Stereotipuri pentru suferinta psihica
Cand ne gandim la problemele mintale, inca ne vin in minte imagini cinematice cu camasi de forta si aziluri de nebuni.
Si poate de aceea putem deveni orbi la suferinta unui prieten apropiat, a partenerului de viata sau chiar a propriei persoane. Culmea e ca prevalenta tulburarilor psihice la nivelul intregii populatii a trecut de 33% (media este intre 16-44%), iar in curand va atinge 50%. (Adica o persoana din doua va ajunge sa aiba o forma de suferinta emotionala pana la sfarsitul vietii).
Ultima analiza a Organizatiei Mondiale a Sanatatii a aratat ca suferintele psihice sunt principala sursa de ani pierduti prin dizabilitate la nivel mondial. Procentul a crescut cu 41% in ultimii 10 ani.
Practic, aceasta categorie de afectiuni medicale a devenit cea mai frecventa si severa patologie prin impactul pe care il are asupra calitatii vietii.
In acest context, decizia de a merge la psihoterapeut ar trebui sa fie mult mai frecventa decat mersul la analize, dar statisticile internationale (care citeaza tari avansate economic) spun ca doar 50% din cei sever afectati apeleaza la specialisti, iar pentru problemele mai usoare procentul seade pana la circa 10%.
Creierul ne este mult mai fragil decat corpul.
Muschiul, cand se rupe in urma efortului, se intareste si se mareste (principiul culturismului). Apoi osul in crestere, de fiecare data cand este lovit, mai adauga cate un strat la vindecare. Psihicul, in schimb, e ca un pod care se formeaza in copilarie si care, in urma mai multor zdruncinaturi, evenimente nefaste si calamitati naturale (echivalentul unor traume) se poate prabusi inca din adolescenta. Raportul Organizatiei Mondiale a Sanatatii din 2013 afirma ca tulburarile psihice au varste de debut mult mai mici decat alte boli cronice. Tulburarile de anxietate au ca varsta medie inceputul adolescentei. Tulburarile afective si tulburarile induse de substante au varste medii de debut la 20-25 de ani.
Dupa ce am discutat cu specialisti mi-am dat seama ca nimeni nu trece prin viata nesifonat.
Adica fara traume, stres, probleme, insa aceste experiente sunt modelatoare, ne formeaza si ne confera unicitate, fiecare cu .,piticii lui”. Insa atunci cand evenimentele sunt mai navalnice decat podul nostru (problemele de viata sau asa-numitele tulburari de adaptare), acesta se poate darama, si fiecare dintre noi se prabuseste altfel, in functie de tendinte.
Cauze pentru suferinta psihica
Desi nu se cunoaste cauza exacta a bolilor mintale, cercetarile arata ca este vorba de o combinatie a urmatoarelor:
factori psihologici (traume, abuzuri, abandon, neglijare),
factori de mediu (problemele financiare sau profesionale, relatiile interpersonale, stresul la locul de munca, traume diverse din viata personala sau chiar a intregii comunitati)
factori biologici (functionarea anormala a circuitelor celulare nervoase sau a cailor care conecteaza anumite regiuni ale creierului). ,
Cand ne raportam la fiecare din tulburarile psihice, aceste cauze sunt importante in procente diferite.
Cu cat este mai grava o tulburare, cu atat este mai putin frecventa si este mai mare implicarea genetica.
De aceea, spre exemplu, tulburarea bipolara sau schizofrenia trebuie privite mai degraba ca boli cronice cum sunt diabetul sau hipertensiunea arteriala. Si exista si un aspect pozitiv, si anume ca tulburarile de anxietate, atat de frecvente si chinuitoare, nu sunt severe sau genetice“, ne explica dr. Gabriella Bondoc, medic primar psihiatru si fondatoarea Clinicii de Psihiatrie si Psihoterapie HOPE.
Cum se trateaza suferintele psihice si cum functioneaza terapia?
Desi metoda clasica la care recurgem atunci cand avem o suferinta psihica e sa incercam sa ne autodiagnosticam. De regula apelam la articole, quizz-uri si clipuri de pe YouTube, sa evadam in somn, filme, carti. De multe ori mergem la un terapeut recomandat de o prietena apropiata.
Ce ar trebui sa facem mai intai ar fi sa mergem la un medic psihiatru pentru aflarea unui diagnostic, iar specialistul va sti cat de grave ne sunt problemele.
De asemenea, acesta va cunoaste protocoalele pentru diagnosticul respectiv si tratamentul recomandat. Acesta poate fi psihoterapia, medicatia sau o combinatie intre cele doua, in functie de fiecare caz.
Psihoterapia pentru suferinta psihica
Psihoterapia nu este o metoda de relaxare, ci ingrijire medicala, pentru ca are impact profund asupra creierului. Poate sa schimbe retele neuronale si felul in care functioneaza biologic creierul.
Psihiatria pentru suferinta psihica
Psihiatria se imbina cu psihoterapia, in functie de protocol. De exemplu, cand vine vorba despre tulburari de adaptare precum stresul, anxietatea sau depresia, psihiatrul poate recomanda ajutorul psihologului. Dar sunt foarte multe tulburari grave la care e nevoie si de interventie medicamentoasa, Si terapia e un instrument medical, dar nu poate inlocui medicatia atunci cand vorbim despre boli cronice.
Pentru fiecare tulburare psihica exista in strainatate ghiduri de specialitate, care recomanda specialistilor variantele eficiente de tratament.
