Cauze, simptome si cum o putem combate
Oboseala psihica este una dintre cele mai comune „afecțiuni” ale secolului. Ne plângem frecvent prietenilor și oricui ne ascultă cât de extenuați suntem. Când mergem la medic este unul dintre primele simptome pe care le menționăm. Totodata una dintre principalele cauze ale lipsei de productivitate la serviciu. Deși nu este o tulburare în sine, oboseala psihica este reală și poate afecta semnificativ calitatea vieții.
Dacă te simți în mod constant copleșit și simți că nu mai ai resurse emoționale și mentale, este foarte probabil să suferi de oboseala psihica. Aceasta este o condiție cauzată de activitate intelectuală prelungită. Mintea ta este suprasolicitată, iar asta duce la epuizare, afectarea productivității și a funcției cognitive globale. În plus, studiile arată ca oboseala psihica afectează reglarea emoțională, adică capacitatea de a ne controla emoțiile, precum și performanța fizică.
Luarea deciziilor este o activitate epuizantă pentru mintea noastră. Dacă până de curând se credea că doar deciziile complicate, care implică auto-control și concentrare, ne seacă de energie, studii recente arată că simplul act de a alege între mai multe opțiuni are acest efect. Așadar, nu numai deciziile importante pe care le iei, legate de familie și profesie, te afectează, ci și cele care nici măcar nu contează pe termen lung, precum dacă mănânci cereale sau omletă la micul-dejun.
Spațiile aglomerate și dezorganizate pot cauza creșterea producției de cortizol („hormonul stresului”), ceea ce duce la niveluri ridicate de anxietate și tensiune mentală. În plus, poate duce la mecanisme de coping nesănătoase. Un studiu din 2016 a descoperit că stresul declanșat de dezordine poate duce la mâncat nesănătos, hipersomnie și uitatul excesiv la filme și seriale online.
Dacă îți asumi responsabilitatea pentru prea multe sarcini, acest lucru poate fi contra-productiv, pentru că atenția ta e împărțită în foarte multe locuri în același timp, dar și extenuant din punct de vedere mental.
Aceasta a devenit aproape o epidemie și contribuie cu siguranță la înmulțirea cazurilor de oboseală psihică. Un adult are nevoie de 7-9 ore de somn neîntrerupt pentru a fi sănătos, această activitate fiind esențială pentru refacerea creierului.
Alte posibile cauze sunt dezechilibrele hormonale, anxietatea, depresia, evenimente traumatice, precum pierderea cuiva drag, stresul sau o boală autoimună.
Atât spațiul tău mental, cât și cel fizic au nevoie de curățenie din când în când. Pentru a putea fi concentrat, motivat și productiv, este important să scapi de lucrurile în plus. O metodă bună de a fi organizat este ca fiecare lucru să aibă locul lui. Iar de fiecare dată când termini de folosit ceva, să-l pui la locul lui. De exemplu, stabileste la inceputul zilei o lista de taskuri pe care trebuie sa o urmezi astfel incat sa iti fie usor sa ti o evidenta a ceea ce ai rezolvat in ziua respectiva.
Fiecare decizie pe care o iei este importanta pentru tine de acea iti recomandam sa te gandesti si sa calculezi foarte bine. In felul acesta vei evita aparitia frustrarilor, nemultumilor eventualelor consecinte pe viitor.
Fie că e vorba de o zi liberă sau o săptămână, vacanțele sunt esențiale pentru a combate oboseala psihica. Spațiile libere din calendar se traduc în spații libere mentale, așa că asigură-te că și în zilele cele mai ocupate, îți rezervi măcar 15 minute în care nu trebuie să faci nimic.
Atunci când îți faci lista de sarcini pentru a doua zi, asigură-te că nu te supraaglomerezi și că nu sunt mai multe decât poți duce până la capăt. Dacă îți iei mai multe angajamente decât poți îndeplini, aceasta va fi o sursă de stres și anxietate, care îți vor afecta performanța generală. În plus, atunci când la sfârșitul zilei vezi că ai rezolvat tot ce aveai pe listă, te vei simți mândru și împlinit. Dacă, dimpotrivă, au rămas lucruri nefăcute, asta va cauza sentimente de vinovăție și extenuare, la gândul că la ce ai de făcut a doua zi, se adaugă ce nu ai făcut azi.
Oricât de ocupată și stresantă este viața de zi cu zi, trebuie să-ți amintești mereu că bunăstarea ta este pe primul loc, iar acest lucru nu este egoist. Dimpotrivă, numai dacă ai grijă de tine, vei putea să ai grijă și de responsabilitățile tale. Asigură-te că faci cel puțin un lucru care te face fericit în fiecare zi, de la a mânca ceva ce-ți place, la a ieși în oraș cu prietenii sau pur și simplu să te uiți la serialul preferat.
Numai 20 de minute de meditație pe zi pot avea efecte miraculoase asupra stării tale de spirit. Studiile arată că meditația îmbunătățește capacitatea de concentrare, memoria, precum și modul în care reacționăm la stres. În plus, meditația este o activitate accesibilă, pe care o poți practica dimineața, înainte de serviciu, seara, înainte de culcare, sau chiar în pauza de prânz.
Stim ca este greu sa gestionezi singuri oboseala psihica, dar, noi suntem sa te ajutam!
Citeste mai departe:
Oboseala sau depresie – care este diferenta?
Medic Primar Psihiatru
Psihoterapeut cu peste 15 ani de experienta (peste 10.000 de ore de lucru cu clientii), cu formare in Analiza Tranzactionala
Experienta si interes profesional in psihoterapia persoanelor care sufera de tulburare bipolara si tulburare de personalitate borderline
Fondator al Retelei de Clinici Private Hope
Presedinte al Asociatiei de Terapie Dialectic-Comportamentala
Trainer DBT