daca nu reusim sa gasim parti pozitive inconjurati-va oameni care va pot spune vesti pozitive.
Inconjurati-va de oameni care reusesc sa va insufle curaj. Pentru ca vom reusi sa trecem impreuna prin toate lucrurile astea. Vom gasi si sens. Vom reusi sa facem fata fricii si panicii. Frica si panica in aceasta perioada repet ca sunt normale. Insa toti putem folosi aceasta perioada ca sa invatam modalitati noi de a face fata emotiilor noastre si a starilor psihice prin care trecem.
In felul acesta, sa gasim ceva pozitiv pentru dezvoltarea noastra personala in aceasta perioada.
Medic Primar Psihiatru
Psihoterapeut cu peste 15 ani de experienta (peste 10.000 de ore de lucru cu clientii), cu formare in Analiza Tranzactionala
Experienta si interes profesional in psihoterapia persoanelor care sufera de tulburare bipolara si tulburare de personalitate borderline
Fondator al Retelei de Clinici Private Hope
Presedinte al Asociatiei de Terapie Dialectic-Comportamentala
Trainer DBT