Cum reducem sansele de a ne confrunta cu depresie? Ce ne spun specialistii si, mai important, cum punem aceste sfaturi in practica? In cele ce urmeaaza, aflam toate detaliile care ne ajuta sa diminuam sansele de a ne confruta cu una dintre cele mai raspandite tulburari psihice din intreaga lume.
Cum evitam sa fim depresivi?
American Psychiatric Association mentiona ca depresia afecteaza 1 din 15 adulti, iar femeile sunt mai predispuse decat barbatii sa se confrunte cu simptomele acesteia.
Desi prevenirea depresiei nu este intotdeauna posibila, poti lua masuri pentru a reduce riscul de a dezvolta simptome. Chiar daca nu putem preveni intotdeauna afectiuni complexe precum depresia, exista cateva lucruri pe care le putem face pentru a reduce sansele de a ne confrunta cu ea sau de a ne simti mai rau, in cazul in care deja avem simptome.
Pentru a ne proteja sanatatea emotionala si pentru a reduce riscul de depresie, este crucial sa adoptam anumite tactici si sa cultivam obiceiuri sanatoase in viata noastra de zi cu zi.
In continuare, iti vom prezenta cateva strategii eficiente pe care le putem integra in rutina noastra pentru a ne mentine echilibrul emotional si a ne imbunatati starea de bine.
Deoarece stresul are un impact direct asupra mesagerilor chimici din creierul tau, incearca sa il reduci cat mai mult posibil daca incerci sa te protejezi impotriva depresiei.
2. Mentinerea unui stil de viata sanatos.
Adoptarea unei alimentatii echilibrate, exercitiile fizice regulate si suficient somn pot contribui semnificativ la mentinerea sanatatii noastre emotionale.
3. Confruntarea cu durerea sau trauma.
Atunci cand depresia a fost declansata de un eveniment de viata traumatic, poate fi de ajutor sa discuti cu cineva despre cum te simti. Ati putea sa vorbesti cu un prieten sau sa cauti ajutor de la un terapeut sau de la un profesionist in domeniul sanatatii mintale.
4. Renuntarea la fumat.
Renuntarea la fumat duce la cresterea calitatii vietii, in contrast cu sentimentele de anxietate si depresie, care apar uneori odata cu consumul de nicotina. Daca folosesti nicotina, ia in considerare luarea de masuri cu rezultate pentru a renunta la fumat.
5. Evita toxicitatea
Stai departe de persoanele care raspandesc zvonuri, te fac sa te simtiti mai rau sau profita de tine. Relatiile sanatoase si sprijinul emotional pozitiv sunt esentiale pentru sanatatea emotionala. In plus, evitarea toxicitatii din viata ta poate contribui la mentinerea echilibrului emotional.
Concluzii
Atunci cand nu este intotdeauna posibil sa diminuezi sansele de a te confrunta cu depresie, tratamentul este disponibil pentru a te ajuta sa iti gestionezi simptomele si sa te bucuri de o viata implinita. In plus, o discutie cu un specialist este un bun punct de plecare. Acesta iti va evalua simptomele, si, in functie de acestea, va stabili un plan de tratament. Acesta va fi stabilit sa functioneze pentru nevoile tale.