Pentru adolescentul cu anxietate socială întâlnirea cu alții este de-a dreptul înfricoșătoare! Panica începe chiar înainte de a ieși din casă, pentru că apare așa numita anxietate anticipativă. Simte că se scufundă gândindu-se la stângăcia sa și imaginându-și tot ce ar putea merge prost. Pe măsură ce se apropie de eveniment inima îi bate repede, palmele mâinilor transpiră. Începe să ia în considerare scuze pentru a anula evenimentul.
Este cea mai frecventă fobie, apare în copilărie sau adolescență între 8 și 15 ani, iar studiile arată că 80% dintre oameni prezintă anxietate socială la un moment dat al vieții lor.
- Anxietate socială generalizată: persoana evită sau suportată cu greu o varietate de situații sociale cum ar fi: să intrețină o discuție cu alte persoane, altele decât prietenii apropiați, să vorbească cu străinii sau la telefon, să iși exprime opiniile personale, să discute cu persoanele care reprezintă autoritatea, cum ar fi un profesor.
- Anxietatea socială negeneralizată (de performanță): dificultățile apar în situații de performanță precum vorbitul în public, în fața clasei sau la o întâlnire sau atunci când trebuie să cânte la un instrument sau să joace pe o scenă, să mănânce sau să bea în fața celorlalți.
Netratată, anxietatea socială se poate asocia, conform studiior, cu atacul de panică, agorafobie, tulburarea obsesiv-compulsivă și depresie.
Ce face programul de terapie de grup atât de eficient?
Iată principalele trei aspecte pentru care terapia de grup ajută la reducerea anxietății sociale:
– grupul rupe izolarea socială: terapia de grup pune capăt izolării, oferind relații noi și de sprijin; de asemenea, în grup adolescentul constată că nu este singur, că și alte persoane de aceiași vârstă îi împărtășesc temerile și preocupările. Ca rezultat poate dezvolta o compasiune și o empatie profundă pentru propriile lupte și pentru cele ale altora. Experiența de grup hrănește afinitatea dintre membrii și promovează vindecarea socială;
– grupul favorizează abilitățile sociale: grupul îi oferă un loc în care să învețe și să exerseze abilitățile sociale de bază, cum ar fi autoexprimarea, stabilirea limitelor, gestionarea conflictelor și comunicarea emoțională progresivă într-un mediu controlat în care va invăța să gestioneze anxietatea și să dezvolte o toleranță mai mare față de ea;
– grupul schimbă modalitatea de a gândi: terapia de grup îl va ajuta pe adolescent să înțeleagă cauzele anxietății sociale și să găsească alte startegii de gestionare a acesteia, facilitând identificarea distorsiunilor din gândire și a proiecțiilor negative.
Ce abilități va dezvolta adolescentul, ce înseamnă acest program și cum îl va ajuta?
- trecerea în revistă a punctelor tari și a celor slabe;
- dezvoltarea încrederii în sine;
- combaterea gândirii disfuncționale și înlocuirea acesteia cu gândirea realistă;
- diminuarea perfecționismului;
- demitizarea greșelilor și dezvoltarea răbdării și toleranței față de acestea;
- expunerea, în plan imaginativ, la contexte ce generează, de regulă, anxietate socială;
- jocuri de rol și simulări de prezentări care vizează scăderea autoevalării nefavorabile, a sensibilității la critică și la aprecieri nefavorabile din partea celorlalți.
Tehnicile pe care le vom parcurge acoperă mai multe planuri tocmai datorită faptului că emoția este un fenomen multidimensional care afectează mintea, corpul și comportamentul în lume și în relațiile cu ceilalți. Pentru adolescenții cu anxietate socială a gestiona emoțiile copleșitoare în cazurile în care sunt asociate stări de anxietate puternică înseamnă să știe să-și moduleze activarea corporală prin exerciții de relaxare, să fie conștienți de gândurile lor și să le facă mai echilibrate și mai realiste, înseamnă să se distragă și să implementeze proceduri de rezolvare a problemelor știind cum să se accepte pe sine și ceea ce se intamplă.
Cursul va avea loc FIZIC in locatia din Sfantul Stefan nr. 7, Sector 2, Bucuresti.
- Inceperea este in data de 24 noiembrie 2022
- Durata sesiunilor este de 90 de minute, intre orele 18:00-19:30
- Durata cursului – 12 saptamani
- Pretul este de 110 RON/sesiune (plata tip abonament lunar)
Enachescu Andreea
Magdalena Pana
Terapeut ABA pentru autism
Terapeut DBT
Inscrie-te rapid apeland la numarul de telefon: +40 770 349 858