In perioada 30 martie-4 aprlie 2019, are loc in Bucuresti Modului 1 din
Primul training de DBT din Romania
Primul training de DBT in Romania este sustinut de Wies van den Bosch si Leen Dobbelaere din Olanda. Este organizat de Clinica Hope si Asociatia Romana de Terapie dialectic-comportamentala.
Tulburarea de personalitate Borderline este foarte frecventa. Aproape 6 % din populatie are o viata emotionala marcata de suferinta, instabilitate, emotii intense care pot duce chiar la autovatamare sau suicid. Tratamentul cel mai eficient pentru ei, dar si pentru multe alte forme de tulburare emotionala, este terapia dialectic-comportamentala (DBT).
Dezvoltata de Marsha Linehan in anii 1980, terapia DBT este una din cele mai eficiente forme de interventie psihologica. Exista zeci de studii care ii atesta eficienta in tratarea tulburarii borderline. Aceasta terapie era, pana de curand, inaccesibila pacientilor din Romania.
Profesionistii Clinicii Hope au fost primii care au depus efortul de a implementa, incepand cu 2016, primul program complet de DBT denumit ”Gaseste-ti echilibrul!”. In 2017, am lansat si primul program DBT pentru adolescentii cu probleme emotionale denumit INSPIR-A. De atunci zeci de pacienti au inceput sa vada cu mare speranta rezultatele pozitive ale acestei terapii. In prezent in Clinica Hope se desfasoara 3 grupuri de abilitati in paralel din programul destinat adultilor si un grup destinat adolescentilor.
Ne dorim ca un numar cat mai mare de pacienti, din toata tara, sa poata beneficia de aceasta interventie. Am infiintat astfel Asociatia Romana de Terapie Dialcetic-Comportamentala. Am initiat organizarea primului training oficial de DBT destinat psihiatrilor si psihoterapeutilor.
Efortul de organizare nu a fost deloc mic dar am reusit ceea ce ne doream de mult:
Sa aducem in Romania aceasta terapie in toate formele ei, inclusiv cea de formare, si astfel sa ajutam cat mai multi pacienti.
Terapia cognitiv comportamentala adusa in premiera in Romania
”Le uram succes tuturor celor 45 de terapeuti din Bucuresti, Timisoara, Oradea, Iasi, Cluj
Dar si alte orase care zilele acestea urmeaza cursurile intensive ale acestui prim training. Este inspirationala disponibilitatea lor de a invata aceasta metoda deloc usoara si de a deveni terapeuti mai buni. Tulburari grele emotionale precum: tulburarea de personalitate borderline pot sa beneficieze acum de un tratament complet.
Le multumim trainerilor olandezi ai echipei Dialexis pentru ca au avut deschiderea de a veni in Romania si a impartasi din cei peste 25 de ani de experienta.
Wies van den Bosch si Leen Dobbelaere ne arata zilele acestea nu numai partea teoretica. Este important si felul in care terapeutii DBT reusesc sa imbine structura si dorinta de a schimba cu intelegerea, compasiunea si acceptarea limitarilor vietii.
Pentru ca DBT inseamna mai presus de toate
Sustinerea sperantei in capacitatea pacientului de a avea o viata care merita sa fie traita si gasirea caii de mijloc si a echilibrului in atingerea acestor obiective.
Declara Dr Gabriella Bondoc, fondator Clinica Hope si presedinte al Asociatiei Romane de Terapie dialectic-comportamentala. (ART_DC)
Intreaga echipa de organizare, membrii fondatori ART-DC (Anca Raducan, Oana Munteanu, Roxana Draghici si Gabriella Bondoc) au depus un efort considerabil pentru a face posibil acest eveniment. Speram ca atat cei prezenti dar mai ales viitorii lor pacienti, sa il aprecieze ca fiind o premiera de succes.
Si nu in ultimul rand, le uram succes si noilor colegi de la Clinica Hope. Ei vor practica aceasta terapie in cel de-al treilea sediu al Clinicii care se va deschide in curand!