Una dintre cele mai mari probleme pe care orice persoana o infrunta la un moment dat in viata sa este frustrarea. Aceasta se manifesta diferit de la om la om, in functie de temperament si puterea de autocontrol dobandita. Insa, din pacate, in unele cazuri poate pune stapanire pe o persoana. Asa se ajunge la manifestari grave, cum ar fi furia sau chiar agresivitatea. In acest sens, trebuie sa cunosti ce este frustrarea, cum se manifesta, cum o poti vindeca dar si in ce situatii poate aparea.
Frustrarea este una dintre cele mai frecvente stari cu care lumea se confrunta. Probabil si tu, de-a lungul vietii tale, ai avut momente in care te-ai simtit frustrat. Daca iti aduci aminte contextul in care s-a intamplat, vei realiza ca ai experimentat doua stari, anxietate si neputinta. Asadar, daca iti doresti sa intelegi exact ce inseamna frustrarea, trebuie sa stii ca este un sentiment mai complex cu cauze diverse. Acestea se manifesta, in general, printr-o stare de nervozitate pentru ca nu poti schimba ceva sau nu poti face un lucru sa se intample asa cum iti doresti tu. Spre exemplu, daca la locul de munca a fost promovat un alt coleg in locul tau, iar tu consideri ca nu merita la fel de tare precum meritai tu promovarea, acel sentiment pe care il experimentezi este frustrarea, poate combinata cu invidia. Pe scurt, de fiecare data cand rostesti cuvintele „nu am cum” sau „nu e corect”, te confrunti, in acelasi timp cu alte trairi, cu frustrarea.
Frustrarea si agresivitatea se afla intr-o stransa legatura. Frustrarea vine ca o principala cauza a aparitiei agresivitatii. Este important sa mentionam faptul ca purtarea agresiva, in special in cazul copiilor, este legata, conform acestui studiu, de anumite elemente care tin de felul in care creierul lor s-a dezvoltat, precum marimea amigdalei cerebrale. De foarte multe ori, atunci cand nu poti exprima frustrarea prin vorbe sau nu vrei sa recunosti cauzele care au condus la aparitia ei. Atunci ajungi sa apelezi la agresivitate, verbala sau fizica, doar pentru a te descarca. In acel moment, insa, luciditatea dispare si nu realizezi felul in care starea ta va fi de fapt agravata ulterior.
Tine cont de faptul ca timpul ajuta la diminuarea sentimentului de frustrare. Asadar, oricare ar fi fost cauza pentru care frustrarea si-a facut aparitia, vei reusi sa treci peste. Gandeste-te doar, daca nu la cei pe care i-ai ranit, intentionat sau accidental, la tine si la faptul ca nu asa vrei sa te cunoasca cineva. Totodata, este imposibil sa fii impacat cu propria persoana dupa ce ai ales agresivitatea pentru a-ti vindeca frustrarea. Nu aceasta este solutia! Daca stai sa analizezi totul cat mai clar, faptul ca ai fost agresiv nu a schimbat cu ceva lucrul care te deranja, doar a creat mult mai multe traume.
Frustrarea si stresul sunt, in acelasi timp, foarte conectate. Frustrarea reprezinta un factor care conduce la stres. Cand te confrunti cu frustrarea, experimentezi tot felul de trairi negative. Acestea conduc, inevitabil, la stres. Faptul ca te gandesti incontinuu la ce ti se intampla si la faptul ca esti neputincios sa faci schimbarea dorita iti dauneaza semnificativ la nivel mental, iar consecintele stresului nu ar trebui ignorate. Daca te afunzi si mai tare in aceasta problema si te interiorizezi, stresul provocat de frustrarea cu care te confrunti poate conduce la depresie severa sau la afectiuni fizice.