Acele recomandari au in spate zeci de studii, iar ghidurile se modifica permanent pentru a incorpora noi interventii a caror eficacitate a fost dovedita. .,Psihoterapia seamana mai degraba cu o operatie chirurgicala in care fiecare gest. cuvant, atitudine non- verbala, reactie a terapeutului are un anumit sens si scop. Teoretic, ceea ce spune terapeutul nu e niciodata intamplator sau spus ca si cum ar sta de vorba cu cineva. Fiecare intrebare are o logica menita sa ajute pacientul sa faca o conexiune neuronala noua. Raspunzand la o intrebare poti conecta lucruri pe care pana atunci nu le asociai. Si asa apar epifaniile, schimbarea.
Manualele standardizate ofera siguranta ca ceea ce faci e la fel de eficient in Romania cum a fost si in tara de origine, dar asta nu inseamna ca trebuie sa devii rigid.
In functie de problemele fiecaruia, terapeutul personalizeaza tipul de terapie.
Extremele sunt psihanaliza si terapia cognitiv comportamentala sau, pentru anumite tulburari, se poate recomanda un program care sa ajute pacientul sa afle cat mai multe despre tulburarea de care sufera, inainte de terapia individuala.
Programe care vindeca suferinta psihica
In cadrul Clinicii Hope exista programe specializate pentru tulburarea de personalitate borderline, tulburarea bipolara, un program pentru adolescenti.
Aceste programe debuteaza ca niste cursuri ce functioneaza ca o interventie psihologica extrem de eficienta. Au o rata foarte mare de succes“, completeaza Dr. Gabriella Bondoc.
Programele sunt accesibile din punct de vedere financia,. Asigurarea de sanatate poate deconta terapia. Trimiterea trrebuie sa fie data de un medic specialist precum psihiatrul, oncologul, diabetologul sau ORL-istul (recomandat de Colegiul Psihologilor).
Este de mentionat faptul ca psihoterapeutul nu stie din prima daca poate sa-ti rezolve problema sau in cate sedinte se va intampla asta. Creierul uman este imprevizibil. Si nu e OK sa imparti acelasi terapeut cu alti membri ai familiei, rude sau prieteni foarte apropiati. Cu psihoterapeutul trebuie sa ai o relatie strict profesionala (exclus colegi, vecini, prieteni de familie si oameni cu care te vezi si in alte contexte).
La nivel international, inca se dezbate etica unei relatii intre terapeut si pacient la cativa ani dupa incheierea sedintelor.
Apoi, in terapie (ideal, in toate relatiile) nu trebuie si existe etichete si judecati de valoare.
,,Experientele proprii te fac un terapeut mai bun. Te ajuta sa empatizezi cu suferinta din fata ta. Cred cu tarie ca terapia personala e chestia care face diferenta intre un om care citeste despre aceasta meserie intr-o carte si unul care realmente vrea la un moment dat sa aiba onoarea de a fi primit in intimitatea sufletului cuiva. Pentru ca e o onoare si un act de mare responsabilitate. Sufletele se ating cu manusi , cu delicatete, cu empatie si respect”.
Ceea ce spune terapeutul nu e niciodata INTAMPLATOR.
Fiecare intrebare are O LOGICA menita sa ajute pacientul sa faca o CONEXIUNE NEURONALA noua.
Reguli de buna terapie
Psihoterapia poate fi un proces care dureaza luni si poate chiar ani. De aceea este important ca persoana in cauza sa-ti inspire incredere si sa-ti placa, in primul rand ca om. Asta deoarece in timpul procesului de vindecare, probabil vei petrece multe ore pe canapeaua lui.
De asemenea, e de specificat ca este o diferenta intre un psiholog (absolvent de psihologie) si un psihoterapeut (absolvent de medicina sau psihologie). la acesta din urma se adauga:
- o pregatire teoretica suplimentara,
- aproximativ 5 ani de terapie personala
- 50 de ore de terapie supervizata
Primele sedinte de terapie sunt de obicei de acomodare
Poti sa-ti dai seama daca ai o compatibilitate cu psihoterapeutul. Dupa ce iei decizia de a te apuca de tratament, e indicat sa semnezi un contract de confidentialitate. Dar si reciproca e valabila. E responsabilitatea ambelor parti de a crea o relatie echilibrata si frumoasa”, explica dr. Gabriella Bondoc.
Suferinta ta psihica si stigmatizarea
Daca ai o suferinta psihica, prima grija ar trebui sa fie sa o tratezi.
Parerea altora nu te-ar opri sa mergi la medic dupa ce ai cazut pe scari. lar celebritatile care au declarat in mod public ca sufera de diverse tulburari mintale au inceput sa elibereze societatea de acest stigmat.
- Catherine Zeta-Jones a recunoscut in mod public ca sufera de tulburare bipolara,
- Ryan Reynolds a vorbit despre lupta sa cu depresia,
- Selena Gomez – despre atacurile de panica pe care le traieste,
- Lady Gaga, o victima a stresului post-traumatic, a avut o conversatie video publica despre stigmatul la adresa tulburarilor psihice cu printul William,
- Britney Spears s-a internat recent intr-o clinica pentru sanatatea mintala.
- Billie Eilish, noua senzatie pop, sufera de sindromul tourette. .
Indiferent de cat succes ai avea sau de locul tau in societate, oricine poate fi afectat.
Ne confruntam cu o lipsa de compasiune si cu etichetarea celor care au afectiuni psihice“, a declarat actrita Kristen Bell pentru time.com. Insa ce ar fi de etichetat? Se pare ca nimeni nu-i perfect. Nici macar pe interior.
Partener media: Revista ELLE