Cere sfatul unui specialist!
Capacitatea de a exprima si controla emotiile este esentiala. La fel este si capacitatea de a intelege, interpreta si raspunde la emotiile celorlalti. Imagineaza-ti o lume in care nu ai putea intelege cand un prieten se simte trist sau suparat. Psihologii se refera la aceasta abilitate drept inteligenta emotionala. Unii experti chiar sugereaza ca ea poate fi mai importanta decat IQ-ul in succesul tau general in viata.
Inteligenta emotionala (EI sau EQ) se poate defini ca o capacitate a unei persoane de a-si intelege si folosi propriile emotii, in moduri cat mai pozitive fata de cei din jur si fata de sine. De asemenea, se refera la puterea de a percepe, controla si evalua pe aceste criterii. Unii cercetatori sugereaza ca inteligenta emotionala poate fi invatata si intarita, in timp ce altii sustin ca este o caracteristica innascuta.
Pentru a intelege cat mai bine acest tremen este necesara o paralela intre cele doua coeficiente de inteligenta.
Aparitia inteligentei emotionale
EI a aparut ca o constructie psihologica majora la inceputul anilor 1990, unde a fost conceptualizata ca un set de abilitati analog inteligentei generale. Lucrarile cu influenta timpurie asupra acestui subiect au fost realizate de Salovey si Mayer.
Definitia inteligentei emotionale:
„Abilitatea de a monitoriza sentimentele si emotiile proprii si ale celorlalti, de a face diferentele intre ele si de a folosi aceste informatii pentru a ghida gandirea si actiunile cuiva.”
In ceea ce priveste masurarea inteligentei emotionale, cei doi au sustinut ca indivizii cu continut ridicat de inteligenta emotionala aveau anumite abilitati legate de evaluarea si controlarea emotiilor in sine si in ceilalti. In consecinta, s-a sustinut ca indivizii cu continut ridicat de EI ar putea percepe cu acuratete anumite emotii in ei insisi si in altii. Totodată, acestia reusesc sa regleze emotiile in ei insisi si in ceilalti pentru a obtine o serie de rezultate adaptative sau stari emotionale. De exemplu ii pot motiva pe ceilalti sau ii pot ajuta sa isi dezvolte gandirea creativa.
Pe langa faptul ca esti constient de propriile tale emotii, inteligenta emotionala iti cere sa poti sa le si gestionezi. Acest lucru nu inseamna sa iti ascunzi sentimentele. Ci pur si simplu sa astepti momentul si locul potrivit pentru a le exprima. Controlul se refera la exprimarea lor in mod adecvat.
Cei care sunt capabili sa faca acest lucru tind sa fie flexibili si sa se adapteze bine la schimbari. De asemenea, se pricep la gestionarea conflictelor si aplanarea situatiilor tensionate sau dificile, avand o constiinta ridicata. Mai mult, sunt atenti la modul in care ii influenteaza pe ceilalti si-si asuma responsabilitatea pentru propriile actiuni.
Componentele inteligentei emotionale
Nu cele mai inteligente persoane sunt acelea care vor avea succes in viata. Cei care au avut un parcurs foarte bun in timpul scolii sau al facultatii pot avea dificultati in ceea ce priveste relatiile interpersonale sau cele sociale. Ei bine, acest lucru inseamna ca au un EQ scazut si un IQ mare, insa cele doua ar trebui sa mearga mana in mana, nu sa se afle la poli opusi. Este foarte posibil ca un copil sa aiba note mari, dar sa nu isi poate face prieteni. Vei observa aceste detalii chiar si in relatia ta ca parinte cu el. Daca nu-si doreste sa vorbeasca despre cum s-a descurcat la un test sau cu cine si-a petrecut timpul in pauza mare, trebuie sa iei in considerare cateva aspecte care sa ii imbunatateasca inteligenta emotionala.
Chiar si inteligenta emotionala a copiilor se bazeaza pe acesti piloni. Cunoasterea de sine aduce si o perspectiva de viitor extrem de constienta. Un adolescent care are sfaturile unor specialisti in orientare vocationala si un EQ mare, nu va intampina niciodata probleme la maturitate.
Autocunoasterea sau capacitatea de a recunoaste si a intelege propriile emotii este o abilitate de inteligenta emotionala, mai ales pentru copii. Dincolo de acest lucru sta constientizarea efectului actiunilor, starilor si emotiilor asupra altor persoane.
Pentru a deveni constient de sine, trebuie sa fii capabil sa-ti monitorizezi propriile emotii, sa recunosti diferite reactii si apoi sa identifici corect pe fiecare in parte. Persoanele constiente de sine recunosc, de asemenea, relatiile dintre lucrurile pe care le simt si modul in care se comporta.
Acesti indivizi sunt, de asemenea, capabili sa-si identifice propriile puncte forte si limite, sunt deschisi la noi informatii si experiente si invata din interactiunile lor cu ceilalti. Oamenii care poseda constiinta de sine au un bun simt al umorului; sunt increzatori in ei insisi si in abilitatile lor si sunt constienti de modul in care alti oameni ii percep. Astfel, inteligenta emotionala are un mare rol in abilitatea de leadership a unei persoane.
Pentru ca EI este atat de importanta in viata unui individ, parinti pot apela la psihoterapie pentru copii si adolescenti in ceea ce ii priveste pe copii lor. In cadrul sedintelor increderea de sine creste, emotiile sunt mult mai bine intelese, se dezvolta limbajul si comunicarea si multe altele.
Anxietatea la copii este destul de des intalnita, mai ales daca cei mici au dificultati in invatarea lectiillor sau nu se descurca foarte bine la scoala. Dezvoltarea persoanala emotionala ii va ajuta sa inteleaga care sunt cauzele problemelor lor si cum sa le depaseasca in timp.
Este extrem de important ca un copil sa inceapa din timp sa se cunoasca pe sine si sa inteleaga ce ii provoaca anumite emotii. Acest lucru este foarte eficient pentru ca perioada adolescentei sa nu aiba un impact negativ asupra lor. De asemenea, vor avea ocazia sa devina adulti intelepti, care se descurca in orice situatie.
Creierul si inteligenta emotionala sunt in stransa legatura, avand un impact reciproc. A fi inteligent din acest punct de vedere este important, iar abilitatile trebuie sa fie imbunatatie si dezvoltate.
Cere sfatul unui specialist!
Cere sfatul unui specialist!
Medic Primar Psihiatru
Psihoterapeut cu peste 15 ani de experienta (peste 10.000 de ore de lucru cu clientii), cu formare in Analiza Tranzactionala
Experienta si interes profesional in psihoterapia persoanelor care sufera de tulburare bipolara si tulburare de personalitate borderline
Fondator al Retelei de Clinici Private Hope
Presedinte al Asociatiei de Terapie Dialectic-Comportamentala
Trainer DBT