Vorbește cu copiii tăi pentru ca accesul nelimitat al copiilor la telefoane și calculatoare poate masca și agrava problemele de limbaj. Elevii și chiar preșcolarii sunt obișnuiți să comunice mai mult prin mesaje decât prin vorbe. Astfel duc ani întregi cu ei probleme care puteau fi rezolvate, ca bâlbâiala sau pronunția greșită. Din păcate avem foarte puțini logopezi școlari care să-i poată ajuta.
Miruna are 6 ani și vine săptămânal la logopedie de aproape 3 luni.
Nu. Asta ar fi ideal. Lucrăm cu grupuri de la 5 copii în sus, până la 7. Doar câți avem loc fizic, în cabinet și pe această băncuță. Este flux continuu, de la ora 8:00 dimineața până la ora 19:00.
Așadar, vinerea la 7:00 seara, ultimul copil care articulează greșit, se bâlbâie, vorbește prea încet sau prea tare, părăsește sala de logopedie.
Creșterea comunicării electronice între copii în detrimentul celei verbale acutizează aceste probleme. Bâlbâiala nu este neapărat înnăscută. Are șanse mari să se rezolve în câteva luni, prin reeducarea creierului.
În toată capitala sunt numai 36 de logopezi școlari. Am putea spune cu amărăciune că această situație ar fi una fericită. Avem în vedere că în județul Gorj, de exemplu, sunt angajați numai 2. Aici, în sectorul 4, fiecare logoped are în grijă 13 școli și grădinițe. In fiecare an triază peste 1500 de elevi. Cu toate că fișa postului îi permite să lucreze simultan cu cel mult 40 de copii, ca de fiecare dată, se adună peste 120.
S-au realizat foarte multe statistici în această direcție și s-a ajuns la concluzia că este necesar să se suplimenteze numărul de posturi.
Ministerul Educației si Cercetarii, care se ocupă de angajări, nu a răspuns încă solicitărilor de a comenta. Reprezentanții instituției ne-au comunicat că nici nu știu câți logopezi școlari sunt angajați în prezent pentru învățământul de masă. Stiu doar că în școlile speciale lucrează în jur de 520.
Din punctul meu de vedere, ca psihiatru, este foarte important să se identifice această problemă. Afectează interacțiunea cu ceilalți copii și stima de sine, dacă nu învață să pronunțe corect cuvintele. Gândiți-vă că există serbări unde trebuie să spună poezii, iar ei nu pot să o facă. Se dezvoltă această anxietate pentru că ei știu că le este greu să vorbească. Să știți că există și adulți cu balbism a căror problema nu a fost abordată la timpul potrivit.
Părinții ai căror copii rămân în afara listei pot merge în centre private, însă ședințele costă între 50 și 70 de lei.
Și micile schimbări în familie pot ajuta. Vorbește-le copiilor tăi. Cititul poveștilor pe roluri, cu voce tare, discuțiile unu la unu între copil și părinte, și mai ales toleranța pot face o diferență.
Citeste mai departe: