singuratatea de sarbatori cum ne afecteaza
Pentru multi, singuratatea de sarbatori pare ceva aproape imposibil. Sarbatorile de Iarna sunt unele dintre cele mai asteptate evenimente. Avem un program mai liber, nu exista atatea presiuni asupra noastra, ne intalnim cu cei dragi, familia si cercul nostru de prieteni si impreuna cream clipe si momente de neuitat.
Exista insa oameni care nu au o retea sociala suficient de larga si de solida. Pentru acei oameni sarbatorile sunt mai dificile. Exista totusi implinire si satisfactie pentru persoanelele singure fara o ancora sociala?
Lipsa unei retele sociale si singuratatea sunt cateva concepte in care se regasesc unii oameni.
Te invitam sa vizionezi o emisiune dedicata acestui subiect care poarta denumirea de “Singur acasa!”. În cadrul emisiunii “Provocarile vietii”, medic primar Gabriella Bondoc impreuna cu psihoterapeut Adina Tomoioaga si domnul Lauretiu Nistor, pastor si cadrul didactic in Universitatea Adventus, vor explica în detaliu, tot ce trebuie sa stim despre singuratatea de sarbatori.
Ne dorim sa terminam sarbatorile intr-o nota optimista, dar pentru acei dintre noi care sunt singuri, aceasta perioada poate sa fie una foarte dificila. Vorbim de persoanele cu tulburari psihice severe care, de foarte multe ori, ajung la un nivel de insingurare care nu face altceva decat sa puna si mai mare presiune pe simptomele deja existente.
Ne dorim cumva ca oamenii care sufera de depresie, care au tulburari psihice mai grave: tulburare bipolara sau schizofrenie, sau oameni care pur si simplu poate nu se stiu cu un diagnostic, dar care stiu ca sunt singuri sau mai insungurati decat altii, sa faca un mic efort inainte de sarbatori pentru a putea sa previna instalarea depresiei. Efectele asupra tulburarilor psihice pot sa fie intr-adevar o problema devastatoare, singuratatea devine depresie foarte repede.
Fie ca:
Sa ajungi sa ramai singur in casa poate sa fie un sentiment zdrobitor.
Atunci da, este o problema, este o problema la care putem face ceva sa o prevenim. Cand vorbim de un plan preventiv, trebuie sa alocam atentie acestui plan. Asta inseamna sa stim ce facem inainte de aceasta perioada.
Nu ne trezim in ziua de Craciun sau de Ajun unde sa ne ducem, mai degraba constientizam aceasta problema si incercam sa gasim solutii din timp. O alta categorie extrem de vulnerabila, cu atat mai vulnerabila in aceasta perioada, sunt batranii singuri. Batranetea te face sa nu ai energia si nici resursele pentru efectuarea acestui plan. Trebuie sa incercam si noi sa fim factori activi la aceasta schimbare. Sa ne gandim si la persoanele aflate in singuratate in afara de noi. Cu totii stim pe cate cineva: un vecin , o ruda, cineva care stim cu certitudine ca este singur de sarbatori.
Oamenii isi pot aduce aminte de nereusitele lor atunci cand se uita la reusitele altora. Daca cineva are dificultati financiare, poate sa se confrunte cu imposibilitatea de a atinge un standard social promovat economic. Atunci el simte ca rateaza din spiritul sarbatorilor. Desi, el nu rateaza din spirit, el rateaza din manifestarea cultural impusa. Perceptia cadourilor generoase este promovata si din motive economice de agentii comerciali. Insa, generozitatea nu este ceva care sa se traduca in lucruri pe care pui mana. Cineva care este vulnerabil la aceste mesaje si nu le percepe critic, nu isi da seama de valorile pe care le poate impartasii dar este sarac, ar putea sa simta ca sarbatorile il pun in dificultate. Cineva poate sa aiba dificultati sociale, nu doar de natura patologica: ca este singur din cauza absentei relatiilor, oamenii din jurul lui au decedat sau au plecat .