De aceea, trebuie sa inveti sa controlezi frustrarea. Trebuie sa realizezi ca inconjurandu-te de tot felul de sentimente negative, nu vei face altceva decat sa iti faci rau. Este important sa eviti orice factor care poate conduce la stres, acesta fiind una dintre principalele cauze pentru care oamenii au probleme grave de sanatate. Alege sa discuti cat mai calm si realist despre problema pe care o ai. Daca simti ca cineva sau ceva te face sa te simti frustrat, lucreaza la tine si gandeste-te cum poti sa evoluezi si sa fii mai bun, o solutie fiind, in acelasi timp, sa apelezi la ajutor specializat, precum sunt sedintele de psihoterapie individuala.
Pentru a avea parte de o viata cat mai linistita, trebuie sa stii cum exact se manifesta frustrarea. Aceasta apare sub forma unui sentiment inconfortabil pe care il resimti atunci cand esti dezamagit. Astfel ca, frustrarea si dezamagirea sunt strans legate una de cealalta. Adesea, dezamagirea este cea care isi spune prima data cuvantul. Aceasta apare in orice moment cand simti ca nu ai reusit sa duci la capat ceea ce ti-ai propus. In acest sens, putem discuta de foarte multe situatii in care te poti simti dezamagit:
Cel mai important lucru pe care trebuie mereu sa-l tii minte este faptul ca frustrarea poate sa fie controlata, sau cel putin temperata. In acest sens, trebuie sa retii cateva informatii cheie despre:
Frustrarea este un sentiment extrem de neplacut care te poate dezechilibra oricand. De cele mai multe ori, este strans legata de aspiratiile si dorintele pe care le avem. De fapt, de naruirea acestora. In momentul in care nu reusesti sa duci la capat ceea ce ti-ai propus, vei simti un sentiment puternic de dezamagire si vei deveni frustrat. In plus, oamenii din jur pot starni si mai mult acest sentiment. Cu cat mai multe persoane afla de esecurile tale, cu atat frustrarea ta va deveni si mai mare.
Incepi sa devii suparat pe propria persoana atunci cand nu poti sa faci ceva anume, chiar ceea ce puteai face in trecut. Aici intervin limitele pe care ti le impui. Trebuie sa existe mereu un echilibru intre starea ta mentala si constientizarea posibilitatii de a indeplini un anumit vis. Asadar, este necesar sa-ti setezi un prag realist atunci cand vine vorba despre dorinte si ceea ce poti indeplini prin forte proprii.
Din pacate, frustrarea te poate afecta in foarte multe moduri si se poate agrava rapid daca nu ai un autocontrol bine dezvoltat. Astfel, frustrarea te va afecta diferit in functie de ceea ce lasi sa te intristeze. De la lucrurile marunte, de zi cu zi, care simti ca iti scapa de sub control, pana la evenimentele majore negative din viata ta, frustrarea poate pune stapanire pe tine. Poti deveni o persoana mai irascibila si mai rece cu prietenii, familia, colegii si chiar strainii. Poti chiar dezvolta sentimente de ura fata de anumite persoane pe care le consideri mai bune sau care au progresat mai rapid decat tine.
Din nou, frustrarea se poate manifesta diferit de la persoana la persoana. Important este sa stii cum sa reactionezi corect la aceasta pentru a nu se ajunge la evenimente neplacute. Agresivitatea fizica si verbala sunt cele mai avansate forme prin care frustrarea isi face simtita prezenta. De aceea, persoanele frustrate pot deveni chiar si pericole pentru societate daca nu au fost tratate corespunzator.
In mod realistic, nu exista o metoda clara prin care poti vindeca frustrarea. Nu este o boala sau o conditie, ci mai mult un sentiment dobandit in urma evenimentelor neplacute din viata ta. Poate aparea in urma dezamagirilor resimtite pe parcursul unei perioade de timp.
Cu toate acestea, exista metode prin care iti poti gestiona frustrarea si prin care poti sa o eviti. Trebuie sa ai mereu in vedere faptul ca frustrarea poate aduce alte sentimente nedorite, cum ar fi furia sau iritarea, care pot conduce la agresivitate. In acest sens, este important sa fii mereu atent la ceea ce simti in prezent. Seteaza-ti „semnale de alarma” ori de cate ori simti ca situatia scapa de sub control.
