Prin aceasta practica zilnica a recunostintei, ne aducem aminte de tot ce am avut, am obtinut si pe care am uitat, dar si de faptul ca ele nu ne sunt date. Obtinem acea bucurie constientizata care vine din interiorul nostru si care este o emotie pozitiva stabila care ne imbunatateste starea de bine. Este, desigur, legata de trecutul nostru, de cum am vazut noi familia noastra si de cum se petreceau lucrurile acolo.
Daca ne multumim cu putin, suntem mai bucurosi?
In copilaria noastra am vazut la persoanele semnificative acest obicei de a ne bucura de lucruri mici sau nu. Cumva ne e scris in genetica noastra si, bineinteles, in componenta aceasta educata. Vazand in jurul nostru ca oamenii: nu au suficiente mijloace, resurse, poate cele pe care noi le avem si nu le apreciem, nu le valorizam, insasi lucrul asta poate fi un motiv de bucurie constientizata si de recunostinta.
Si mai observam un fenomen: dupa ce pierdem o anumita calitate, un bun, ca sa nu spunem membrii ai familiei, avem tendinta sa ii pretuim mai mult. Ce se intampla de fapt?
Uneori pierdem o claritate a modului in care evaluam lucrurile. Ne obisnuim cu ceea ce avem, cu ceea ce ne este dat. Consideram ca meritam sau consideram ca multe lucruri sunt de mica valoare in momentul in care le avem. E o tendinta de a le scadea in ochii nostri, e o tendinta in modul nostru de a le evalua, sa scada in valoare.
Ajungem la constatarea aceasta: familia, bunurile, elementele obisnuite de viata, de sanatate si asa mai departe, in momentul in care unul dispare simtim lipsa. Iar aceasta criza ne ajuta sa evaluam ceva mai atent. De aici porneste aceasta stare de a vedea mai clar care este valoarea lor. Bine ar fi daca aceasta evaluare am face-o in mod activ si constant. In asa fel incat sa nu traim neaparat regretul ca nu am pretuit la adevarata valoare doar dupa ce am pierdut ceva ce ne-a fost util sau ne-a fost drag.