Din restul, 70% din copii rămân cu dizabilități severe pe tot parcursul vieții.
Este important sa abordam subiectul despre vulnerabilitatea bebelusilor! Sindromul copilului zgâlțâit este o formă de traumatism cranian. Acesta apare in urma unei zdruncinări foarte puternice a copilului, de obicei în primul an de viață. Cel mai des, parintii apeleaza la acest comportament ca o consecință a unui plâns necontrolat al copilului. La nivel mondial, statisticile arată că circa 30% dintre copiii care sunt victime ale acestei forme de abuz (Sindromul copilului zgâlțâit) decedează.
Din restul, 70% din copii rămân cu dizabilități severe pe tot parcursul vieții.
Mama a sunat la 112 când și-a dat seama că bebelușul nu respiră. Echipajul medical ajuns la fața locului doar a constatat decesul. La autopsie, legiștii au făcut o descoperire șocantă.
Medicul legist a precizat că moartea a fost violentă și ca s-a datorat unei hemoragii subdurale bilaterale cauzate, cel mai probabil, de zgâlțâirea copilului. Deci este vorba de așa zisul sindrom al copilului zgâlțâit. Vulnerabilitatea bebelusilor este evidenta in aceste situatii.
Acest sindrom apare, de obicei, la bebelusii care au între 6 și 12 luni.
Gandiți-vă că ceea ce este în creier, în capul unui copil este mișcarea de balans care se lovește de cutia craniană. Creierul este într-un spațiu închis. Poate la un moment dat, dacă insiști , repet vorbim despre intensitatea legănatului și de perioada de timp
Mama are 24 de ani si le-ar fi spus anchetatorilor că nici ea, nici partenerul ei nu au bruscat-o pe copilă în timp ce o legănau. In schimb sustine că de cateva zile, micuta era slabita si respira cu greu.
Oricât de greu pare de acceptat, miscarea burscă, violentă le poate provoca leziuni bebelusilor.
Referitor la vulnerabilitatea bebelusilor. Nu își dau seama că un astfel de gest poate să ducă la o astfel de consecință pentru că practic copilul nu este lovit de nimic. Sugarul este zgâlțâit, de obicei ca să înceteze să plangă sau pentru a opri un comportament nedorit. Acesta poate avea afecțiuni neurologice foarte grave din cauza faptului că nu își poate susține bine capul. Creierul este mai mic decât cutia craniană. Astfel, de fiecare dată când copilul este zgâlțâit cu forța creierul se lovește de cutia craniană.
În Statele Unite, cuplurile învață la cursuri de ce nu trebuie să apeleze la astfel de proceduri, în Romania, nici vorbă de vreo inițiativă de acest gen, asta în condițile în care în mediul rural sau în zonele mai puțin dezvoltate, nivelul de educație al viitorilor părinți nu este în multe împrejurari, nici măcar decent.
Psihiatrii fac apel la cuplurile tinere să evite să îi zgâlțâie pe cei mici oricât de frustrant se poate dovedii plânsul acestora. Există riscul ca creierul lor să ramână afectat pe viața. În cazul de la Dorohoi, achetatorii au cerut o examinare complexă a trupului bebelușului, nu exclud nici impoteza potrivit cșreia, copila sș fi avut altș boalș care sș îi fi adus sfarsitul. Deocamdată cercetările pentru ucidere din culpă au fost începute , dar mama fetiței și iubitul ei, în casa căruia s-a petrecut tragedia, trebuie să raspundă la întrebări.
Iata cateva informatii despre PARENTING
Inscrie-te la un Curs de parenting pentru parintii de bebelusi
Medic Primar Psihiatru
Psihoterapeut cu peste 15 ani de experienta (peste 10.000 de ore de lucru cu clientii), cu formare in Analiza Tranzactionala
Experienta si interes profesional in psihoterapia persoanelor care sufera de tulburare bipolara si tulburare de personalitate borderline
Fondator al Retelei de Clinici Private Hope
Presedinte al Asociatiei de Terapie Dialectic-Comportamentala
Trainer DBT