Mai mult decat atat, incearca sa iti restabilesti modul in care gandesti, nu iti mai impune sa duci ceva pana la capat. Transforma cuvinte de genul „trebuie sa fac acest lucru” in „ar fi de preferat sa fac acest lucru”. Totodata, evita sa te ranesti singur, nu te amagi daca nu reusesti ceva anume, ci gandeste-te ca vei avea posibilitatea sa o iei de la capat, chiar daca, in unele cazuri, poate fi mai dificil.
Frustrarea sexuala este una dintre principalele cauze pentru care o relatie se poate destrama. De cele mai multe ori, partenerii refuza sau nu au curajul sa isi exprime nemultumirile. De aceea si aleg sa mearga pe drumuri separate. Daca te confrunti cu frustrarea in dragoste, trebuie sa stii ca decizia de mai sus nu este una benefica. Ea nu te va ajuta deloc pe viitor, cand, cel mai probabil, vei proceda la fel, refuzand sa te deschizi si sa cauti o solutie. Frustrarea sexuala nu ar trebui sa conduca la o despartire. Este un sentiment des intalnit, provocat de diferite cauze ce pot fi rezolvate.
Frustrarea in dragoste poate avea mai multe cauze, insa, inainte de a incerca sa gasesti o solutie, este important sa stii exact ce te nemultumeste in relatie. Acestea sunt doar cateva dintre principalele motive din spatele frustrarii sexuale:
Aceasta este una dintre principalele elemente pentru care frustrarea sexuala poate aparea in relatia ta, iar in acest caz, o conversatie deschisa cu partenerul este inevitabila. Uneori, pot exista mai multe cauze pentru aceasta problema, precum stresul sau oboseala, iar solutia nu este intotdeauna o despartire.
In acest caz, este important sa te motivezi sa faci o schimbare, in primul rand pentru tine, iar mai apoi pentru partener. Frustrarea aici nu mai provine din neputinta, foarte multe aspecte depind de tine, in special de ambitia ta. Tine cont, totodata, ca acest lucru nu inseamna ca partenerul tau nu iti considera corpul atractiv.
Una dintre cele mai comune cauze pentru frustrarea in dragoste este faptul ca nu te poti abtine sa compari relatia ta cu a celorlalti. Daca consideri ca partenerul tau nu este potrivit pentru tine, alege sa mergeti pe drumuri separate, dar tine cont ca in orice relatie, chiar daca ti se pare perfecta, exista tensiuni, iar fiecare dintre voi ar trebui sa faca compromisuri, evident, tinand cont de limite. Nimeni nu este perfect, insa, este important sa stii ce iti doresti cu adevarat de la relatia ta si sa inveti sa apreciezi lucrurile bune din ea.
Faptul ca te simti inferior in relatia ta este clar un semn ce tine de frustrarea sexuala. Poate fi doar pentru ca asa simti tu sau poate fi din cauza partenerului. O relatie in care te desconsideri nu poate functiona normal, din acest motiv, este important sa rezolvi aceasta problema.
Comunicarea este cheia rezolvarii in aproape orice problema, inclusiv cand vine vorba de frustrarea sexuala. Daca iti este dificil sa comunici in relatia ta, aceasta se va incheia destul de rapid. Este important sa analizezi care sunt cauzele pentru care nu poti discuta deschis cu partenerul tau. In caz contrar, vei avea mult de suferit pentru ca vei continua sa faci la fel in majoritatea situatiilor din viata ta, lucru care te va dezamagi semnificativ.
