Studiul tulburarilor cauzate de pandemie – Miercuri, 17 martie 2021, cu ocazia unui an de pandemie, echipa de psihiatrii și psihoterapeuti a CLINICII HOPE a prezentat rezultatele unui Raport extins privind efectele psihice asociate pandemiei, denumit sugestiv ”UN AN DE PANDEMIE”. Dezbaterea live pe acest subiect s-a desfășurat online din noul sediu din Cluj al Clinicii Hope, marcand astfel și lansarea la nivel national a acesteia.
Raportul este singurul de acest fel din România și surprinde:
Astfel, investițiile în crearea de noi servicii și eforturile de creștere a conștientizării în domeniul sănătății mintale rămân în grija companiilor private.
Sănătatea psihică era o problemă severă și înainte de pandemie. Avea o prevalență anuală în rândul europenilor de 38,2 % în 2011 și o prevalență pe durata vieții de aproape 50 % (USA; CDC; 2011).
Din datele prezentate, se observă că pandemia a determinat efecte psihice ample. Peste 40 % din populațiile studiate având simptome anxioase sau depresive. Distresul asociat ajunge și până la 68% în China.
” Declanșarea pandemiei a însemnat o traumă majoră la nivelul întregii populații. A răspândit frică, îngrijorare și incertitudine. Amploarea ei fără precedent va afecta parcursul întregii noastre vieți.” a declarant Adina Tomoiaga, psihoterapeut și coordonatorul noii clinici clujene în deschiderea dezbaterii.
Izolarea și distanțarea socială apărute ca răspuns la pandemia de Covid-19 au fost un alt factor perturbator masiv pentru starea psihică a populației.
În acest context, Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS declara în 10 octombrie 2020, că ”1 miliard de persoane trăiesc cu tulburări psihice și neurologie și pandemia va accentua această povară. ”
Principalele probleme psihice apărute ca urmare a efectelor sociale ale pandemiei sunt:
Ponderea simptomelor anxioase și depresive era de 10-11 %
Procentul s-a dublat sau chiar a crescut de 4 ori până în februarie 2021.
Persoanele cele mai afectate sunt femeile:
” Copiii, deși mai puțin susceptibili la a face forme grave de COVID, au fost profund afectați de pandemie. Afectarea a fost declansata de:
Pe lângă aspectele pozitive ale contactului mai îndelungat cu părinții, mulți au început să manifeste nerăbdare, iritabilitate, depresie și anxietate. Au crescut din păcate și ratele de violență și abuz din partea îngrijitorilor.” a declarat Dr Cristina Valceanu, medic de psihiatrie pediatrică Clinica Hope Cluj.
Personalul medical este și el afectat, depășind media populației la nivelul de anxietate și stres. Lucrătorii esențiali sunt mai predispuși să raporteze:
” Tulburările de stres post traumatic vor deveni mai evidente la personalul medical după ce pandemia se va sfârși. Va fi un mecanism similar PTSD post război. Necesitatea de intervenții privind conștientizarea, scăderea stigmatizării privind tulburările psihice în rândul personalului medical și constituirea de programe de tratament adecvate vor deveni obligatorii în următorii ani.” a spus în prezentare Dr Oana Blanaru, medic specialist psihiatru Clinica Hope Cluj.
Virusul Sars-Cov 2 produce efecte neurologice și psihiatrice directe sau intermediate prin procesul inflamator sau tratamentul administrat. Din păcate,
22,5% dintre pacienții cu COVID-19 au avut un diagnostic neuropsihiatric concomitent,
1 din 5 pacienți cu COVID a avut sechele neurologice sau psihiatrice.
Principalele urmări sunt tulburările de concentrare sau memorie și tulburarile anxioase.
”Felul în care țările lumii cercetează tulburările psihice în pandemie încă din prima zi este impresionant! Asociații ca COVID MIND sau UK SOCIAL PROJECT sunt un model care ar fi necesar și în cercetarea psihologică românească”… a spus Lizica Groza, psihoterapeut și doctorand în psihologie… unul din initiatorii acestui raport.
In majoritatea țărilor, accesul la tratament psihiatric a fost afectat semnificativ de restricțiile impuse în pandemie. Organizația Mondială a Sănătații recomandă țărilor să aloce resurse sănătății mintale ca componentă integrantă a planurilor lor de răspuns și recuperare. În 10 octombrie 2020, OMS a avut un eveniment live online denumit BIG EVENT FOR MENTAL HEALTH. Aici, lideri ai OMS dar și din lume, alături de artiști și reprezentanți ai societății civile au atras atenția asupra necesității creșterii investițiilor în domeniul sănătății psihice.
”Consultațiile online au permis acesul populației la servicii de specialitate, ele crescând semnificativ pe tot parcursul pandemiei. Astfel am putut observa numărul mare de cereri din țară pentru serviciile noastre specializate. Și am decis că vrem să ajutăm și e necesar să ne extindem. Ni s-a părut interesant că ne-am aliniat, fără să știm, directivelor OMS ”, a declarat la final Dr Gabriella Bondoc, fondatoarea Clinicii Hope.
Clinica Hope este cea mai mare clinica privata de psihiatrie si psihoterapie din Romania. A atins in 2020 o cifră de afaceri de 1,4 milioane de Euro. Cu o echipa de peste 60 de specialisti și 4 programe unice de tratament, premiate international. Clinica este un standard privind intervențiile în acest domeniu. Clinica Hope ofera servicii complete și integrate, atât pentru copii cât și pentru adulți, urmând permanent recomandările ghidurilor internaționale și asigurând astfel beneficii maxime pacienților săi.
STIRIPESURSE – DOCTORULZILEI – WALL-STREET – ROHEALTH – STIRILETRANSILVANIEI – GRIJAPENTRUTINE – CLUJ24 – RADOR – ZIARULPROFIT – TRANSILVANIABUSINESS – INMORENI –
STIRILEPROTV
Medic Primar Psihiatru
Psihoterapeut cu peste 15 ani de experienta (peste 10.000 de ore de lucru cu clientii), cu formare in Analiza Tranzactionala
Experienta si interes profesional in psihoterapia persoanelor care sufera de tulburare bipolara si tulburare de personalitate borderline
Fondator al Retelei de Clinici Private Hope
Presedinte al Asociatiei de Terapie Dialectic-Comportamentala
Trainer DBT