Sfaturi in depresie – Cum sa te dai jos din pat
Depresia consuma resursele emotionale si energetice necesare pentru a functiona in mod normal.
Ea este considerata una dintre cele mai importante cauze de dizabilitate la nivel mondial, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
In plus, nimeni nu este imun la aceasta afectiune, deoarece poate afecta oameni de toate varstele, copii si adulti, deopotriva.
Estimarile arata ca aproximativ 15% dintre adulti vor experimenta cel putin un episod depresiv in viata lor.
Asadar, depresia poate fi o lupta dificila si epuizanta, iar uneori chiar si simpla actiune de a te ridica din pat poate parea coplesitoare.
In continuare, iti vom prezenta o serie de sfaturi recomandate in depresie
Fii bland cu tine insuti si pregateste un plan cu sarcini mici, usor de realizat, pe care sa ti le asumi, pe rand. Aceasta poate fi o mentalitate excelenta daca incerci sa depasesti tulburarea de dispozitie, atunci cand te simti deprimat si nu iti vine sa te ridici din pat, in depresie. Continua sa avansezi cu aceste sarcini mici, una dupa alta, pana cand rutina ta de dimineata va fi una completa.
Terapia prin lumina este potrivita pentru persoanele care sufera de depresie.
Mai putin soare si lumina naturala pot avea un impact asupra dispozitiei si pot duce la depresie in perioadele mai intunecate si mai reci ale anului.
Unul dintre cele mai eficiente sfaturi in depresie este te dai jos din pat, sa faci un dus sau sa iti schimbi hainele. Ajuta la diminuarea simptomelor depresive.
Chiar si o activitate mica poate avea un impact pozitiv asupra starii tale de spirit. Poti incerca, de asemenea, sa faci putina miscare fizica, sa citesti o carte afara sau sa asculti muzica.
Pastrarea unui jurnal este un instrument puternic si valoros care te poate ajuta sa gestionezi depresia si sa cresti increderea in tine. Sa-ti asterni cu regularitate gandurile, sentimentele si experientele intr-un jurnal, iti poate oferi o perspectiva de ansamblu asupra emotiilor tale.
A-ti da un motiv sa te trezesti este intotdeauna un bun motivator impotriva depresiei. Poate ca este vorba de un mic dejun special sau de a te rasfata cu o cafea buna in drum spre birou.
Printre cele mai bune sfaturi recomandate in depresie, se regaseste discutia cu un specialist in sanatate mintala, precum un psiholog sau un medic psihiatru. Acestia iti pot oferi suport si indrumare in tratarea depresiei tale.
In fata depresiei, chiar si cele mai mici sarcini par descurajante, iar a te mobiliza si a te ridica din pat, toate acestea pot sa para un efort urias. Totusi, este esential sa stii ca exista sprijin. Prin aplicarea unor strategii si sfaturi simple in depresie, poti incepe sa faci pasi mici catre imbunatatirea starii tale de spirit si, implicit, a calitatii vietii. Incearca sa iti dedici timp pentru a intelege de ce esti deprimat si sa iti asculti nevoile.
Tine cont ca sa ramai in pat iti poate oferi un sentiment de ameliorare temporara, dar poate, de asemenea, sa exacerbeze sentimentele de izolare, sa-ti inrautateasca starea de spirit si sa-ti afecteze sanatatea fizica si relatiile sociale.
Daca ai incercat sa schimbi situatia singur prin aceste sfaturi recomandate in depresie, dar nu ai avut rezultatul dorit, sunt sanse mari ca situatia ta sa fie una ingrijoratoare si sa fi devenit o tulburare.
In timp ea nu va face decat sa se agraveze.
Iata care ar fi metodele de tratament pentru cazurile de depresie ce persista si nu pot fi gestionate singure
Medic Primar Psihiatru
Psihoterapeut cu peste 15 ani de experienta (peste 10.000 de ore de lucru cu clientii), cu formare in Analiza Tranzactionala
Experienta si interes profesional in psihoterapia persoanelor care sufera de tulburare bipolara si tulburare de personalitate borderline
Fondator al Retelei de Clinici Private Hope
Presedinte al Asociatiei de Terapie Dialectic-Comportamentala
Trainer DBT