Daca ai suferit o despartire, peste care nu poti trece asa de rapid, este important sa iti oferi o perioada suficienta de timp pentru a te vindeca. Acorda-ti inainte sa incepi alta relatie. Uneori, foarte multe persoane se arunca in relatii doar pentru ca se simt singuri dupa o despartire sau cred ca doar asa se pot vindeca. Ei bine, aproape de fiecare data se termina mai rau. Frustrarea ulterioara devine mai puternica. In acelasi timp, daca in fosta relatie te-ai simtit dezamagit sau tradat, poate acum iti este mult prea greu sa ai incredere in cineva. Poate aparea teama de a te atasa fata de un nou partener. Este normal sa analizezi mai atent intreaga situatie si sa dureze mai mult pana te poti increde in noul partener. Insa, daca refuzi sa te mai deschizi in fata cuiva, frustrarea ta se va transforma intr-o depresie din care iti va fi greu sa iesi.
Desi este o problema care conduce adesea la despartiri dureroase sau la traume la nivel emotional, frustrarea in dragoste poate fi vindecata. Totul depinde de dorinta partenerilor de a insanatosi relatia, atat din punct de vedere sexual, cat si sentimental. Chiar daca de cele mai multe ori ti se pare mai simplu sa renunti, crezand ca vei gasi ceva mai bun, trebuie sa tii cont ca anumite cauze pentru care te confrunti cu frustrarea tin de tine. Daca refuzi sa le recunosti, te vei lupta cu acest sentiment nu doar in relatia viitoare. Te vei confrunta si cand vine vorba de alte aspecte din viata ta.
Atunci cand vine vorba de nervozitatea la copii si adolescenti, trebuie sa stii ca frustrarea se manifesta, de cele mai multe ori, din cauza relatiei dintre parinte si copil. In era digitala, exista o tendinta de a face totul mai rapid, fara bagare de seama. Acest lucru este resimtit cel mai mult de catre copil. De aceea, este extrem de important sa ai mare grija la modul in care interactionezi cu copilul tau.
Aceasta se trage din relatia dintre parinte si copil. Cuplurile din prezent incep sa desconsidere unele aspecte legate de familie, punand un accent mai mare pe carierele profesionale. Copiii isi formeaza relatiile de conexiune de la o varsta foarte frageda, asadar, trebuie sa ii oferi toata atentia necesara. In caz contrar, cel mic se va confrunta cu probleme de tipul frustrarii. Pana la varsta de 12 de ani, problema nu este la copil, ci la parinti. Cand acesta creste, poate aparea frustrarea specifica varstei.
Cand vorbim de persoanelor adulte nu putem vorbi despre o reteta speciala ce poate ameliora starile de frustrare. In cazul copiilor, lucrurile sunt ceva mai usoare. Cheia prin care parintii isi pot detensiona copiii este prin acordarea unui timp calitativ. Parintii nu trebuie sa acorde doar timp cantitativ, in care sa se joace activ cu copilul. Pe langa timpul acordat, este la fel de important sa ii oferi atentie si laude. Atunci cand reuseste sa faca un lucru bun sa fie laudat, dar si sa incurajat atunci cand ii este mai greu sau esueaza.
Un alt lucru important pe care trebuie sa il ai in vedere este faptul ca orice copil merita sa fie ascultat. Acestia doresc sa comunice constant si au nevoie de validare din partea parintilor. In caz contrar, poate aparea chiar o trauma psihica, din pricina atentiei scazute acordate.
Desi poate parea un sentiment relativ banal, fiind adesea experimentat, frustrarea nu ar trebui neglijata, ci vindecata. Aceasta se manifesta diferit, in functie de persoana. Dar si de context, fiind, de cele mai multe ori, asociata cu furia si neputinta. Printre cele mai comune exemple se numara frustrarea sexuala sau frustrarea la copii. Netratate, pot avea consecinte grave la nivel psihic si comportamental.
Medic Primar Psihiatru
Psihoterapeut cu peste 15 ani de experienta (peste 10.000 de ore de lucru cu clientii), cu formare in Analiza Tranzactionala
Experienta si interes profesional in psihoterapia persoanelor care sufera de tulburare bipolara si tulburare de personalitate borderline
Fondator al Retelei de Clinici Private Hope
Presedinte al Asociatiei de Terapie Dialectic-Comportamentala
Trainer DBT