Venirea sarbatorilor promoveaza recuperarea acestor relatii, dar acea persoana nu are cum sa le recupereze. El sau ea pot simti iar o ratare pentru ca se promoveaza un oarecare standard.- Laurentiu Nistor, pastor si cadrul didactic in Universitatea Adventus
Pentru persoanele care au suferit pierderi sau nefericiri, comparatia cu celelalte persoane care posteaza pe retelele sociale cat de fericiti sunt este greu de suportat. Pot simti ca le lipseste acea dimensiune de care altii se bucura. Discomfortul creeaza stari de anxietate.
Statul acasa pe timp indelungat poate rupe si mai mult oameni de conexiunile existente anterior?
Acest lucru depinde foarte mult de ce s-a intamplat in aceasta perioada in care am stat acasa. Avem doi ani la care deja suferintele legate de deconectare se tot acumuleaza din cauza izolarii sociale. Insa, intr-adevar am reusit foarte mult sa compensam in acest spatiu virtual. Nu toti au putut face acest lucru, insa, important este ca avem inca acess sa putem fi impreuna chiar si in aceasta varianta virtuala.
Exista alte feluri prin care putem evita sa fim singuri. Vorbim intotdeauna de sarbatori de membrii familiei si avem aceasta imagine ca in aceasta perioada ar trebui sa fim cu acele persoane. Imaginea aceasta este singura care ne justifica acest tablou de sarbatori. Multiple motive insa ne impiedica a realiza acest lucru: fie sunt plecati peste hotare si restrictile ne impiedica sa ii vedem, sau i-am pierdut in diferite moduri sau din cauza unor decese.
Sarbatorile sunt insa in primul rand de a iesi inspre alti oameni, oricare alti oameni. Asta inseamna, daca eu stiu ca sunt singur fara aceasta familie, pot sa imi fac o alta familie, pot sa fiu eu agentul schimbarii, sa ma duc la vecinii mei la persoanele in varsta si sa iau legatura cu persoane pe care nu le-am mai contactat demult.
Este important sa punem accentul pe a darui de la noi. Acest lucru trebuie facut chiar daca noi avem sufletul inchistat si avem asteptarea de a primi. Uneori daruind aceasta stare dispare. Acele persoane pot iesi din insingurare cautand diverse asociatii care se ocupa cu ajutorarea aflate in dificultate. Exista diverse campanii, oameni care pot oferii oricui o noua echipa o familie si impreuna putem sa facem la randul nostru alte persoane sa nu se simta singure.
O data ce devenim adulti avem posibilitatea de a alege si a construi familiile pe care ni le dorim. De foarte multe ori aceasta familie devine mult calduroasa decat familia noastra de origine.
Faceti ce e de facut chiar daca nu va vine. Acest schimbari impuse, incet incet, chiar daca par initial imposibil de greu de realizat, duc la o stare mult mai buna. Ne putem comporta cum ar fi mai bine intr-un fel sau altul. In loc sa se intoarca impotriva noastra toate aceste cerinte de a fi cu altii, putem sa ne si ajutam de ea pentru a putea iesi din insingurarea noastra.
Suntem mai insingurati chiar daca suntem inconjurati de multi oameni. Acest lucru este din cauza faptului ca ne lipseste capacitatea de a intelege ca oamenii sunt aceasi. Avem aceleasi nevoi de conectare pe care le aveam acu 50 de ani. Putem profita de aceasta perioada de sarbatori pentru o noua schimbare.
Singuratatea impartasita se transforma in relatie! Cu cat mai multi oameni se pot pune impreuna, fie ca vorbim de intalniri fizice, fie ca vorbim de o maniera de a comunica prin telefon prin whatsup, lucru asta aduce beneficii pe plan relational.
Citeste mai departe:
Nimeni nu trebuie sa se simta singur de sarbatori