Sănătatea psihică la locul de muncă este un subiect important de dezbatut. În ultimele decenii, munca a căpătat un rol din ce în ce mai important în viețile noastre. A ajuns să reprezinte mai mult decât o metodă de a ne câștiga existența, o sursă de sens în viață și chiar să ne definească imaginea de sine. De când suntem mici, suntem întrebați ce vrem să ne facem când o să fim mari. Atunci când suntem mari, prima întrebare când cunoaștem pe cineva e cu ce ne ocupăm. În plus, acum că probabil trecem prin a treia revoluție industrială. Natura muncii se schimbă și ea, devine din ce în ce mai statică, imprevizibilă și stresantă.
Statisticile sunt grăitoare:
se estimează că la nivel mondial se pierd 2,3 trilioane de euro din cauza productivității scăzute și absenteismului cauzate de afecțiunile psihice; sănătatea psihică precară e principala cauză de absenteism. Majoritatea angajaților nu se simt comfortabil să discute despre asta cu superiorii; în Regatul Unit, un studiu arată că 14% din respondenți și-au dat demisia din cauza stresului la locul de muncă. Aproape 50% au considerat să renunțe la job din aceeași cauză.Deci trecem printr-o epidemie tăcută a afecțiunilor psihice la locul de muncă. Persoanele care au afecțiuni psihice pre-existente sunt cele mai vulnerabile în fața acestor factori nocivi din mediul profesional.
Un studiu al Institutului Național de Statistică din 2015 arăta că 55% dintre românii chestionați consideră persoanele cu afecțiuni psihice o categorie discriminată. Contextele în care se manifestă acest fenomen, în opinia lor, sunt școala și locul de muncă.
Acest fenomen contribuie la povara afecțiunilor psihice, făcând dificile integrarea în câmpul muncii, obținerea independenței financiare și a unui venit stabil, care să permită accesul la serviciile medicale necesare pentru tratarea afecțiunilor existente. Și astfel se naște un cerc vicios, în care unele persoane afectate de tulburări psihice sunt excluse pentru că se confruntă cu acest diagnostic, iar condiția lor se agravează sau stagnează din cauză că nu reușesc să scape de stigmă și să aibă un rol activ în societate.
Statisticile la nivel global arata ca, dintr-o perspectivă financiară și pragmatică, e în interesul angajatorului să cultive sănătatea mintală a angajaților:
Astfel, îmbunătățirea sănătății mintale la locul de muncă și reducerea stigmei asociate este în beneficiul tuturor. Măsurile luate în acest sens sunt simple. Unele nu necesită decât o investiție de timp și efort pentru a schimba mentalitatea și cultura companiei.
CEO-ul HSBC, cea mai mare bancă din Europa, cu peste 300.000 de angajați în 66 de țări. A fost unul dintre participanții la dezbaterea denumită „Sănătatea mintală contează” la Forumul Economic Mondial, care a avut loc la Davos.
El a declarat că atunci când a devenit CEO-ul companiei, prima sa ambiție a fost aceea de a crea cel mai sănătos sistem uman din industrie. Scopul lui e cu atât mai ambițios cu cât industria bancară e una dintre cele mai competitive din lume.
Un studiu la începutul anului 2018 arăta că:
Vă prezentăm măsurile luate de John Flint pentru a îmbunătăți sănătatea mintală a angajaților, care pot fi preluate de orice companie:
John Flint a început să discute deschis cu angajații despre sănătate mintală și despre planul lui de a oferi sprijin oricui se confruntă cu afecțiuni psihice le-a oferit un exemplu și i-a făcut să se simtă comfortabil să continue discuția. În special atunci când e vorba de o organizație piramidală, unde există un șef clar și subordonații săi. Este nevoie ca o discuție pe o temă delicată cum e sănătatea mintală, să fie inițiată de persoana din vârf. Astfel restul membrilor vor simtii că au permisiunea să deschidă acest subiect.
John Flint a înțeles că sănătatea mintală și cea fizică sunt conectate. Epuizarea angajaților, care e comună în acest domeniu, poate avea efecte grave asupra stării lor psihice. Astfel, a încercat să promoveze o cultură în care toată lumea se odihnește destul. La muncă se cultivă un mediu în care fiecare poate să fie cea mai bună variantă a sa. Frica e extrem de nocivă atunci când vine vorba de luarea deciziilor și contribuie la un mediu toxic pentru sănătatea mintală. El s-a asigurat că persoanele din companie se simt în siguranță la muncă și au curajul de a-și spune sincer opiniile.
CEO-ul a introdus training-uri pentru manageri, în care aceștia învață tehnici de prim-ajutor pentru sănătate mintală și cum să recunoască semnalele de alarmă la cei din subordine, pentru a-i putea îndruma să discute cu un specialist și să primească ajutorul profesionist de care au nevoie.
De când a inițiat discuția despre sănătate mintală, a învățat că la fel ca în cazul afecțiunilor fizice, oamenii se pot vindeca și după afecțiuni psihice. În plus, persoanele care se luptă cu provocările unei afecțiuni psihice și supraviețuiesc, dețin o serie de calități care-i diferențiază de restul populației:
O afecțiune fizică poate incapacita un angajat, care își poate lua o zi liberă sau concediu medical. Si afecțiunile psihice pot avea același efect, care nu trebuie subestimat sau discreditat. Astfel, răspunsul la o cerere de acest gen din partea unui angajat ar trebui să fie încurajator și validant. Trebuie să îi mulțumească pentru curajul de a fi sincer în legătură cu motivul absenței. Este utila si programarea unei întâlniri în care să discutați despre ce măsuri puteți lua pentru a diminua factorii stresori de la muncă.
Uneori astfel de zile libere pot chiar preveni deteriorarea stării unor angajați. De aceea unele companii oferă zile libere în plus tuturor angajaților, pentru bunăstare. Este o metodă de a preveni afecțiuni psihice cauzate sau înrăutățite de stresul și oboseala de la muncă.
Afla cum te putem ajuta prin programul nostru destinat sanatatii mintale la locul de munca: Keep the Balance.
Medic Primar Psihiatru
Psihoterapeut cu peste 15 ani de experienta (peste 10.000 de ore de lucru cu clientii), cu formare in Analiza Tranzactionala
Experienta si interes profesional in psihoterapia persoanelor care sufera de tulburare bipolara si tulburare de personalitate borderline
Fondator al Retelei de Clinici Private Hope
Presedinte al Asociatiei de Terapie Dialectic-Comportamentala
Trainer DBT