Sanatatea mintii este la fel de importanta precum cea a corpului. De multe ori, simptomele unei afectiuni de ordin emotional pot fi resimtite ca senzatii fizice. In prezent, din ce in ce mai multe persoane, atat adulti, cat si adolescenti, se confrunta cu stari de anxietate, stari care pot cauza disconfort pe mai multe planuri. Vestea buna este ca tehnicile mindfulness pot ajuta la diagnosticarea si tratamentul corespunzator al anxietatii.
Tehnicile mindfulness sunt practici prin care o persoana acorda atentie starilor emotionale prin care trece, fara a judeca actiunile care au stat la baza unor alegeri. Ele, insa, sunt complementare unui tratament adecvat propus de medicul specialist. In acest articol vei descoperi cum se poate integra practica mindfulness in tratamentul de specialitate al anxietatii.
Tehnicile mindfulness pot fi folosite de toate persoanele care doresc sa se inteleaga mai bine si sa isi explice anumite trairi. Acestea dateaza din vremuri stravechi, apartinand culturii budiste, promovand conexiunea unei persoane la sine insasi.
Exista mai multe exercitii de mindfulness, printre care se numara si urmatoarele:
Mindfulness-ul are la baza meditatia, asadar, atunci cand doresti sa apelezi la o astfel de tehnica, este recomandat sa ai un loc special in care sa te poti detasa de factorii externi care iti pot distrage atentia. In cazul unei afectiuni de ordin psihologic, insa, aceste tehnici sunt recomandate dupa diagnosticarea de specialitate si discutiile cu personalul calificat. Acesta este in masura sa ofere ajutor si sa ajute pacientul sa inteleaga ce presupun aceste tehnici si cum sa le foloseasca. Mindfulness-ul poate fi utilizat ca tehnica de relaxare in tratamentul anxietatii.
Intre tehnicile de mindfulness si afectiunile de ordin psihologic, precum anxietatea, exista o legatura destul de profunda, deoarece folosirea metodelor de meditatie presupune intelegerea a ceea ce simti. Dupa o diagnosticare corecta, se poate vorbi si despre integrarea mindfulness-ului si a tehnicilor de meditatie pentru o vindecare completa. Mai mult decat atat, acum exista clinici specializate pe abordarea holistica a tratamentelor, ceea ce presupune si psihoterapia. Astfel, pacientul intelege cum se poate folosi de toate metodele disponibile pentru a se simti bine.
Anxietatea apare ca o suita a mai multor evenimente sau factori externi care duc la stari emotionale neplacute. Stresul este una dintre principalele cauze ale acesteia. Avand in vedere ca exista cateva tipuri de anxietate care presupun abordari diferite de tratament, si tehnicile mindfulness recomandate sunt diferite, in functie de ceea ce simte o persoana.
Printre tehnicile mindfulness ce pot ajuta persoanele care se confrunta cu anxietatea, se numara:
Anxietatea este o afectiune care se trateaza fie prin psihoterapie, fie prin medicatie. Insa, este posibila si o combinatie a acestora, pentru a asigura un suport emotional complet. In sprijinul acestora, pot veni tehnicile mindfulness care se pot integra in tratamentul de specialitate. Totusi, pentru a trata anxietatea, mindfulness-ul bazat pe folosirea unor tehnici simple nu va putea inlocui ajutorul specializat.
De asemenea, tehnicile de mindfulness presupun concentrarea pe sentimente sau stimuli fara a judeca, aceasta fiind principala caracteristica a meditatiei. In cazul unei persoane care sufera de o afectiune psihologica, este posibil ca aceasta delimitare sa nu poata fi facuta. Aici intervin medicamentele sau psihoterapia care pot oferi un context sentimentelor pacientului.
Tehnicile mindfulness pot fi de mare ajutor in tratarea unor tulburari de ordin psihologic. Insa, este probabil ca folosirea exclusiva a acestora sa nu duca la o vindecare corecta. Cu ajutorul unui medic, intelegerea cauzelor aparitiei afectiunii, tratamentul medicamentos, precum si psihoterapia, vor duce la o abordare holistica, care va ajuta pacientul sa se simta din nou bine.
Medic Primar Psihiatru
Psihoterapeut cu peste 15 ani de experienta (peste 10.000 de ore de lucru cu clientii), cu formare in Analiza Tranzactionala
Experienta si interes profesional in psihoterapia persoanelor care sufera de tulburare bipolara si tulburare de personalitate borderline
Fondator al Retelei de Clinici Private Hope
Presedinte al Asociatiei de Terapie Dialectic-Comportamentala
Trainer DBT