Melancolia de iarna incepe sa-si faca simtita prezenta. Venirea toamnei şi a iernii aduce cu sine o problema care este ignorata de mulţi: efectul scaderii luminii asupra psihicului nostru. Atat de populara a fost ideea de depresie cauzata de vremea urata, incat mulţi o considera un mit urban sau o scuza pentru a sta in casa.
„In realitate, depresia sezoniera sau Tulburarea afectiva sezoniera – SAD (Seasonal Affective Disorder – cum este ea numita oficial) chiar exista şi ar trebui sa ţinem cont cu seriozitate de ea”, afirma Dr. Gabriella Bondoc, Medic Primar Psihiatru, Psihoterapeut si Fondator al Clinicii Hope.
„Depresia sezoniera este un tip de depresie care are legatura cu schimbarile dintre anotimpuri. Fiind o problema emoţionala, incepe şi se termina aproximativ in aceeaşi perioada a anului. Majoritatea persoanelor incep sa manifeste simptome in toamna şi continua in lunile de iarna, cu revenire treptata primavara”, adauga Dr. Gabriella Bondoc.
Simptomele vor reaparea in toamna urmatoare in majoritatea anilor din viaţa adulta. O varianta mai puţin grava este denumita „winter blues“ sau „melancolie de iarna“. Chiar daca nu ne ţintuieşte la pat, e si ea insoţita de o scadere a energiei, oboseala, somnolenţa şi o pofta teribila de carbohidraţi.